RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Прощена неділя 2021: перед ким вибачатися і що треба говорити

Прощена неділя, яку в 2021 році православні християни в Україні відзначають 14 березня, належить до найбільш значущим церковних свят. У цей день прийнято просити вибачення у близьких і родичів, а також у Господа за всі скоєні гріхи.

"Апостроф" нагадує, як, відповідно до традицій, правильно сформулювати прохання про прощення і як слід на нього відповідати.

У Прощену неділю в церквах під час богослужінь віруючим нагадують про гріхопадіння Адама і Єви, розповідають про важливість посту і уміння прощати. Після відвідин храму прийнято відвідувати рідних та близьких, збиратися всією сім'єю за одному столом.

При зустрічі з рідними, друзями і знайомими віруючі просять вибачення за гріхи і образи, при цьому не важливо, чи було нанесено образу навмисно чи випадково.

Часто використовують традиційну формулу: "Прости мене, будь ласка, якщо я в чомусь винен перед тобою". Використовувати слово "вибач" церковники не рекомендують, оскільки воно має на увазі, що людина не відчуває за собою провини, а лише використовує ввічливу конструкцію.

Найчастіше відповідати рекомендують: "Бог простить - і я прощаю". Цією фразою віруючі підкреслюють, що судити за нанесену образу буде Господь.

Не варто формально вимовляти ці слова, якщо образа все ще жива. Краще уточнити, що забути образу поки неможливо, але завершити відповідь обов'язково потрібно фразою "Бог простить".

При цьому слід пам'ятати, що в Прощену неділю небажано відмовляти у проханні про прощення. У церковній літургії священики нагадують слова Святого писання, де говориться, що, не простивши самому, не можна сподіватися на прощення з боку Господа.

Як повідомляв "Апостроф", в понеділок, 15 березня, у православних християн в Україні починається Великий піст, який триватиме до свята Великодня, який цього року відзначають 2 травня.