Лайм

Як вибачитись у Прощену неділю 2022: дата та традиції дня

Потрібно вибачитися перед близькими, а також намагатися залагодити всі конфлікти

Останній тиждень перед Великим постом, який розпочнеться цього року 7 березня, в Україні називається Масляним тижнем та закінчується Прощеною неділею. Цього дня прийнято ходити один до одного у гості та просити прощення. theLime вирішив розповісти докладніше про цей день і його традиції.

Прощена неділя має кілька інших назв, а саме: Сиропуст, Сиропусна неділя, Прощений день. Перші дві назви пов'язані з тим, що на старослов'янській слово "сиропусний" означає "сир опускаю" , "сир залишаю". Це останній день перед Великим постом, коли ще можна вживати в їжу яйця, молоко, сир і різні молочні продукти.

Фото: pinterest.com

Дата Прощеної неділі щороку різна – вона залежить від дати початку Великого посту, а вона, у свою чергу, від Великодня. У 2022 році Прощена неділя випадає на 6 березня, з 7 березня починається піст, який триватиме до Великої суботи, 23 квітня. Великдень православні християни відзначатимуть наступного дня – тобто 24 квітня.

Прощена неділя – це останній день Масляної, яка знаменує собою закінчення зими та початок весни. Цього дня прийнято спалювати опудало Масляної, яке символізує зиму, а також ходити в гості – бо в піст вже не можна буде влаштовувати галасливі гуляння та застілля.

Вранці у Прощену неділю бажано відвідати храм, відстояти службу, якщо є бажання – висповідатися і причаститися. Після цього необхідно відпустити всі образи та вибачитися перед близькими. У давнину було прийнято спочатку йти до найстаршого родича в гості, поклонитися йому, обійнятися і попросити від щирого серця прощення. А потім один перед одним вибачалися дорослі, а далі – діти перед дорослими.

Цього дня можна попросити вибачення у померлих родичів. Для цього слід піти на цвинтар до могили померлого і поговорити з ним подумки.

Фото: pinterest.com

Як просити вибачення у Прощену неділю?

Вибачатися можна у всіх або ж у тих людей, перед якими найбільше завинив. Раніше керувалися такою логікою: насамперед приносять покаяння сильні перед слабкими, багаті перед бідними, здорові перед хворими, молоді перед літніми. Також у цей день можна пробачити борги, особливо тим, хто має складне матеріальне становище.

Як правило, одна людина каже: "Пробач мені", а друга їй відповідають: "Бог пробачить, і я прощаю тебе".

Або ж можна повторити ці слова декілька разів:

- Пробач мене!

- Бог простить!

- І вдруге вибач!

- Бог простить!

- І втретє вибач!

- Бог пробачить, і я прощаю!

Робити це слід щиро, залишивши у минулому всі образи, сварки, конфлікти та переживання. Вважається, що так можна вилікувати душу, адже саме через негатив, що тягне за собою образи, людина втрачає свою енергію. І краще зустрітися з людиною очно і вибачитись, тому що формальне розсилання "пробачень" через смс або месенджери не дасть такого потужного ефекту, як зустріч.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати