Лайм

Як біженцям ужитися в одному будинку, де мешкає багато людей: поради психолога

Потрібно створити правила проживання разом

Через війну в Україні багатьом людям довелося залишити рідні домівки і виїхати в нове, зовсім незнайоме для себе місце. Нове житло, дискомфорт, безліч біженців, порушення своїх кордонів ... Все це сильно впливає на людину, яка покинула свій дім, але не може знайти відчуття спокою в новому. Психолог Світлана Арефнія розповіла у програмі "Зірковий шлях" на каналі "Україна", як поводитися у притулках для біженців та будинках, де перебуває багато людей.

Психолог Світлана Арефнія Фото: instagram.com/arefniya_svetlana

"По-перше, потрібно створити правила проживання разом. Навіть якщо ви приймаєте біженців - теж маємо промовляти нові умови перебування у вашому будинку", - пояснює експертка.

За словами психолога, важливо вибудувати комфортний для кожного режим дня та домовитися, хто за що відповідає: одна людина виносить сміття, інша прибирає чи готує. Якщо ви зможете домовитися, ваше перебування разом викликатиме набагато менше незручностей.

"По-друге, дуже важливо знаходити час і місце для себе, тобто коли ви можете побути наодинці із собою. Навіть якщо це неможливо, просто просіть і домовляйтеся, щоб хоча б хвилин 15 усі помовчали", - каже фахівець.

Якщо так теж не виходить, тоді можна скористатися одним простим методом: закрийте очі та уявіть, що ви знаходитесь у безпечному та спокійному місці.

Фото: Getty Images

"Порушення кордонів нашої країни вплинуло на психологічний стан українців, тому фізично ми зараз відчуваємо дискомфорт. Відчуття безпеки нам дає щось спільне, тому дуже важливо, якщо є така можливість, розповідати про Україну, говорити українською мовою, згадувати, як було спокійно і добре, доки не прийшов ворог", - розповідає психолог.

За словами Світлани, у такий спосіб ви повертаєте собі почуття єдності, безпеки та інші приємні відчуття. Це знижує вплив негативних емоцій та переживань на нас.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати