Лайм

Які дріжджі краще використовувати для домашнього хліба, щоб був смачним і не кришився

Дріжджі бувають живі та сухі

За останні декілька місяців чимало господинь згадали рецепти своїх бабусь і прабабусь та навчилися випікати різні види хліба - як із дріжджами, так і без них. Однак тут не обійшлося без труднощів, адже в багатьох рецептах автори не уточнюють, який саме вид дріжджів потрібно використовувати. theLime вирішив розповісти вам докладніше про види дріжджів, їх особливості та відмінності.

Хлібопекарські дріжджі – це біологічний розпушувач тіста. Їх використовують в основному для приготування тіста з пшеничного борошна та тіста із суміші пшеничного та житнього борошна, а також для випікання деяких видів кондитерських виробів.

Деякі господині знають, що дріжджі бувають двох видів: живі (пресовані) та сухі. Останні мають кілька підвидів: активні та швидкорозчинні.

Пресовані (живі) дріжджі Фото: wikipedia.org

Пресовані дріжджі – спресовані у формі брикету живі клітини дріжджів. Це щільна маса, що легко ламається, біло-жовтуватого, іноді з сірим відтінком, кольору, зі специфічним запахом та смаком без кислоти і гіркоти.

Такі дріжджі перед використанням потрібно покришити руками та розчинити у теплій воді (30-35°С). Для кращої активації можна додати трохи цукру та борошна.

Їх можна зберігати у холодильнику близько 1-2 тижнів, у морозилці – 2-3 місяці.

Використовують їх для приготування хліба, ватрушок, пасок, круасанів, тобто для тіста, що вимагає тривалого або неодноразового вистоювання.

Сухі активні дріжджі Фото: wikipedia.org

Сухі активні дріжджі (сушені дріжджі) випускають з 1920-х років, мають вигляд круглих гранул жовто-коричневого кольору, а також властивий дріжджам смак і запах. Їх потрібно на 10-15 хвилин замочувати у теплій воді з невеликою кількістю цукру.

Сухі швидкорозчинні дріжджі Фото: wikipedia.org

Сухі швидкорозчинні дріжджі (інстантні, моментальні) являють собою циліндричні гранули. Не вимагають попередньої активації, одразу додаються до борошна.

Обидва види сухих дріжджів необхідно використати протягом 2-4 днів після відкриття упаковки. Їх застосовують для випікання хліба в хлібопічці або швидкого тіста для домашньої піци.

Які дріжджі краще використовувати для приготування хліба?

Можна використовувати як свіжі, так і сухі дріжджі для приготування хліба, хоча свіжі надають більш насичений дріжджовий смак.

Для іншої випічки можна використовувати також будь-який вид дріжджів. Різниця – у їх кількості. Живих пресованих дріжджів потрібно найбільше, сухих активних – утричі менше, ніж живих. А сухих миттєвих потрібно буде вп'ятеро менше, ніж тих же живих.

Також різниця у використанні. Живі дріжджі можна використовувати відразу, просто покришивши їх у тісто або попередньо замочивши у теплій воді з невеликою кількістю цукру. Сухі активні дріжджі потрібно обов'язково активувати у теплому солодкому середовищі, інакше вони просто не спрацюють. Сухі швидкорозчинні дріжджі мають верхню оболонку, яку потрібно розм'якшити. Для цього їх можна змішати з мукою на півгодини.

Тісто, замішане на сухих дріжджах, підходить дещо повільніше, ніж те, що замішується на свіжих. Тому якщо ви використовуєте сухі дріжджі, то збільште час вистоювання виробів приблизно в 1,5-2 рази. Для випічки з великою кількістю здоби (жирів), наприклад, паски, сухі дріжджі не підійдуть – вони просто не зможуть підняти тричі таке важке тісто.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару