Лайм

У чому можна заморожувати продукти, яка тара не підходить для морозилки

Заморожування - це один із найбільш ефективних способів довгострокового зберігання продуктів. Ще до появи консервантів воно допомагало людям місяцями зберігати харчі свіжими. В умовах війни та продовольчої кризи багато людей намагаються заморозити на зиму якнайбільше їжі – сезонних ягід, свіжих дріжджів, грибів та інших продуктів. Розповідаємо, яку тару можна використовувати у морозильній камері.

Фото: Getty Images

Обгортка з фольги або плівки

Фольга, пергаментний папір або щільна харчова плівка допоможуть заморозити продукти без використання додаткового посуду. Такий варіант найкраще підходить для твердих продуктів, таких як великі шматки м'яса чи риби, м'ясні напівфабрикати та хліб. Також у такій упаковці можна заморозити тісто, ягоди, зелень, гриби, нарізані на шматочки овочі та фрукти.

Зіп-пакети для продуктів

Пакети із зіп-застібкою доступні в різних розмірах і чудово підходять для заморожування різних продуктів, включаючи рідкі. Покладіть наповнені пакети на піднос у морозильну камеру, щоб переконатися, що вони замерзнуть рівно. Після заморожування ви можете викласти їх у ряд, як книги на полиці, щоб заощадити місце у морозильній камері. Обов'язково розморожуйте продукти у мисці, щоби зібрати краплі з можливих витоків.

Фото: Getty Images

Пластикові контейнери з кришками

У продажу є безліч пластикових лотків різних розмірів та форм, і всі вони підходять для морозилки. Такі ємності мають тенденцію ламатися з часом, тому перед заморожуванням рідких продуктів переконайтеся, що у вашому контейнері немає тріщин.

Алюмінієві форми для запікання

Часто такий посуд використовують для одноразового запікання в духовці, але він також добре підходить для морозилки. Алюмінієві форми різних розмірів можуть продаватися з кришками із пластику або щільного картону. Також ви можете замість кришки використовувати щільну харчову плівку, фольгу чи целофан.

Фото: Getty Images

Чи можна заморожувати продукти у скляних банках?

Проблема із заморожуванням у скляних банках полягає в тому, що продукти розширюються у процесі заморозки. У напівпорожній банці або в гнучкому пластиковому контейнері це не є великою проблемою, але якщо ви намагаєтеся заощадити місце і заповнили ємності повністю, вас може чекати неприємний сюрприз у вигляді банки, що тріснула.

Якщо ви хочете заморозити продукти у склі, не використовуйте ємності з вузькою шийкою. Натомість виберіть банку з міцного загартованого скла з широкою шийкою і залиште достатньо місця у верхній частині (до 3-5 см). Також переконайтеся, що продукти у ваших банках повністю охолоджені, перш ніж покласти їх у морозильну камеру – це зменшує теплове навантаження на скло. Не закручуйте кришки банок занадто туго - залиште їх трохи вільними, щоб повітря могло вийти, коли їжа замерзне і розшириться.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються