Лайм

Швидко розчинять жир. 5 простих засобів, які відмиють решітку кухонної плити

Впоратися із забрудненнями допоможуть сода, нашатир та оцет

Навіть найохайніша господиня хоча б раз у житті стикалася з різними забрудненнями на кухні, з якими допомагають впоратися народні засоби. І якщо ви вже знаєте, як без проблем почистити дверцята духовки від застарілого жиру, радимо також взяти на замітку кілька порад, як відмити решітку кухонної плити. theLime ділиться з вами простими лайфхаками.

Перед тим, як приступити до очищення, необхідно з'ясувати, з якого матеріалу зроблена решітка:

- емальовані решітки – гладкі та блискучі, вони бояться механічних пошкоджень;

- чавунні решітки дуже важкі, вони не терплять жорстких абразивів, агресивних миючих засобів та тривалого контакту з водою;

- cталеві решітки мають блискучу металеву поверхню, вони найневибагливіші.

Чавунні решітки погано взаємодіють з водою, а ось емальовані та сталеві перед обробкою краще на декілька годин замочити в гарячій воді, додавши до неї миючий засіб або харчову соду.

Фото: pinterest.com

За допомогою яких засобів можна очистити всі види решіток газової плити?

Сода

Необхідно змішати харчову або кальциновану соду та воду до пастоподібного стану (співвідношення 1 до 2). Розподіляємо субстанцію по решітці та залишаємо приблизно на 60-90 хвилин. За цей час відбудеться елементарна хімічна реакція, в результаті якої жирові відкладення почнуть розчинятися. Після цього очищаємо скребком або губкою, промиваємо у воді та сушимо.

Нашатирний спирт

Через те, що нашатир має різкий запах, чистку найкраще проводити на відкритому повітрі. Викладаємо решітку в щільний пакет і рівномірно розпорошуємо нашатирний спирт по всій поверхні. Зав'язуємо та залишаємо в такому вигляді на ніч, після чого залишки нагару можна легко видалити звичайною ганчіркою.

Гірчичний порошок

Змішуємо суху гірчицю з водою до консистенції пасти. Наносимо суміш на прути, залишаємо на 1-2 години і змиваємо вологою губкою. Для посилення ефекту можна приготувати суміш із 3 ст. л. гірчичного порошку, такої ж кількості 9-відсоткового оцту та 1 ч. л. засобу для миття посуду.

Господарське мило

Ще один, перевірений часом метод – з використанням 72% господарського мила. Зазначимо, що він підходить лише для чавунних та сталевих решіток.

Для цього необхідно заздалегідь підготувати вогнетривкий посуд, в який можна повністю занурити решітки. Подрібнюємо на тертці брусок господарського мила, додаємо 150 мл канцелярського клею та воду. Опускаємо решітку в киплячу суміш і залишаємо на плиті приблизно на годину. Потім опускаємо її у холодну воду – нагар відійде разом із шаром клею.

Оцет

Впоратися з жиром та нагаром допоможе і 9-відсотковий оцет. Відправляємо решітку у ванну або іншу ємність, наливаємо оцет і залишаємо на 1,5-2 години. Потім проходимося по найбільш забрудненим місцям скребком і змиваємо все водою.

Щоб посилити ефект, можна скористатися духовкою та прокип'ятити решітку в піддоні з розчином 9% оцту протягом 2-3 годин.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються

Як прати джинси у пральній машині, щоб вони не втратили колір: дієві поради

Поради, які допоможуть зберегти життя джинсам якомога довше - як правильно прати річ ы як часто потрібно це робити