Лайм

Як довго і в яких умовах можна зберігати консервацію: корисні поради і лайфхаки

Візьміть собі на замітку

Через війну, яка триває на території України майже півроку, дефіцит товарів та підвищення цін на них багато господинь цього року вирішили ретельно підготуватися до зими, а саме – заморозити фрукти та овочі та зробити різну консервацію. theLime вирішив докладніше розповісти, як довго і за яких умов її потрібно зберігати.

Фото: pixabay.com

Перше правило домашньої консервації: усі овочі, фрукти, а також м'ясо необхідно ретельно промивати перед подальшою обробкою. Справа в тому, що на поверхні землі, у ґрунті та безпосередній близькості до овочів знаходиться бактерія Clostridium botulinum, яка найчастіше призводить до псування консервації та провокує страшну інфекцію – ботулізм. Цей мікроорганізм небезпечний тим, що витримує кип'ятіння протягом 3 годин при температурі 100°С. Ознаки ботулізму в консервації це здута банка, утворення бульбашок.

Друге правило: всі банки та кришки для консервації повинні бути добре простерилізовані. Це можна зробити в каструлі, мікрохвильовій печі, мультиварці або в духовці.

Крім того, велике значення мають умови зберігання заготовок. Оптимальний температурний режим від +2 до +18°С в приміщенні без прямих сонячних променів. Термін зберігання – трохи більше 3-х років.

Що ще слід враховувати під час зберігання домашньої консервації?

1. Варення можна зберігати і більше 3-х років.

2. Компоти (абрикосовий, персиковий, вишневий) та інші заготовки з кісточками не рекомендують зберігати понад 6 місяців. Справа в тому, що при тривалому зберіганні в них утворюється синильна кислота, яка для людського організму небезпечна навіть у малих дозах.

3. Якщо на поверхні варення з'явилася пліснява – сміливо викидаємо всю банку у сміття. Деякі господині звикли знімати ложкою верхній зіпсований шар, а інше – вживати в їжу. Так робити не можна, адже грибок має міцелій кореневище, за допогою якого він поширюється і може прорости навіть на дно банки.

4. М'ясні консерви слід зберігати при температурі від 0 до +20°С та вологості – 20%. Якщо витримано всі норми, тушонка може зберігатися до 5 років.

5. Під час приготування м'ясних консерв банки потрібно наповнювати м'ясом дуже щільно, щоб не залишилося місця для повітря. Стерилізувати найкраще в духовці за температури 200°С кілька годин. Потім слід закатати стерильними кришками.

6. Для продовження терміну придатності тушонки у банці обов'язково має бути зверху шар жиру. Тому в яловичу тушонку, в якій свого жиру недостатньо, зазвичай додають свинячий. У свинини навпаки зайвий жир знімають, інакше тушонка буде занадто жирною.

7. Консервацію, яка зазнала термічної обробки (наприклад, ікру, лечо, варення тощо), можна вживати одразу.

8. Квашену капусту можна вживати вже через день, а мариновані помідори та огірки – за місяць. Якщо їх відкрити раніше, вони будуть малосольними.

9. На кожну заготовку бажано наклеїти невелику наклейку та вказати назву продукту та дату виготовлення.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати