Через постійні відключення електроенергії, часто постає питання: як зберігати продукти без холодильника. Раніше ми розповідали, що покласти в молоко, щоб воно довго не скисало, а тепер поділимося порадами, як уберегти м'ясо від псування.
Досвідчені господині знають, що свіже м'ясо можна довго зберігати у погребі чи коморі, де зазвичай дуже холодно. Перед тим, як опустити шматки в прохолодне місце, потрібно добре очистити від забруднень. У жодному разі не мийте м'ясо, через контакт з водою воно виділить сік, де легко розмножуються мікроби. Якщо є місця, які вимагають обробки під водою, зробіть це перед використанням продукту.
Помістіть сухі шматки м'яса в чисту ємність і щільно закрийте кришкою. Віднесіть у комірне приміщення із бажаною температурою повітря від +1 до +4 градусів. За таких умов м'ясо може зберігатись від 7 до 12 днів.
Ще один спосіб зберігання м'яса в погребі - за допомогою березового вугілля. Насамперед, потрібно підготувати чистий порошок із вугілля берези. Відокремте вугілля від попелу і перетворіть його на порошок. Потім ці дрібні частинки промийте у воді кілька разів, після чого добре висушіть.
Читайте також: Як зберегти їжу без холодильника: 7 корисних порад.
Візьміть сухі шматки м'яса і добре обваляйте в отриманому порошку з березового вугілля. Усі шматки м'яса загорніть у щільну чисту тканину і перев'яжіть шпагатом. У такий спосіб сире м'ясо може зберігатися у холодному приміщенні до 6 місяців. Перед приготуванням потрібно ретельно промити від порошку. У такий спосіб можна зберігати і тушки домашних птиц, якщо попередньо вийняти нутрощі.
Якщо ви живете у квартирі або у вашому будинку немає погреба, м'ясо можна зберегти свіжим за допомогою різних добавок.
Зберігання м'яса у кислому молоці
Наріжте м'ясо на шматки, помістіть в ємність відповідного розміру і залийте кислим молоком так, щоб воно перевищувало рівень м'яса на 2 см. У такий спосіб м'ясо зберігатиметься від 48 до 72 годин.
Як зберігати м'ясо в оцті
Спочатку приготуйте оцтовий розчин. У киплячу воду додайте сіль, прянощі, подрібнену цибулю та оцет. Остудіть. Поки рідина остигає, наріжте м'ясо. Складіть його в глиняний посуд та залийте охолодженою оцтовою заправкою. У цьому розчині м'ясо зберігатиметься від 3 до 5 діб, залежно від погоди.
Якщо потрібно зберегти м'ясо свіжим на добу, загорніть його в серветку, просочену оцтом.
Читайте також: Як збільшити термін зберігання квашеної капусти, щоб довше не псувалася.
Зберігання м'яса у медовій заливці
Розділіть м'ясо на шматки, помістіть його в ємність і залийте рідким медом. М'ясо буде придатним для вживання від 48 до 72 годин.
Як зберігати м'ясо в гірчиці
Візьміть гірчичний порошок і залийте його окропом. Додайте сіль та цукор. Отриманим розчином натріть сире м'ясо, оберніть серветкою та покладіть у целофановий пакет (закривати не потрібно). Таким чином ви збережете свіжість м'яса протягом трьох днів.
Зберігання м'яса методом посолу
Якщо потрібно зберегти м'ясо свіжим протягом тривалого часу (до 6 місяців), його можна засолити. Приготуйте розчин: у воду додайте сіль, цукор, спеції та порошок селітри. Ці ж інгредієнти (селітру, сіль, цукор та спеції) підготуйте також у сухому вигляді, цією сумішшю потрібно буде натирати м'ясо.
Читайе також: Як зберігати яйця в холодильнику, щоб вони залишалися свіжими довше.
М'ясо перед солінням ретельно обробіть: промийте від крові та інших забруднень, виріжте кістки та промокніть паперовим рушником. Потім ретельно натріть сухою сумішшю і покладіть у глиняний посуд чи дерев'яну бочку. Накрийте кришкою та поставте зверху щось важке. Залишіть при кімнатній температурі на дві доби.
Потім залийте м'ясо заздалегідь приготованим розчином і віднесіть до холодного приміщення з температурою повітря не вище +4-+8 градусів.
Тривалість процесу засолювання м'яса залежить від розміру шматків. Невеликі шматки зберігаються від 8 до 10 днів, а великі - від 14 до 20 днів. Щоб м'ясо засолилося рівномірніше, його необхідно кожні два дні перевертати.
- Раніше ми розповідали, чому шоколад біліє, чи можна його їсти і як врятувати від псування.
- Читайте також на theLime, скільки зберігається домашня тушонка і як продовжити термін її придатності.