Через війну, яка триває на території України понад вісім місяців, дефіцит товарів та підвищення цін на них багато господинь цього року ретельніше готувалися до зими, а саме – заморозили деякі фрукти та овочі, а також зробили різну консервацію, у тому числі закрили домашню тушонку. theLime вирішив нагадати кілька простих правил, на які слід звернути увагу, щоб продовжити термін її придатності.
Термін придатності домашньої тушонки багато в чому залежить від того, як її готували, з якого м'яса та в яких умовах вона зберігається.
Для продовження терміну придатності у банці обов'язково має бути зверху шар жиру. Тому в яловичу тушонку, в якій свого жиру недостатньо, зазвичай додають свинячий. У свинини навпаки – зайвий жир знімають, інакше тушонка буде занадто жирною.
Читайте також: Як довго та в яких умовах можна зберігати консервацію.
Банки потрібно наповнювати м'ясом дуже щільно, щоб не залишилося місця для зайвого повітря. Стерилізувати банки необхідно в духовці при температурі 200°С кілька годин. Потім закатати стерильними кришками. На кожну заготовку бажано наклеїти невеликий стікер та вказати назву продукту та дату виготовлення.
М'ясні консерви необхідно зберігати при температурі від 0 до +20°С, водночас вологість повинна бути не вище 20%. Їх можна тримати у підвалі чи льоху, при цьому слід регулярно оглядати кришки – у вологому приміщенні вони швидко іржавіють. Якщо дотримано всі норми під час приготування, стерилізації та зберігання, домашню тушонку можна зберігати до 5 років.
- Раніше ми розповіли, як просушити та підготувати погріб до зими.
- Читайте також на theLime, які кришки використовувати для консервування і як їх стерилізувати.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.