Лайм

Чому шоколад біліє, чи можна його їсти і як врятувати від псування

Білий наліт на шоколаді абсолютно нешкідливий

Після початку повномасштабної війни багато українців зберігають вдома кілька плиток шоколаду: цей продукт – гарний перекус на випадок тривалого відключення світла. Однак при тривалому зберіганні шоколад може побіліти, а його смак та консистенція змінюються. Видання Live Science пояснило, чому так відбувається і чи можна їсти шоколад із білим нальотом.

Фото: unsplash.com

Шоколад роблять з какао-бобів, які в середньому містять близько 50% какао-масла та 50% какао-волокна. Какао-волокна надають шоколаду його темний колір і більшу частину смаку, а масло відповідає за насиченість і текстуру: воно тане приблизно за температури людського тіла.

Читайте по темі: Як приготувати домашню нутелу, щоб була смачнішою за магазинну.

Поява білого нальоту на шоколаді – результат природної реакції, яку називають цвітінням. Цвітіння шоколаду відбувається, коли молекули усередині цукерки починають рухатися. При цьому сам наліт ділиться на два типи - жировий (з какао-масла) та цукровий.

Жировий наліт з'являється, коли какао-масло "мігрує" на поверхню шоколаду через нагрівання, вплив світла або неправильне зберігання. Цукровий наліт викликається зберіганням шоколаду у вологому середовищі, і з ним поверхня шоколаду стає шорсткою, зернистою.

Читайте по темі: Як збільшити термін зберігання квашеної капусти, щоб довше не псувалася.

Фото: unsplash.com

Хоча білий наліт абсолютно нешкідливий, через розділення компонентів шоколад може втрачати свої смакові властивості: не тане у роті, створює відчуття крейди чи піску у роті. Хороша новина полягає в тому, що викидати побілілий шоколад не потрібно. Його можна "оживити", якщо трохи підігріти у мікрохвильовці або використати для приготування випічки, яка не потребує кристалічної структури твердого шоколаду.

Щоб шоколад не побілів, слід ознайомитися з правилами та терміном зберігання на упаковці, не допускати його перегріву, не заморожувати та не тримати у вогкому місці.

Новини партнерів

Читайте також

Що не можна робити у Вербну неділю: головні заборони великого свята

Коли віряни в Україні відзначать Вербну неділю у 2024 році, що прийнято робити в цей день, а також що категорично заборонено  

Мерехтливі крашанки - цьогорічний хіт: лайфхак з червоним вином до Великодня

Як у домашніх умовах пофарбувати крашанки у солодкому вині, щоб вони блищали та переливались на святковому столі на Великдень  

Балетки в сіточку – найбажаніший тренд цього сезону: на які моделі звернути увагу

Які варіанти жіночого взуття на плоскій підошві в сіточку доглянути на теплу весну та літо, як носити та з чим поєднувати балетки