Науковиця зі сфери сільського господарства дала декілька порад, як правильно вирощувати розсаду гострого та солодкого перця, щоб отримати гарний урожай.
Про це написала кандидатка сільськогосподарських наук, завідувачка лабораторії природокористування в Інституті водних проблем і меліорації НААН Людмила Дацько на сайті "Професійне насіння".
Дацько зазначає, що головний догляд за перцем полягає у помірному поливі, підживленні і підтриманні оптимального температурного режиму.
За її словами, щоб правильно виростити розсаду, завжди потрібно приділяти багато уваги якісному насінню та підготовці ґрунту. При висіванні у ґрунт свого або необробленого насіння, потрібно попередньо провести підготовку у кілька етапів: калібрування, знезаражування, намочування та пророщування. Оброблене насіння можна не обробляти перед висіванням, тому можна його одразу сіяти у поживну ґрунтову суміш.
Вирощувати перець необхідно на легких, розпушених ґрунтах з великою кількістю органічних речовин та нейтральною реакцією ґрунтового розчину. У залежності від умов вирощування та ґрунтово-кліматичного регіону, насіння перця сіють на розсаду у лютому-березні у будь-які ємності.
Які ґрунтові суміші використовувати:
- Одна частина дернової землі і дві частини компосту або перегною;
- Дві частини торфу та дві частини компосту або перегною;
- Три частини перегною або компосту та дві частини дернової землі;
- Готовий ґрунт у спеціальних магазинах.
Щоб насіння почало проростати, температура ґрунту має бути 15-16 градусів тепла. Отримати сходи перцю через тиждень можна при температурі ґрунту +25...+28 градусів. Якщо ж температура буде до +24 градусів, то поява перших сходів перцю затримається до 20 днів. Тому ємкості із висіяним насінням варто виставляти у тепле місце - приблизно +25...+28 градусів. Також варто створити ефект парничка, накривши ємкість харчовою плівкою.
Після відповідних процедур, через три-чотири дні варто ґрунтову суміш збризкати водою кімнатної температури, щоб сіянці скоріше зійшли. На п'ятий-сьомий день вже можна спостерігати перші сходи, їх необхідно одразу перенести у найбільш світле та сонячне місце з температурою +14...+16 на п'ять-сім днів. Це варто робити, щоб ростки не дуже витягнулися і дали міцні корінці. Далі варто підіймати поступово температуру до +23...+25 градусів вдень та до +16-17 градусів вночі.
Якщо насіння висівають у ящики з поживною сумішшю, то можна при цьому процесі відразу полити гарячою водою до +60 градусів і поставити у темне, тепле місце, де +25...+30 градусів, тобто біля батареї, грубки, пічки або на верху кухонного ящика. Поливати у цьому варіанті вирощування перця потрібно лише теплою водою, мінімум +35 градусів.
Як тільки сходи появляются над поверхнею ґрунту, необхідно одразу перенести перець на світле, прохолодне місце, щоб температура була на половину менша, ніж до цього. Там перець залишають без поливу на чотири-п'ять діб, а потім створюють режим для нормального росту: вдень – вищі температури, а вночі – менші, як при вирощуванні за першим варіантом.
Якщо розсаду вирощувати в ящиках або мілких комірках, то експертка радить зробити пікіровку у фазі появи двух справжніх листочків. Об’єм ємкостей для вирощування розсади має бути 8×8 см або 10×10 см, куди засипають ґрунтову суміш, як для висіву насіння баклажанів. Далі рослини варто полити удобрювальною сумішшю, але не переливати, інакше перець захворіє чорною ніжкою.
Пікіровану розсаду Дацько рекомендує ставити лише у добре освітлене місце, але потрібне притінення, щоб створити помірне освітлення.
Раніше ми писали, як уберегти кущі перцю від загибелі та зібрати добрий урожай.