RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Як виростити вдома розсаду перцю: головні секрети

Науковиця зі сфери сільського господарства дала декілька порад, як правильно вирощувати розсаду гострого та солодкого перця, щоб отримати гарний урожай.

Про це написала кандидатка сільськогосподарських наук, завідувачка лабораторії природокористування в Інституті водних проблем і меліорації НААН Людмила Дацько на сайті "Професійне насіння".

Дацько зазначає, що головний догляд за перцем полягає у помірному поливі, підживленні і підтриманні оптимального температурного режиму.

За її словами, щоб правильно виростити розсаду, завжди потрібно приділяти багато уваги якісному насінню та підготовці ґрунту. При висіванні у ґрунт свого або необробленого насіння, потрібно попередньо провести підготовку у кілька етапів: калібрування, знезаражування, намочування та пророщування. Оброблене насіння можна не обробляти перед висіванням, тому можна його одразу сіяти у поживну ґрунтову суміш.

Вирощувати перець необхідно на легких, розпушених ґрунтах з великою кількістю органічних речовин та нейтральною реакцією ґрунтового розчину. У залежності від умов вирощування та ґрунтово-кліматичного регіону, насіння перця сіють на розсаду у лютому-березні у будь-які ємності.

Які ґрунтові суміші використовувати:

  • Одна частина дернової землі і дві частини компосту або перегною;
  • Дві частини торфу та дві частини компосту або перегною;
  • Три частини перегною або компосту та дві частини дернової землі;
  • Готовий ґрунт у спеціальних магазинах.

Щоб насіння почало проростати, температура ґрунту має бути 15-16 градусів тепла. Отримати сходи перцю через тиждень можна при температурі ґрунту +25...+28 градусів. Якщо ж температура буде до +24 градусів, то поява перших сходів перцю затримається до 20 днів. Тому ємкості із висіяним насінням варто виставляти у тепле місце - приблизно +25...+28 градусів. Також варто створити ефект парничка, накривши ємкість харчовою плівкою.

Після відповідних процедур, через три-чотири дні варто ґрунтову суміш збризкати водою кімнатної температури, щоб сіянці скоріше зійшли. На п'ятий-сьомий день вже можна спостерігати перші сходи, їх необхідно одразу перенести у найбільш світле та сонячне місце з температурою +14...+16 на п'ять-сім днів. Це варто робити, щоб ростки не дуже витягнулися і дали міцні корінці. Далі варто підіймати поступово температуру до +23...+25 градусів вдень та до +16-17 градусів вночі.

Якщо насіння висівають у ящики з поживною сумішшю, то можна при цьому процесі відразу полити гарячою водою до +60 градусів і поставити у темне, тепле місце, де +25...+30 градусів, тобто біля батареї, грубки, пічки або на верху кухонного ящика. Поливати у цьому варіанті вирощування перця потрібно лише теплою водою, мінімум +35 градусів.

Як тільки сходи появляются над поверхнею ґрунту, необхідно одразу перенести перець на світле, прохолодне місце, щоб температура була на половину менша, ніж до цього. Там перець залишають без поливу на чотири-п'ять діб, а потім створюють режим для нормального росту: вдень – вищі температури, а вночі – менші, як при вирощуванні за першим варіантом.

Якщо розсаду вирощувати в ящиках або мілких комірках, то експертка радить зробити пікіровку у фазі появи двух справжніх листочків. Об’єм ємкостей для вирощування розсади має бути 8×8 см або 10×10 см, куди засипають ґрунтову суміш, як для висіву насіння баклажанів. Далі рослини варто полити удобрювальною сумішшю, але не переливати, інакше перець захворіє чорною ніжкою.

Пікіровану розсаду Дацько рекомендує ставити лише у добре освітлене місце, але потрібне притінення, щоб створити помірне освітлення.

Раніше ми писали, як уберегти кущі перцю від загибелі та зібрати добрий урожай.