Лайм

Що відбувається під час весняного рівнодення і як воно виглядає з космосу: відео

Цікаві факти про те, що відбувається з нашою планетою

Весняне рівнодення, яке у 2023 році припадає на 20 березня і настане о 23:24 за київським часом, знаменує собою початок весни у Північній півкулі та осені у Південній. Розповідаємо, що відбувається у цей період і як він впливає на природу.

Фото: pexels.com

Як відбувається рівнодення

Земля обертається вздовж уявної лінії, що проходить від Північного полюса до Південного. Ця лінія називається віссю, а оберт навколо осі дає нам день і ніч. Однак вісь нахилена на 23,5 градуса, і одна півкуля планети отримує більше сонячного світла за половину річного обороту навколо Сонця. Ця невідповідність викликає зміну пір року.

Небо прямо над екватором Землі огинає ще одна уявна лінія, яку називають небесним екватором. У день весняного рівнодення сонце перетинає небесний екватор і входить у північну півкулю неба. При цьому обидві півкулі Землі отримують сонячні промені рівною мірою

Читайте також: Полярні сяйва та гігантська червона пляма: телескоп NASA зробив вражаючі фото Юпітера.

Часто кажуть, що в цей час ніч і день однакові за тривалістю. Нашим предкам, у яких хронометраж був менш точним, день і ніч, мабуть, справді здавалися рівними. Але сьогодні ми знаємо, що це не зовсім так. Наприклад, 20 березня тривалість світлового дня становить 12 годин 6 хвилин. Для порівняння, 11 березня день і ніч були більш "рівними": світловий день тривав 12 годин та 1 хвилину.

Інфографіка показує, як сонце світить на планету під час рівнодення (посередині), зимового та літнього сонцестояння. Фото: Getty Images

Що відбувається з природою під час рівнодення

У дні рівнодення відбуваються найшвидші заходи сонця і світанки. Сонцю потрібно мінімум часу, щоб опуститися за обрій. Також у цей період ви можете точно визначити схід та захід від вашого розташування. Просто вийдіть на вулицю на заході сонця і зверніть увагу на розташування світила на горизонті щодо знайомих орієнтирів - там і буде захід.

У день рівнодення прихід весни та наближення літа пронизує всю природу у північній частині земної кулі. Зверніть увагу на дугу руху сонця по небу. Ви помітите, що після 20 березня вона зміщується на північ. Реагуючи на зміну денного світла, птахи також мігрують назад на північ шляхом сонця.

Читайте також: Кінець березня порадує українців теплом: синоптики дали прогноз на тиждень та назвали дату похолодання.

Довші дні приносять із собою теплу погоду. Дерева розпускаються, і рослини розпочинають новий цикл росту. У багатьох місцях починають цвісти весняні квіти. Тим часом у Південній півкулі дні стають коротшими, а ночі довшими, в повітрі вже відчувається осінній холодок.

Як виглядає рівнодення з космосу

У день рівнодення термінатор Землі - розділова лінія між днем і ніччю - стає вертикальною та з'єднує північний та південний полюси. Покадрове відео демонструє це, показуючи весь рік на планеті Земля за 12 секунд. Супутник Meteosat записував ці зображення Землі щодня в той самий час із геостаціонарної орбіти. Відео розпочалося у день рівнодення у вересні 2010 року, коли лінія термінатора була вертикальною.

Дізнайтесь також, якою буде погода в Україні у квітні 2023 року.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати