Лайм

Ботокс впливає не тільки на зморшки: які довготривалі ефекти він має

Експерти розповіли про дію популярного препарату

Ін'єкції ботокса – популярний метод боротьби з ознаками старіння. Ботулотоксин блокує мімічні м'язи, і "стирає" таким чином дрібні та глибокі зморшки, роблячи обличчя більш гладким та молодим. Деякі жінки починають робити ботокс, не чекаючи на появу зморшок. Так, співачка Оля Полякова зізналася, що робить процедуру з 23 років.

Експерти у сфері дерматології та пластичної хірургії розповіли виданню Real Simple, які довгострокові ефекти має цей препарат.

Фото: Getty Images

Позитивні довгострокові ефекти

Для початку розберемося з термінологією. Ботокс - це тип ін'єкційного нейромодулятора, який тимчасово послаблює або паралізує м'язи. Подібно до того, як ми називаємо будь-який копіювальний апарат ксероксом (хоча Xerox - лише виробник такої техніки), ботокс став універсальним терміном для нейромодуляторів. Інші приклади включають Dysport, Xeomin та Jeuveau, і всі вони працюють однаково.

Поруч із розгладжуванням існуючих зморшок, Ботокс допомагає запобігти утворенню нових.

"Динамічні зморшки, що виникають в результаті повторюваних скорочень м'язів, згодом стають статичними. Особливо після того, як шкіра починає втрачати свою еластичність через надмірне перебування на сонці без захисту, - пояснює Джеффрі Дж. Лінд, доктор медичних наук і пластичний хірург. - Якщо ви почнете використовувати ботокс у більш ранньому віці, це значно уповільнить прогресування статичних зморшок в області, що обробляється".

Читайте також: Пластичні хірурги розповіли, через які процедури Мадонна змінилася до невпізнанності.

Ботокс – нейромодулятор. Розслаблюючи м'язи обличчя, він може допомогти запобігти головному болю і навіть мігрені.

"Ботокс був схвалений для лікування хронічних мігреней, і було показано, що він знижує частоту і тяжкість мігрені у деяких людей", - зазначає пластичний хірург Кімберлі Лі.

Фото: Getty Images

Негативні довгострокові ефекти

Нейромодулятори, включаючи Ботокс, ретельно вивчали понад 20 років. Вони вважаються безпечними для постійного користування. Негативні довгострокові наслідки ботокса дуже рідкісні, а ось короткострокові трапляються частіше. Вони проявляються або в результаті неправильного введення ін'єкції, або при недотриманні рекомендацій із догляду після процедури. У поодиноких випадках може виникати алергічна реакція. Але оскільки дія Ботокса та інших нейромодуляторів є тимчасовою і припиняється протягом трьох-шості місяців, короткострокові ефекти також зникають.

Читайте також: Хірурги назвали найпопулярнішу пластичну операцію у світі, і це не збільшення грудей.

Один потенційний "довгостроковий негативний ефект" ботоксу полягає в тому, що з часом може виникнути толерантність до препарату. Вам можуть знадобитися частіші візити або більше ботоксу.

"Вважається, що це викликано виробленням в організмі нейтралізуючих антитіл. Антитіла можна розглядати як молекули імунної системи, які зв'язуються з іншим білком, деактивують його або зупиняють його функціонування", - пояснює дерматолог Блер Мерфі Роуз.

Деякі люди відчувають помітне ослаблення м'язів при довготривалому використанні ботоксу. Це тому, що м'язи недостатньо використовуються. Для багатьох практикуючих лікарів та їх пацієнтів це вважається позитивним моментом, оскільки означає меншу кількість зморшок. Однак у деяких жінок ця атрофія або ослаблення м'язів може зробити ознаки старіння помітнішими, а міміка буде обмеженою.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основи для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати