RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Постачання зброї в Україну можуть лише збільшити страждання людей, - представник НАТО

Україні буде важко домогтися від Альянсу організації поставок зброї летальної дії

Україні буде важко домогтися від Альянсу організації поставок зброї летальної дії Голова військового комітету НАТО Петро Павло Фото: NATO

Сьогодні, 19 травня, у Брюсселі розпочинається зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. У штаб-квартиру НАТО також прибув начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко, який має намір провести переговори із представниками Альянсу про постачання в Україну зброї. Втім, у розмові з "Апострофом" голова військового комітету НАТО ПЕТРО ПАВЕЛ дав зрозуміти, що начальнику Генштабу ЗСУ буде важко домогтися прогресу в цьому питанні.

- Останнім часом затишшя на Донбасі припинилося, обстріли поновилися. Чи можете Ви спрогнозувати подальший розвиток ситуації? Чи варто чекати наступальних дій з боку бойовиків?

- Я вважаю, що ситуація близька до встановлення замороженого конфлікту в Україні. Але, на мою думку, врешті решт Росія буде змушена визнати, що єдиний шлях для мирного, дипломатичного і політичного врегулювання конфлікту - це неухильне дотримання обома сторонами Мінських угод.

- Ви думаєте, що це буде такий самий заморожений конфлікт, як у Придністров'ї?

- Це вже заморожений конфлікт. Тому що замороженим конфліктом ми називаємо ситуацію, яка може бути використана для висунення різних політичних пропозицій. І я вірю, що мирне вирішення конфлікту на сході України якраз-таки і є головною політичною метою.

- Як Ви вважаєте, чи повинні союзники постачати Україні зброю? Яка Ваша думка?

- У цьому немає необхідності, тому що постачання зброї та бойових систем можуть лише збільшити страждання людей. Я переконаний, що НАТО повинно здійснювати підтримку (української сторони, - "Апостроф"), але не сприяти розпалюванню конфлікту. НАТО проводить тренування (українських військовослужбовців, - "Апостроф"), НАТО постачає обладнання нелетальної дії, НАТО здійснює заходи, здатні збільшити оборонні можливості Збройних сил України. Але потреби в поставках летального озброєння немає.

- Можливо, постачання оборонного озброєння були б гарним рішенням?

- Ви бачите різницю між наступальним танком і оборонним танком?

- Можливо, йтиметься про постачання обладнання для отримання розвідувальної інформації?

- Так це вже робиться в рамках підтримки НАТО Україні. Це один з видів того обладнання, яке поставляється для тренування українських військових.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України