RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Весь світ спостерігає: яке майбутнє чекає на Надію Савченко в Україні

"Апостроф" з'ясовував політичні перспективи звільненої української льотчиці

"Апостроф" з'ясовував політичні перспективи звільненої української льотчиці Надія Савченко пообіцяла, що вона докладе всіх зусиль для повернення українських полонених Фото: УНІАН

Повернувшись в Україну, Надія Савченко поцікавилася у лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко, коли їй приступати до роботи. Та відповіла, що робоче місце Савченко давно готове і чекає тільки її. "Апостроф" з'ясував у народних депутатів, експертів і товаришів по службі Надії з батальйону "Айдар", яким вони бачать її політичне майбутнє.


"Я прошу вибачення за те, що я жива", - це одні з перших слів, з якими звернулася Надія Савченко, повернувшись в Україну з російського полону. Вона вибачилася перед тими матерями, чиї діти не повернулися з війни, а бійцям з батальйону "Айдар", з якими воювала на Донбасі, подякувала за квіти. Для себе Савченко вже визначилася, що надалі буде працювати в парламенті, і відразу ж запитала лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко, коли потрібно приступати.

Надія Савченко була захоплена в полон у кінці червня 2014 року. 8 липня 2014 року президент Петро Порошенко дав розпорядження Міністерству закордонних справ і Генеральній прокуратурі України зробити все для того, щоб повернути Надію в Україну. 22 березня Донецький суд Ростовської області РФ засудив Надію Савченко до 22 років ув'язнення. Після оголошення вироку Надії Савченко запропонували написати прохання про помилування, однак вона відмовилася. Зрештою, після довгих переговорів її обміняли на двох російських ГРУшників - Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва, яких помилував президент України. Про помилування самої Надії президента РФ Володимира Путіна попросили родичі загиблих російських журналістів. Цікаво, що Надія Савченко була звільнена з полону рівно через два роки після обрання Петра Порошенка главою держави.
"Я дуже пишаюся тим, що ти входиш у Верховну раду. Вона стане іншою. При тобі вони не зможуть лукавити, не зможуть здавати Україну", - звернулася до Надії лідер "Батьківщини", не встигнувши, втім, сказати, хто саме ці "вони". "При мені вони там просто не зможуть взагалі бути", - жорстко перебила лідера "Батьківщини" Надія Савченко.

Тимошенко порадила Савченко добре відпочити. "Хочу, щоб ти знала - весь світ зараз за тобою спостерігає. Ти - Надія. Але у нас кажуть, що дві Надії зараз повернулися - ти і надія нашої нації", - сказала Тимошенко.

Виступаючи перед журналістами в аеропорту "Бориспіль", Надія Савченко заявила, що саме героям місце в парламенті. "Герої України не повинні помирати. Дуже вигідно, коли герої мертві. Погано, коли вони живі. Всім погано. Але ми будемо жити. Герої будуть у Верховній раді. Герої будуть там, на заздрість російській Думі і на славу України. Як вдячність українському народу. У нас Верховна рада буде складатися з тих людей, хто гідний", - сказала Савченко.

Після аеропорту Савченко попрямувала в Адміністрацію президента. Там льотчиця пообіцяла, що докладе всіх зусиль до повернення українських полонених. "Я буду працювати над тим, щоб кожен, хто був захоплений в полон і хто ще живий, повернувся живим", - сказала Савченко.

В АП була також мати Надії Савченко. Вона не стримувала емоцій і обіймала Петра Порошенка. Сам же президент пообіцяв не тільки повернути всіх українських ув'язнених, але і Крим з Донбасом.

Привітати Надію Савченко із звільненням прийшли побратими з батальйону "Айдар". Про звільнення Надії вони дізналися лише вдень 25 травня. "Сарафанне радіо передало, відповідно, наші побратими все прибували і прибували. Не всіх просто встигли внести в списки", - пояснив "Апострофу" молодший лейтенант з позивним "Берет".

"Берет" переконаний, що велику користь Савченко принесе в парламенті. "Волею долі і завдяки своєму характерому Надія стала фігурою світового значення. Тому я вважаю, що найкориснішою вона буде не на фронті, а тут (у Верховній раді, - "Апостроф"). Тут йде така ж війна. І виграш України залежить не тільки від стрільби з автоматів, але і від позитивного іміджу і міжнародного авторитету", - сказав "Берет".

На питання "Апострофа" про те, з якими слова Надя звернулася до бійців батальйону, "Берет" зі сміхом відповів: "Вона подякувала за букет". Офіцер назвав Надію чудовим командиром і хорошим другом.

Ще один боєць з позивним "Кухар" розповів "Апострофу" про характер Надії Савченко: "У неї багато злості. Вона була не жорсткою, а твердою. У неї чоловічий характер. Як командир вона хороша. Добре було б, якби таких командирів було побільше... При цьому вона ризикує собою, а не кимось". "Кухар" додав, що після двох років полону Надія "багатьох бійців позабувала в обличчя".

Відразу після виступу в Адміністрації президента Надія Савченко вирушила на вулицю Турівську, 13 в Києві, де знаходиться офіс "Батьківщини". Як стало відомо "Апострофу", там вона протягом двох годин спілкувалася наодинці з Юлією Тимошенко, після чого також зустрілася з депутатами від "Батьківщини". Один з них повідомив "Апострофу", що Надія Савченко висловила бажання залишитися у фракції "Батьківщина". За словами депутата, Надія планує з'явитися в парламенті вже 31 травня і працюватиме в Комітеті з питань національної безпеки і оборони. Більш того, вона вже найближчим часом збирається підшукати собі помічників і консультантів. "Надя сама розуміє, що їй ще багато потрібно дізнатися про політику, роботу депутата та законодавчу діяльність", - сказав співрозмовник видання.

Ще один депутат зазначив, що найкраще Савченко було б зайнятися роботою у виконавчій владі або стати уповноваженим Верховної ради з прав людини. Ще перебуваючи в ув'язненні в Ростові, Надія брала участь у законодавчій діяльності, стала автором закону "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення в строк покарання)", який був прийнятий і набув чинності. Крім того, Надія подала депутатський запит до МЗС із проханням надати інформацію про заходи, які вживає влада для захисту громадян України, які є ув’язненими на території РФ.

Нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко сподівається, що Надія Савченко розпочне активну політичну діяльність. На його думку, Савченко, як мінімум, повинна очолити один з парламентських комітетів. При цьому депутат виключив можливість того, що у фракції почнеться конкуренція між Надією Савченко і Юлією Тимошенко. "У Наді є своя спеціалізація, у Юлії Володимирівни - своя. Для Надії навряд чи буде природним говорити, наприклад, про тарифи ", - пояснив Луценко.

У свою чергу старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк не виключає, що в "Батьківщині" Савченко не затримається. "Я думаю, що вона не уживеться з Тимошенко в одній партії. Швидше за все, вона почне дрейфувати в бік якогось більш радикального проекту", - сказав Октисюк. На його думку, Надія Савченко була більш вигідна політикам, коли перебувала в ув'язненні. "Вона була символом боротьби з російським режимом і окупацією", - пояснив Октисюк.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному