Погляд

Brexit у Британії: середній палець з англійської провінції

Чи можуть результати британського референдуму бути корисними для України

Девід Кемерон заявив про відставку після поразки прихильників євроінтеграції на референдумі у Великобританії Фото: EPA/UPG

Підсумки британського референдуму, на якому громадяни країни проголосували за вихід Сполученого Королівства зі складу Євросоюзу, - це демонстрація політикам, як небезпечно маніпулювати суспільною думкою заради досягнення швидкого політичного результату. Тим не менше компроміс очевидно буде знайдений, і він буде на руку Україні. У нашої країни не залишилося шансів стати глибоко інтегрованим членом Євросоюзу за "німецько-французькою моделлю". А ось стати частиною євроінтеграційного простору "британської" моделі - з різним рівнем інтеграції в різних просторах і вимірах ЄС - шансів у нас більше.

У четвер, 23 червня, "маленькі" британці показали політикам, як небезпечно грати в популізм. Підсумки референдуму, на якому громадяни Великої Британії проголосували за її вихід з Євросоюзу, - це демонстрація політикам, як небезпечно маніпулювати суспільною думкою заради досягнення швидкого політичного результату. Джеймс Кемерон, ти ж казав, що хочеш вийти з ЄС? Ось і отримуй! Середній палець, протягнутий з англійської глибинки в бік власного уряду, парламенту, Європарламенту, Брюсселя, все більшій соціальній несправедливості, економічним проблемам, напливу мігрантів, зниженню рівня безпеки.

Це божевільний нераціональний і неправильний вибір. Але він такий зрозумілий, якщо поставити себе на місце пересічного англійця, який виріс у стабільному і безпечному світі, а зараз, у часи глобалізації та євроінтеграції, опинився в оточенні польських слюсарів, литовських медсестер і сирійських прохачів притулку на його власній вулиці.

Що далі?

Уся історія європейської інтеграції - це історія суцільних криз і складних компромісів. Впевнений: щось буде придумано. Дуже багато чого пов'язує Велику Британію та ЄС. Все розрубати було б самогубством. Зрештою, Норвегія, Швейцарія також перебувають у процесі євроінтеграції з рівнем інтегрованості не меншим, а то й більшим, ніж Велика Британія. Компроміс знайдуть.

Причому думаю, що цей компроміс буде нам на руку. В Україні після підписання нинішньої беззубої і слабкої Угоди про асоціацію з Євросоюзом залишилося нуль шансів стати членом глибоко інтегрованого ЄС, "німецько-французької" моделі. А ось стати частиною євроінтеграційного простору "британської моделі, з різним рівнем інтеграції в різних просторах і вимірах ЄС - шансів у нас більше.

Тож для нас все це не так і погано.

Як і те, що його результати хоч трохи навчать брехливих політиків та обслуговуючий персонал думати і бути відповідальними за власні обіцянки. А то ж бажання можуть і здійснитися...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Министр иностранных дел Дмитрий Кулеба приехал в НАТО просить ЗРК Patriot, что ему ответили

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На встрече глав МИД стран — членов НАТО вопрос Украины — главный на повестке дня