RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна на Донбасі набула нового повороту, - приватна розвідка США

Американські фахівці аналізують нещодавні заяви бойовиків

Американські фахівці аналізують нещодавні заяви бойовиків Бойовики виступили з пропозицією встановити режим припинення вогню на окупованій території Донбасу Фото: EPA/UPG

Аналітики приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor побачили маленький прогрес на шляху до завершення конфлікту на Донбасі. Підстави для оптимізму фахівцям Stratfor дають заяви підтримуваних Росією сепаратистів на Донбасі про одностороннє припинення вогню опівночі 15 вересня. Як підкреслюють у приватній розвідці США, це вперше за весь час конфлікту, коли сепаратисти ініціювали припинення вогню. Однак Росія може використовувати цей факт для того, щоб домогтися скасування санкцій з боку Заходу.

На думку аналітиків Stratfor, в ще одному "театрі протистояння між Росією і Заходом" визначився хоча б маленький, але прогрес. Підставою для такого оптимізму є заяви проросійських бойовиків на Донбасі про одностороннє припинення вогню опівночі 15 вересня. У "приватному ЦРУ" підкреслюють, що в Адміністрації президента Барака Обами залишилося тільки чотири місяці для того, щоб вирішити свої питання в Сирії та в Україні, до того моменту, коли після виборів у США все доведеться починати спочатку. Хоча припинення вогню в Сирії тільки розпочалося, а в Україні цього ще не сталося, проте останні події свідчать про узгоджені дипломатичні зусилля Москви і Вашингтона досягти згоди якомога раніше.

"Врешті-решт, обидві сторони виграють від досягнення значного прогресу в конфліктах, перш ніж Обама покине свій пост", - вважають у Stratfor. Із наближенням закінчення президентського терміну Обама буде все більше думати про свою спадщину, про успіхи, яких вдалося досягти під час своєї роботи. Для Росії ж краще працювати над досягненням згоди щодо сирійської та української проблематики з "дияволом, якого вона вже знає", ніж з тим, кого вона ще не знає.

Але, як зазначає Stratfor, немає жодної гарантії того, що Росія і США досягнуть прориву в будь-якому з цих питань. Перешкодити у врегулюванні конфліктів у Сирії та Україні сторонам можуть кілька чинників. Хоча план дій у Сирії наразі значною мірою узгоджений з Росією, у США будуть труднощі з ізоляцією підтримуваних ними груп "ополченців", Туреччина спробує використовувати режим припинення вогню в Сирії як можливість зміцнити свої повстанські групи для протистояння курдам, а Іран і Саудівська Аравія також намагатимуться посилити підконтрольні їм повстанські угруповання. "Іран і Сирія до того ж навряд чи погодяться на угоду про розмежування впливу", - вважають аналітики Stratfor.

Подібна ситуація складається і в Україні. "Під час минулих періодів припинення вогню сепаратисти дотримувалися деяких вимог Мінських угод, наприклад, у частині відведення важкого озброєння. Але Москва ніколи повністю не виведе свої збройні сили для того, щоб Україна відновила контроль над кордоном між Росією і підконтрольними бойовикам регіонами, як того вимагають Мінські угоди", - переконані у Stratfor. Крім того, як підкреслює приватна розвідка США, завжди, щойно припинення вогню на сході України закінчувалося, сепаратисти повертали важке озброєння на лінію зіткнення.

Крім питань безпеки є і політичні перешкоди для досягнення згоди. "Росія і Україна зайшли в глухий кут щодо статусу окупованих територій. Москва і бойовики наполягають на тому, що Київ повинен надати широку автономію Донбасу, припинити бойові дії, тоді як Україна відмовляється надавати якісь політичні поступки, перш ніж будуть реалізовані компоненти безпеки Мінських угод. Київ також наполягає на тому, що не визнає будь-яких виборів на сепаратистських територіях, якщо за ними не будуть спостерігати представники України та ОБСЄ. Однак лідери бойовиків мають намір проводити первинні вибори на початку жовтня без згоди Києва", - зазначають у Stratfor.

Враховуючи всі ці чинники, на думку аналітиків, важко уявити, що прорив на шляху до згоди буде досягнуто в найближчі декілька місяців, незалежно від намірів Вашингтона і Москви. У Stratfor припускають, що сепаратисти ініціювали одностороннє припинення вогню для того, щоб у всьому звинуватити Україну, якщо перемир'я закінчиться. "Росія може використовувати це, щоб спробувати послабити підтримку Києва з боку Заходу, зокрема, під час наступного голосування ЄС про майбутнє санкцій проти Росії, яке відбудеться на початку 2017 року", - пояснюють у Stratfor.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному