RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Візовий фальстарт: як у Порошенка обдурили очікування Парубія

Чому проект постанови про введення віз з Росією так і не був поставлений на голосування

Чому проект постанови про введення віз з Росією так і не був поставлений на голосування Андрію Парубію не дали поставити на голосування постанову про введення віз з Росією до закриття вечірнього засідання Ради Фото: Владислав Мусієнко

У четвер, 6 жовтня, голова парламенту Андрій Парубій закрив вечірнє засідання, так і не поставивши на голосування обіцяну ним постанову про введення віз з Російською Федерацією. За кілька годин до завершення сесійного дня глава президентської фракції Ігор Гринів пояснив журналістам, що депутати, нібито, можуть не встигнути розглянути це питання. Як вдалося з'ясувати "Апострофу", депутати не встигли розглянути проект постанови, щоб в разі явного провалу голосування не ставити в незручне становище спікера, який є одним з авторів документа і раніше анонсував введення віз. Крім того, оскільки проект одноголосно підтримала друга найбільша в Раді фракція "Народний фронт", це могло б продемонструвати суперечності, які існують в коаліції.

Проект постанови про звернення до Кабміну щодо скасування безвізового режиму з Росією, співавторами якого є близько двадцяти депутатів, у тому числі - й спікер парламенту Андрій Парубій, був зареєстрований у парламенті ще в лютому. Питання актуалізувалося після того, як у Росії заарештували українського журналіста Романа Сущенка. Про необхідність прийняття такої постанови 3 жовтня на засіданні погоджувальної ради заявив спікер парламенту Андрій Парубій.

У проекті постанови, зокрема, йдеться про те, що безвізовий режим з Росією повинен бути скасовано у зв'язку з агресією РФ на Донбасі, а також анексією Криму. Слід підкреслити, що прийняття постанови не означає автоматичного введення візового режиму з Росією. Після голосування в Раді це питання має ще розглянути на своєму засіданні Кабінет міністрів.

Ініціативу Парубія відразу ж практично одноголосно підтримали його соратники з Народного фронту". Леонід Ємець навіть підкреслив "Апострофу", що голосування по цій постанові "буде показовим". Натомість голова фракції БПП Ігор Гринів заявив, що хоча він і не проти введення візового режиму з Росією, проте в цьому питанні слід проконсультуватися з МЗС, оскільки зовнішня політика є прерогативою президента.

Напередодні анонсованого Парубієм дня голосування міністр закордонних справ Павло Клімкін висловився проти введення візового режиму, побоюючись того, що Росія буде вести агресивну політику, переманюючи українців в російське громадянство. "Росія буде намагатися максимально ускладнити процедуру отримання віз, можливо, натомість пропонуючи якісь форми громадянства", - заявив Клімкін.

Міністерство закордонних справ пропонує почекати з рішенням про скасування безвізового режиму. Слід звернути увагу, що міністр закордонних справ призначається в уряд за квотою президента, з яким МЗС погоджує всі ключові питання, в тому числі, очевидно, і питання запровадження віз з Росією. Тому зрозуміло, що в цьому випадку МЗС і президент дотримуються однієї позиції.

Сам Петро Порошенко заявив 6 жовтня про те, що очікує рішення щодо віз з Росією від парламенту, оскільки це питання в компетенції Верховної ради України". У той же час відомий блогер Сергій Іванов написав у своїй колонці для "Апострофа", що, за його інформацією, Порошенко виступив проти прийняття постанови про введення віз з Росією і навіть влаштував "емоційну сцену" з цього питання депутатам від БПП.

Однак, як виявилося, позицію МЗС поділяє далеко не вся фракція БПП, а лише частина депутатів. Втім, на засіданні фракції цієї політсили рішення про вільне голосування прийнято не було.

Одним із супротивників введення візового режиму з РФ є заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко. За його словами, якщо Україна скасує безвізовий режим з Росією, то та має право відкрити консульства в кожній області України, а працівниками таких установ стануть російські шпигуни. Крім того, Гончаренко побоюється, що українцям буде важко потрапити в Крим.

"Ще хочу вам нагадати: а як ми будемо їздити в Крим? Якщо ми приймемо це рішення, то, звичайно, Росія для нас теж введе візовий режим. Тобто ті люди, які мають рідних в Криму - а люди їздять поховати батьків, відвідати своїх родичів - вони що, повинні йти і отримувати візи? Це непряме визнання факту анексії. Ми ніколи цього не визнаємо", - аргументував свою позицію Гончаренко "Апострофу".

Опонентом депутата в БПП виступив лідер кримських татар Рефат Чубаров, який підкреслив, що питання поїздок українців до Криму слід вирішувати зовсім інакше.

"Потрібно визначитися, що переважує: питання, пов'язане з наближенням повернення Криму, або питання, яке пов'язане з вирішенням багатьох питань, які вже виникли і щоденного будуть виникати, поки Крим окупований. Для того, щоб громадяни України безперешкодно виїжджали і в'їжджали в Крим, Донецьк або Луганськ, потрібно кардинально вирішити питання, пов'язане з окупацією цих територій. От і все", - пояснив Чубаров "Апострофу". Його підтримала також нардеп з БПП Ольга Червакова, яка додала, що введення візового режиму може врятувати багатьох громадян України, бо Росія - це територія, де не діє закон, мораль і міжнародні конвенції, і, поїхавши туди, взагалі можна більше не повернутися".

Проти "візового постанови" виступили також "Опозиційний блок", "Воля народу" і "Відродження". На думку депутата від "Опоблока" Михайла Папієва, візи з РФ навряд чи будуть сприяти вирішенню конфлікту на Донбасі. "Коли ми задаємося питанням щодо голосування, потрібно дати відповідь на кілька запитань: чи наблизить це встановлення миру на Донбасі і чи допоможе врегулюванню цього конфлікту між Україною та Росією?" - сказав Папієв. Крім того, за його словами, в Росії працює 2,5 млн трудових мігрантів з України та проживає 15 млн етнічних українців.

Схожу з Папієвим позицію "Апострофу" висловив і лідер групи "Відродження", народний депутат Віталій Хомутинник. "Ми взяли статистичні дані і порахували, що чотири мільйони українців за рік відвідали Росію, і тільки один мільйон росіян відвідав Україну. З цих чотирьох мільйонів менше мільйона громадян мали закордонний паспорт. Тобто три мільйони чоловік повинні будуть отримати закордонний паспорт", - аргументує Хомутинник. Екс-голова Верховної Ради Володимир Литвин також рекомендує парламенту дослухатися у візовому питанні до позиції МЗС.

Що ж стосується колишніх коаліційних фракцій, то здивувала позиція "Батьківщини", яка вирішила проголосувати за введення віз у Росію. На початку тижня нардеп Ігор Луценко повідомив "Апострофу", що затримання журналіста Романа Сущенка та скасування безвізового режиму з Росією - не пов'язані явища. У свою чергу Юлія Тимошенко в коментарі "Апострофу" різко розкритикувала позицію президентської фракції. "Мені дуже шкода, що навіть зараз, коли це питання про скасування безвізового режиму з Росією піднімається, Петро Порошенко, його фракція, його Міністерство закордонних справ займають цілком протилежну позицію. Це означає, що "Народний фронт" піариться на цьому питанні, бо знає, що це не пройде, а Блок Петра Порошенка продовжує політику капітуляції", - заявила Тимошенко.

Ще більш жорсткій критиці піддали Порошенка у фракції "Самопоміч". Нардеп Єгор Соболєв, відомий постійної жорсткою критикою президента, і на цей раз дорікнув його фабрикою "Рошен" в Росії. "Введення віз з Росією - це перший напівкрок до того, щоб сказати, що зовнішня політика імені Липецької фабрики неефективна, вона безвідповідальна", - заявив Соболєв журналістам. Обіцяв підтримати візову постанову і лідер Радикальної Партії Олег Ляшко.

Однак 6 вересня до голосування в парламенті справа так і не дійшла. Можливо, спікер парламенту не хотів провалити проект постанови, знаючи, що в Раді може не вистачити голосів. Тоді питання було б провалене, і Він опинився б у дуже незручній ситуації – як же так, у голови Верховної ради, який є одним із співавторів проекту "візової постанови", немає підтримки в парламенті. До речі, зовсім не факт, що за проект постанови дійсно не вистачило б голосів. Він міг би пройти через парламент, якби за нього проголосували "Народний Фронт", "Батьківщина", "Самопоміч", РПЛ і хоча б половина фракції БПП, а також деякі позафракційні нардепи. У такому випадку разом могло б набратися 230-240 голосів. Але Парубій, очевидно, вирішив не ризикувати.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України