RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Обезголовити ЦВК: чому справа проти Охендовського може розвалитися

Адвокат стверджує, що законодавча база проти голови ЦВК - дуже слабка

Адвокат стверджує, що законодавча база проти голови ЦВК - дуже слабка Антикорупційні органи вручили голові ЦВК Михайлу Охендовському повідомлення про підозру у вчиненні злочину у справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів Фото: EPA/UPG

Голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський офіційно став першим підозрюваним у справі про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. Голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький підписав повідомлення про підозру у вчиненні злочину, а співробітники НАБУ вручили документ главі ЦВК. У чому підозрюють Охендовського і які перспективи у цієї справи, розбирався "Апостроф".

У чому звинувачують

Детективи НАБУ і прокурори САП впевнені, що Михайло Охендовський отримував гроші з "чорної каси" Партії регіонів.

"Як член ЦВК Охендовський в 2012 році здійснив 6 виїздів за кордон з метою, як зазначено в документах про відрядження, "ознайомлення з виборчим законодавством України і особливостями виборчого процесу з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року". Втім, справжньою причиною цих закордонних візитів, як видно з матеріалів розслідування, було виконання Охендовским, обраним до складу ЦВК в 2007 році за квотою Партії регіонів, неофіційного доручення вищих посадових осіб держави та членів цієї партії щодо донесення представникам урядів іноземних держав, міжнародних і міжурядових організацій в позитивному світлі інформації про "демократичний" час виборчого процесу в Україні з метою недопущення можливого визнання виборів такими, що не відповідають міжнародним стандартам", - пояснив антикорупційний прокурор Назар Холодницький.

Слідство стверджує, що за цю "роботу" Охендовський отримав понад 16 тисяч доларів в офісі регіоналів по вулиці Липській. Більше того, голова ЦВК нібито власноруч розписувався в одержанні коштів, про що збереглися свідчення у "амбарній книзі" ПР. Охендовський нібито отримував ще два "транши" у сумі 100 і 45 тисяч доларів, що також підтверджується записами. Якщо правоохоронці доведуть факти неправомірної вигоди, Охендовському може загрожувати до 12 років в'язниці.

Нагадаємо, що тіньову бухгалтерію регіоналів у травні цього року оприлюднив нардеп Сергій Лещенко та екс-заступник голови СБУ Віктор Трепак. У документах з педантичною точністю розписані всі витрати ПР, які регіонали пускали на рішення партійних питань — всього близько 2 мільярдів доларів. У списках крім Охендовського фігурують прізвища екс-міністра юстиції Лукаш, колишнього глави МЗС Кожари, а також багатьох діючих нардепів, політиків, суддів, чиновників, політтехнологів.

Пропустив допит

Повідомлення про підозрі у скоєнні злочину Охендовському вручили вчора, 13 грудня, прямо в аеропорту "Бориспіль", куди глава ЦВК прилетів після закордонного відрядження. Сказати, що чиновник не очікував отримати статус підозрюваного у справі про "чорну касу" ПР, не можна, адже ще влітку у нього брали зразок підпису для експертизи. Та й сам глава НАБУ Артем Ситник неодноразово заявляв, що таке письмове подання готується. У підсумку Охендовський особисто запросив детективів в аеропорт "Бориспіль" і навіть призначив правоохоронцям точний час. "Відкладати цей заздалегідь анонсований керівником НАБУ фарс не бачу жодного сенсу", - підкреслив глава Центрвиборчкому.

Також Михайло Охендовський зазначив, що готовий співпрацювати зі слідством, проте на перший допит у якості підозрюваного, який планувався сьогодні, 14 грудня, він не з'явився. "Підозрюваний не прибув з особистих причин і домовився за погодженням з детективами перенести допит на інший день", - пояснила "Апострофу" прес-секретар НАБУ Світлана Олифира, додавши, що Охендовський є поки що єдиним фігурантом тіньової бухгалтерії регіоналів, кому повідомили про підозру.

Адвокат Охендовського Андрій Смирнов пояснив "Апострофу", що допит перенесено на 15 грудня.

"Ми плануємо провести завтра, бо я кілька годин тому повернувся з відрядження. Ми в постійному спілкуванні з детективами, підтримуємо з ними конструктивний діалог, і це моя ініціатива і підзахисного, щоб перенести допит на завтра для того, щоб ми могли нормально організуватися і підготуватися до цієї події, а не з трапа літака нестися до детективів", - розповів Смирнов, зазначивши, що точний час допиту ще узгоджується.

Перспективи справи

Юристи досить стримано оцінюють перспективи кримінального провадження і вважають, що НАБУ і САП мають слабкою доказовою базою.

"Якщо ведеться розслідування по статті 368 (Охендовського підозрюють у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 і 4 ст. 368 "Одержання хабара", - "Апостроф") воно завжди повинно супроводжуватися оперативної зйомкою, контрольними діями з боку правоохоронних органів, фіксуватися момент передачі коштів. Підозрюваних зазвичай ведуть, потім слід перший етап передачі грошей, на другому етапі вже відбувається затримання, все фіксується на фото та відео, - пояснив "Апострофу" адвокат Максим Дырдин. - У цьому ж випадку всі докази обґрунтовуються на експертизу, висновок якої є в матеріалах справи. З урахуванням практики з розслідування такої категорії справ можна сказати, що вони є досить проблематичними. Навіть коли проводилася фіксація передачі грошей, були випадки закриття кримінального провадження по ряду процесуальних порушень при проведенні такого розслідування або збору матеріалів. Можливо, ще допитаний чоловік, який видавав гроші, але в суді це буде виглядати, як слово однієї людини проти слова іншої. Один буде говорити, що давав гроші, а інший, що не брав їх".

Та й сам адвокат Охендовського упевнений, що справа проти його підзахисного розсиплеться. "Я ознайомився з повідомленням про підозру, яке мені передав мій підзахисний, і можу констатувати, що за все те, що вони там написали, доведеться нести кримінальну відповідальність людям, які підписували цей документ. Настільки дурного і необдуманого процесуального документа я не бачив в житті. Хабар — це протиправна дія особи, яка має документуватися, повинен бути встановлений факт передачі грошей. А факту немає, він не доведений, подія п'ятирічної давності, і при цьому хабар. Перспективу справи я оцінюю, як програшну для НАБУ і виграшну для нас, в тому числі в контексті залучення до кримінальної відповідальності посадових осіб НАБУ і САП, які своїми діями незаконно залучили мого підзахисного до кримінальної відповідальності. У цій справі я бачу виключно політику. У цій справі немає юриспруденції і права, тут немає презумпції невинуватості, а тільки чиста політика, яка модерується, можливо, навіть не в Україні", - резюмував Смирнов.

Втім, політолог Андрій Бузаров вважає, що перед НАБУ і САП не стоїть завдання посадити Охендовського. "Швидше за все, ця справа - просто спроба змусити піти Охендовського. А обезголовивши ЦВК, буде легше притягнути до відповідальності і інших членів Центрвиборчкому", - пояснив "Апострофу" Бузаров.

Нагадаємо, що заступника голови ЦВК Андрія Магеру та члена Центвиборчкому Жанну Усенко-Чорну також викликали на допити в НАБУ по справі про "чорну бухгалтерію" ПР.

У свою чергу, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк пояснив чому першим вручили підозру саме голові ЦВК, адже у списках "чорної бухгалтерії" ПР були набагато більш одіозні особистості.

"Є певний рівень роздратування чинним складом ЦВК, тому притягнення до відповідальності Охендовського має активізувати сам процес призначення нових членів, у тому числі і напередодні дострокових парламентських виборів. Закінчиться тим, що його знімуть. Владі потрібно зараз сформувати максимально лояльний, керований і передбачуваний ЦВК. Ну і суспільству треба показувати якісь результати, адже одними заявами ситий не будеш. Чесно кажучи, в цю "комірну книгу" можна було написати взагалі кого хочеш, але те, що це саме Охендовський — показово і демонстративно", - пояснив Октисюк.

Експерт додав, що, якщо за Охендовського все ж візьмуться всерйоз, він може видати порцію компромату на політиків, адже за час роботи в ЦВК у чиновника напевно набралося достатньо подібної інформації.

"Там може бути, наприклад, угода зі слідством. Але якщо його гарненько притиснуть, він може дати свідчення на ту ж "Свободу", "Батьківщину" і взагалі на кого хочеш", - резюмував Анатолій Октисюк.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному