RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Савченко, КСУ і зарплати нардепів: чим займеться Рада після зимових канікул

Депутати попрацюють тиждень, а потім знову підуть на перерву

Депутати попрацюють тиждень, а потім знову підуть на перерву Народні депутати повернуться до законотворчості після різдвяних канікул Фото: Владислав Мусієнко

Український парламент нарешті приступає до своєї роботи після тривалої перерви через різдвяно-новорічні свята. Перше пленарне засідання Верховної Ради України у 2017 році відбудеться сьогодні, 17 січня. Нардепи не приховують, що під час першого пленарного тижня не розглядатимуть нічого серйозного, усі ключові моменти планують ухвалити вже на шостій сесії, після досягнення політичних домовленостей. Якою ж буде перший тиждень роботи депутатів в новому році, розбирався "Апостроф".

Що в порядку денному

Після того, як в ніч на 21 грудня в процесі ухвалення держбюджету український парламент вніс зміни до календарного плану проведення п'ятої сесії ВРУ восьмого скликання, замінивши пленарні засідання з 10 по 13 січня роботою з виборцями, у народних обранців утворилися вже традиційні новорічні канікули. Після них парламентарії зберуться на роботу тільки у вівторок, 17 січня.

На майбутньому пленарному тижні в порядку денному парламенту питань багато. Зокрема, Рада збирається розглянути 37 законопроектів у першому читанні, 10 - у другому читанні і 4 пропонується для повторного розгляду з пропозиціями президента Петра Порошенка.

У вівторок депутати планують ухвалити кошторис Верховної Ради на 2017 рік, яка передбачає загальний обсяг видатків – 1 млрд 128,4 млн гривень, що на 193,5 млн гривень більше, ніж в 2016 році. У документі закладено перегляд зарплат, з прив'язкою до прожиткового мінімуму (1544 гривні з 1 січня 2017 року; 1624 гривні з 1 травня; 1700 гривень з 1 грудня, - "Апостроф"). Максимальний оклад передбачається у спікера Ради Андрія Парубія - 20 прожиткових мінімумів, тобто його зарплата становитиме понад 30 тисяч гривень. Роботу першого віце-спікера і віце-спікера оцінили в 19,2 і 18,7 прожиткових мінімумів, або 29,6 тисяч гривень і 28,8 тисяч гривень в місяць. Глава парламентського комітету, згідно з запропонованим правкам, отримає зарплату в 27,7 тисяч гривень, його заступник - 26,4 тисяч гривень, голова підкомітету - 26,4 тис. гривень, член комітету - 25 тисяч гривень. Ряд голів депутатських фракцій, зокрема голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк та фракції Опозиційний блок Юрій Бойко заявили, що їх політсили не планують підтримувати цей законопроект.

Крім того, депутати мають розглянути ініціативу Кабінету міністрів про створення на законодавчому рівні інституту бізнес-омбудсмена в Україні, законопроект про який був поданий ще у травні 2016 року.

Також парламент на цьому тижні у другому читанні збирається розглядати проект закону про створення друкованих засобів масової інформації Міністерством оборони України та військово-цивільними адміністраціями на час проведення АТО. Крім того, в порядку денному законопроект Кабміну "Про автомобільні дороги", щодо доріг оборонного значення, а також законопроект про Конституційний суд України, за який, як прогнозує спікер Андрій Парубій, Рада проголосує в четвер. Зараз існує два альтернативних законопроекти, які внесені на розгляд ВРУ з метою імплементації змін до Конституції в частині правосуддя, які набрали чинності 30 вересня 2016 року. Проектом встановлюється порядок організації і діяльності КСУ, статус суддів Конституційного суду, норми щодо підстав та порядку звернення до суду, процедури розгляду ним справ та виконання рішень суду.

Крім цього, на цьому тижні депутати затвердять календарний план на наступну - шосту сесію парламенту. Зокрема, проектом календарного плану пропонується розпочати пленарні засідання шостої сесії парламенту восьмого скликання 7 лютого 2017 року, а закінчити роботу 21 липня 2017 року. Таким чином, у народних депутатів буде 12 тижнів для проведення пленарних засідань та 6 тижнів - для роботи в комітетах, комісіях, фракціях і групах і для роботи з виборцями.

Плани фракцій

Як розповів голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, його політсила на цьому тижні пропонує парламенту розглянути питання перебування народного депутата Надії Савченко в комітеті з нацбезпеки і оборони. Раніше депутати неодноразово висловлювалися за виключення Савченко з даного комітету.

Радикальна партія, за словами лідера фракції Олега Ляшка, на цьому тижні буде домагатися відставки з поста голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої.

Як розповів "Апострофу" голова фракції "Блок Петра Порошенко" Ігор Гринів, на майбутньому тижні депутати планують закривати питання, які залишилися з минулого року, а всі серйозні законопроекти будуть перенесені на наступну сесію в лютому.

"У нас багато "хвостів" залишилося ще з попередніх сесій і дуже багато питань, які на перший погляд виглядають не такими важливими і звучать не так резонансно, але які вже досить довго перебувають на розгляді у Верховній Раді. У нас залишився "хвіст" — це впорядкування роботи комітетів, закріплення депутатів за комітетами, язик вже втомився говорити про те, що депутати повинні працювати не тільки на сесійних засіданнях, але і в комітетах. А у нас більше 20 депутатів не закріплено за жодним. Ці організаційні питання, на мою думку, повинні бути прерогативою на цьому тижні. Не варто створювати з неї якийсь суперважливий час, а в спокійному режимі, по тих питаннях, по яких є консенсус, ухвалювати рішення. А потім вже будемо мати два тижні для політичних консультацій, щоб вийти на наступній сесії на новий політичний діалог", - коментує Гринів.

Колега Гриніва по парламенту, член фракції "Батьківщина" Ігор Луценко прогнозує, що цього тижня в сесійній залі не вистачатиме голосів для голосування.

"Я думаю, що основною темою наступного тижня буде брак голосів, оскільки це робочий тиждень посеред великої депутатської свободи, яка була до і після. Адже після цього тижня починаються канікули, а до цього фактично теж депутатам було необов'язково перебувати в Києві. Тому будуть проблеми з голосами. Я вважаю, єдиний важливий момент, за який, ймовірно, проголосують — це кошторис ВРУ, просто, щоб вона могла працювати. А що стосується всього іншого, то я не готовий дати прогноз, що буде щось серйозне розглядатися, на зразок спецконфіскації. Цю тему весь час мусують, але я не думаю, що під неї зараз зможуть організувати голоси. У цілому, це буде досить спокійний тиждень, на межі дрімоти", - розповів "Апострофу" нардеп.

Шоста сесія

Що стосується шостої сесії ВРУ сьомого скликання, то на ній дійсно, як сказав Ігор Гринів, планується розглядати ряд досить складних і болючих питань. Зокрема, питання про перезавантаження Центральної виборчої комісії, оскільки повноваження 12 з 15 членів поточної комісії закінчилися ще 1 червня 2014 року. Раніше ряд народних обранців розповідав "Апострофу", що до цього питання парламент повернеться якраз на сесії Ради в лютому. З цим згоден і голова фракції БПП в парламенті Ігор Гринів, який вважає, що питання ЦВК має розглядатися не в перший пленарний тиждень у цьому році, а з настанням шостої сесії.

Крім того, народні депутати обіцяли розглянути і питання щодо збройної самозахисту, яке у світлі недавнього інциденту з нардепом Сергієм Пашинським стало особливо актуальним. Проект закону 1135-1 про цивільну зброю та боєприпаси був зареєстрований у Раді ще в грудні 2014 року. Як розповідав "Апострофу" народний депутат від Радикальної партії та один зі співавторів документа Ігор Мосійчук, до його розгляду Рада приступить після канікул.

Крім того, залишається невирішеним і багатостраждальний законопроект щодо спецконфіскації активів, отриманих злочинним шляхом, у досудовому порядку, який так і не був проголосований у другому читанні. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман раніше запевняв, що парламент на початку 2017 року повернеться до обговорення і прийняття законодавства, що дозволяє вирішити питання спецконфіскації на користь держави коштів, вкрадених оточенням екс-президента Януковича в загальному обсязі 1,5 млрд доларів".

Проте, за що будуть голосувати депутати насправді, можна буде побачити лише в лютому, коли почнеться наступна сесія парламенту.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України