RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Розкол в Опоблоці: як Ахметов і Льовочкін ділять партію

"Опозиційний блок" може розділитися на дві політсили

"Опозиційний блок" може розділитися на дві політсили В партії "Опозиційний блок" назріває розкол на групи за інтересами Фото: Владислав Содель

У партії "Опозиційний блок" назріває розкол. За даними джерел, найближчим часом через конфлікт народного депутата Сергія Льовочкіна з олігархом Рінатом Ахметовим політична сила розділиться на дві частини. Втім, члени фракції Опоблока запевняють, що, незважаючи на існуючі конфлікти, вони єдині, як ніколи, а такі чутки поширює Адміністрація Порошенко, щоб знизити рейтинги політсили. "Апостроф" розбирався, що відбувається в партії.

Багато розбіжностей

Партія "Опозиційний блок" була створена у вересні 2014 року якраз під вибори у Верховну Раду. Тоді, позбувшись особливо одіозних і відомих широкій публіці персонажів "Партії регіонів" на зразок Олени Бондаренко та Олександра Єфремова, в середовищі регіоналів створили нову політсилу. З'явилася вона завдяки зусиллям олігарха Дмитра Фірташа, народного депутата і "сірого кардинала" Партії регіонів Сергія Льовочкіна, а також олігарха Ріната Ахметова. До Опоблоку також увійшли люди, що знаходяться в орбіті впливу Віктора Медведчука. Саме ці люди і утворили свої три групи впливу в Опоблоці.

Список ОБ очолив колишній віце-прем'єр-міністр в уряді Миколи Азарова Юрій Бойко, якого пов'язують з газовою компанією РосУкрЕнерго, що відноситься якраз до сфери впливу Фірташа-Льовочкіна. Крім того, до списку ОБ також увійшов інший колишній віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, людина Ріната Ахметова, депутат Нестор Шуфрич, соратник Віктора Медведчука. 11 місце у виборчому списку ОБ посідає близький до Ахметова мільярдер Вадим Новинський, якого нещодавно Верховна Рада позбавила недоторканності у зв'язку зі справою щодо викрадення митрополита УПЦ МП Олександра Драбинка.

Однак, як стало відомо "Апострофу" з власних джерел у політсилі, в "Опозиційному блоці" зріє розкол. Вищеназвані групи впливу - Фірташ-Льовочкін і Ахметов - не можуть ужитися в рамках однієї партії і незабаром хочуть розділитися на дві політичні сили. За чутками, Фірташ з Льовочкіним створять свою партію, якій вже підбирають назву. Один з варіантів – використати вже існуючу "Партію розвитку України", яка навіть має свій офіційний сайт. Головою національного комітету партії є екс-представник президента Януковича в парламенті Юрій Мірошниченко, виконавчий комітет очолює Сергій Ларін — екс-заступник голови адміністрації президента Сергія Льовочкіна, обидва зараз члени фракції Опоблока.

Що стосується групи впливу Ріната Ахметова, то олігарх, найвірогідніше, створить політсилу, головою якої стане російський бізнесмен Вадим Новинський.

Один з депутатів від Опоблока, близький до Ахметова, сказав "Апострофу", що розмови про розділення вже давно ведуться всередині партії. Причиною тому - велика кількість розбіжностей.

"Однак остаточно щось стане ясно тільки в кінці січня, коли відбудеться засідання нашої фракції. Після цього і буде відомо остаточне рішення", - додав "Апострофу" інший народний депутат від Опоблока Дмитро Колесніков, який також близький до Ахметова.

За словами іншого члена фракції Опоблок, Ігоря Шурми, протистояння у фракції справді є, проте жодного рішення не ухвалено.

"Зараз багато розмов ведеться про це, але справа в тому, що в кожному середовищі, особливо, якщо воно досить численне (а у нас понад 40 членів депутатської групи), завжди існують якісь протиріччя. Ми за два з половиною роки свого існування були консолідованими при ухваленні рішень, це не означає, що в середині фракції немає дискусій, але при цьому в усьому завжди була фракційна дисципліна. Протиріччя між нами існують, але рішення будуть ухвалювати керівники фракції. У цьому житті можливо все", - прокоментував "Апострофу" інформацію про розкол Шурма.

Юрій Бойко (ліворуч) і Вадим Новинський (в центрі) можуть стати лідерами нових груп після розколу в "Опозиційному блоці"

Фото: Владислав Мусієнко

В ОБ запевняють, що чутки вигідні Адміністрації Порошенко

Не під запис депутати Опоблока запевняють, що чутки про розкол вигідні Адміністрації президента Порошенко. "Припинення діяльності нашої партії багато хто хоче, зокрема і в Адміністрації президента. Нікому не вигідно, щоб у нас була єдність, враховуючи наші достатньо високі рейтинги", - розповідають депутати.

На тому, що такі чутки вигідні владі, наполягає і голова фракції Юрій Бойко. За його словами, конфлікти у фракції є, але вони не заважають злагодженій роботі Опоблоку. "Поки проекти, які робила влада для того, щоб розділити опозицію, не вдавалися. Це стосується і "Нашого краю", і "Відродження", та інших проектів. Ми вважаємо, що опозиція повинна бути єдиною. Наша позиція полягає в тому, що ми повинні бути разом. І взагалі приймати всіх, хто поділяє наші переконання. І підстав для розділення я поки не бачу. Ці чутки вигідні лише владі. Будь-який поділ опозиції завжди вигідний владі", - розповідав Бойко в кулуарах парламенту.

До речі, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, у "Опозиційного блоку" дійсно відносно високі рейтинги. За даними, які були опубліковані в кінці 2016 року Центром Разумкова і КМІС, "Опозиційний блок" з 10,6% підтримки займає третє місце в опитуваннях, після "Блоку Петра Порошенко" і "Батьківщини".

Однак, соціолог Ірина Бекешкіна раніше озвучувала нашому виданню думка, що в Опоблока не було і не буде таких результатів, які були у "Партії регіонів".

"Опоблок не досяг тих результатів, які були у "Партії регіонів". Раніше "Партія регіонів" була безумовним монополістом на своїх територіях, вкупі з комуністами у них було 90% підтримки. Зараз цього немає, монополія втрачена, навіть на своїх територіях дуже складні процеси, вони і там не володарюють", - коментувала виданню соціолог.

Як розповів "Апострофу" екс-нардеп і політичний аналітик Тарас Чорновіл, конфлікти в Опоблоці були з самого початку його існування.

"Конфлікти почалися з початку створення "Опозиційного блоку", тому що депутати були страшно обурені тим, що Колесніков (Борис Колесніков, співголова "Опозиційного блоку", - "Апостроф") вирішив закривати проект "Партії регіонів", на який вони всі розраховували, що з ним зайдуть у ВРУ в 2014 році. Тому на ходу створювався цей "Опозиційний блок" Льовочкіним і товаришами, частина ахметовських до нього приєдналася, пройшовши в основному по мажоритарних округах. Ми також бачили певні спалахи конфлікту, коли Колесніков і Ко створювали так званий опозиційний уряд, а Льовочкін намагався взяти реванш у фракції. У них немає бачення спільного майбутнього ", - вважає Чорновіл.

Також аналітик додає, що Сергій Льовочкін лобіює відновлення відносин з Юлією Тимошенко, а це не подобається багатьом у фракції. "Вони разом розкручують цілий ряд акцій. Скажімо, група Льовочкіна в Опоблоці була помічена в організації разом з Тимошенко акцій так званих ошуканих вкладників. Вони підіграють один одному і в інших речах. Вони роздмухують історію про те, що треба йти на дострокові вибори. У ахметовських ставлення до цього всього критичне, вони навідріз відмовлялися брати в цьому участь. Тому формальних відмінностей там багато, ці групи все більше і більше віддаляються один від одного. Але про те, що вони підуть на формалізований розкол, я не чув", - говорить Чорновіл.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві