RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Порошенко, поговори зі мною: чому мовчить президент

Глава держави не спілкувався з журналістами вже 9 місяців

Глава держави не спілкувався з журналістами вже 9 місяців Порошенко довго не дає прес-конференції Фото: Михайло Палінчак / Сайт президента України

В Україні за останні десятиліття з'явилася традиція підсумкових прес-конференцій глав держави, якій не змінювали попередні гаранти, включаючи утеклого президента Віктора Януковича. Нинішній президент Петро Порошенко за всі попередні роки своєї каденції також намагався дотримуватися цієї традиції. Проте ані в кінці минулого, ані на початку поточного року поспілкуватися з журналістами і пояснити українцям свою стратегію з низки важливих для країни проблем і завдань президент не поспішав, хоча запитань до нього накопичилося чимало. Чому пауза затягнулася, з'ясовував "Апостроф".

Є така традиція

Підсумкові прес-конференції глав держави, як правило, проходять наприкінці року, у грудні. Цієї традиції дотримувалися і Віктор Янукович, і Віктор Ющенко, а Леонід Кучма загалом зустрічався з журналістами набагато частіше, ніж усі наступні глави держави. І хоча законодавчо ніде не прописано, що лідер держави повинен давати підсумкові прес-конференції, цій традиції не зраджував і Порошенко. Після вступу на посаду він спілкувався з українською пресою кілька разів на рік, найчастіше в грудні й у червні.

Остання масова зустріч з українськими журналістами відбулася в червні 2016 року. Тоді президент бадьоро рапортував про свої успіхи за минулий рік роботи, а також ділився з українськими журналістами своїми планами. Зокрема, була порушена вже багатостраждальна для України тема безвізового режиму, який, як тоді передрікав Порошенко, країна повинна була отримати ще в 2016 році. Хвалився судовою реформою, яку рада проголосувала 2 червня 335 голосами, а також радів звільненню з російської в'язниці української льотчиці Надії Савченко. Тоді ж президент сказав, що вибори на окупованих територіях Донбасу можуть пройти тільки по українському законодавству. "Вони можуть пройти, коли ми забезпечимо механізм відновлення українського суверенітету над окремими районами Луганської та Донецької областей. Ми всі чітко підкреслюємо, що логіка Мінських угод передбачає, що спочатку має бути виконаний компонент у сфері безпеки, а потім в силу вступає політичний компонент", - говорив тоді президент. Також він розповідав про амбарну книгу Партії регіонів, офшорний скандал, а також про парламентську коаліцію і сформований новий уряд.

Фактично минуло вже вісім місяців з моменту останнього масового спілкування Порошенка з пресою, за цей час до президента накопичилося чимало питань: про плівки Онищенка, про безвізовий режим, про закінчення війни на Донбасі, про зовнішньополітичну ситуацію, про стратегію у відносинах з новою адміністрацією Білого дому, про діяльність Верховної Ради та уряду, про антикорупційні структури, про стан економіки країни, про транші МВФ і багато чого іншого. Проте президент не поспішає говорити з українцями. Незважаючи на постійний тролінг в мережі і питання, звернені до Адміністрації президента, ніяких конкретних термінів у відомстві не називають.

У відповідь на питання про те, коли буде підсумкова прес-конференція Порошенко, голова інформаційного департаменту Адміністрації президента Володимир Горковенко не назвав "Апострофу" жодних конкретних дат, проте сказав, що "прес-конференція відбудеться вчасно, і ми обов'язково повідомимо". А враховуючи, що жодних термінів у прес-службі президента не називають, цілком можливо, що спілкування з журналістами і зовсім не відбудеться.

Чому мовчить президент

На думку політолога Володимира Волі, Порошенко зараз не скликає прес-конференцію, тому що не зможе сказати нічого такого, що можна піднести як успіх глави держави. "Ситуація зараз така складна і невизначена з багатьох важливих для країни питань, що немає однозначної позиції щодо них. З точки зору організатора прес-конференції очевидно, що будуть задаватися незручні питання, а що ж на них відповідати? Переказувати те ж саме, що говорив міністр Клімкін багато разів, коментуючи зовнішньополітичну ситуацію, або віце-прем'єр з євроінтеграції Клімпуш-Цинцадзе, немає сенсу. Для президента це не виглядає статусно. А досягнень-то ніяких проривних немає, відповідно, президентові нічого сказати. Дійсно, із точки зору статусу, іміджу, перші особи повинні озвучувати речі позитивні, досягнення, так звані перемоги. Але таких подій зараз немає. І взагалі, чи є сенс президенту коментувати плинність без конкретики? Президенту просто нічого сказати такого, що відповідає статусу першої особи держави, тому він і відкладає прес-конференцію", - прокоментував "Апострофу" експерт.

Також Воля зазначає, що питань до Порошенко накопичилося багато, основне з них — про що президент говорив з Дональдом Трампом. "Наприклад, Клімкін ухильно коментував деякі моменти, мало не розписував, якого кольору був піджак у президента, говорив, що розмова пройшла класно. Мабуть, просто не було про що сказати по суті. Так і на прес-конференції — Порошенку нічого сказати", - додав Воля.

З ним погоджується і політичний експерт Кость Бондаренко. "Про що зараз президенту говорити з пресою? Про провали? Суцільна невизначеність на всіх фронтах: економічна невизначеність, як будувати відносини з нашими сусідами, з якими ми розсварилися з усіма. А тепер у нас охололи відносини з Вашингтоном і з Берліном останнім часом. Немає відповіді на питання, коли буде безвіз, євроінтеграція, коли закінчиться війна на сході, що робити з Росією. У президента немає жодної відповіді на це питання. А говорити загальні фрази – так він їх і так говорить вже три роки", - висловив свою думку Бондаренко.

Варто відзначити, що, незважаючи на мовчанку Порошенка з українськими журналістами, він охоче спілкується з іноземною пресою. Однак, на думку Бондаренко, ці інтерв'ю неінформативні. "Ви ж бачите, що його інтерв'ю іноземним журналістам вкрай нецікаві і обтічні, він там не каже нічого конкретного. Я не думаю, що це приклад, щоб подібні давати інтерв'ю українським журналістам", - вважає експерт.

В навколополітичних колах також скептично ставляться до можливої прес-конференції президента. "Це людина, яка не може стримувати обіцянки, він не каже правду, тому навіть не особливо цікаво, чи буде та прес-конференція чи ні. Я буду стежити тільки за достроковими президентськими виборами", - висловився "Апострофу" екс-народний депутат Олесь Доній.

Про можливі терміни проведення підсумкової прес-конференції говорить старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк. Так, на думку експерта, спілкування відбудеться після візиту Порошенка до Вашингтона, до Трампа.

"Є дуже багато критичних питань, які треба вирішити, і він чекає візиту у Вашингтон. І це головне пояснення, чому немає підсумкової прес-конференції. Загострення в Авдіївці, реформи, плівки Онищенко – особливо ні з чим виходити до преси. А так, буде візит до Вашингтону, буде виступ на Мюнхенському форумі безпеки, будуть великі міжнародні події, за результатами яких вже можна говорити про якісь перемоги. Або про нові горизонти. А зараз що він скаже, якщо він не знає температури геополітичної кон'юнктури, що буде з Трампом? А коли він поїде з візитом, то вже на основі цього йому дадуть зрозуміти, який буде порядок денний, і після цього він буде готовий з чимось виходити до людей", - резюмує Октисюк.

"Порошенко, поговори зі мною"

У світлі мовчання президента хочеться згадати вересень 2014 року. Тоді Верховна Рада в закритому режимі з вимкненим табло ухвалила законопроекти щодо особливого статусу Донбасу та амністії бойовиків. Порошенко, який виступав їх ініціатором, не робив публічних заяв щодо їх змісту та процедури ухвалення. Змусити "заговорити" главу держави змогли прості українці, запустивши в Facebook і Twitter флешмоб. Користувачі соцмереж фотографувалися з табличками "Порошенко, поговори зі мною" і вказували хештег #PoroshenkoPohovoryZNarodom, вимагаючи від президента публічних пояснень щодо ухвалених парламентом законопроектів. Вже через тиждень після старту флешмобу відбулася прес-конференція.

"Я читаю соціальні мережі, і я бачив флешмоб, як він там був - "поговори зі мною"? Будь ласка, відразу ж відреагував. Де ви знайдете президента, який так швидко реагує на флешмоби?" – сказав тоді Порошенко. Він також додав, що тепер прес-конференції будуть проводитися частіше. "Ми будемо зустрічатися частіше. Я не виключаю, що зараз в умовах, коли сконцентрувалися великі загрози, ці зустрічі, можливо, і будуть квартальними або щомісячними. Але саме на тому, щоб ми мали пряме спілкування, і будується довіра один до одного. Без довіри жодних реформ в Україні не буде", - наголосив глава держави, відкриваючи прес-конференцію.

"Апостроф" пропонує нагадати президенту про його обіцянку і знову з допомогою соцмереж попросити поспілкуватися з пресою і відрапортувати народу, на якому етапі вирішення знаходяться стратегічні для країни питання. Закликаємо журналістів і простих українців приєднатися до флешмобу "Порошенко, поговори зі мною" та викладати свої фото у соцмережах з хештегом #ПорошенкоПоговориСоМной. Сподіваємося, що, як і в минулий раз, глава держави оперативно відреагує на ці заклики, адже "на прямому спілкуванні будується довіра один до одного".

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві