RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вирішувати долю України без України: чому не відбулася зустріч Порошенка і Трампа

Для Трампа в пріоритеті зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним

Для Трампа в пріоритеті зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним Українському МЗС не вдалося організувати зустріч Порошенка і Трампа. Однак Порошенко і Климкіну вдалося зустрітися з віце-президентом США Майком пенсії Фото: Прес-служба президента України

Зустріч президентів Петра Порошенка і Дональда Трампа, анонсована на кінець лютого так і не відбулася, натомість глави держав провели телефонну розмову, за підсумками якої з українського боку не пролунало жодної конкретики. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що приготування до особистої зустрічі президентів тривають, але конкретних дат вже не називають. "Апостроф" дізнавався, чому така важлива зустріч для України досі не відбулася і що це може означати для нашої країни.

Зустріч, що не відбулася

Зустріч, яка повинна була відбутися в двадцятих числах лютого, анонсували відразу два українських високопоставлених чиновника — міністр закордонних справ Павло Клімкін та посол України в США Валерій Чалий. Вони запевняли, що опрацьовуються різні варіанти для зустрічей двох президентів, зокрема, що спілкування може відбутися, коли Порошенко буде брати участь в програмі головування України в Раді Безпеки ООН, але зима вже завершилася, а обіцяна зустріч так і не відбулася. Поки всі контакти обмежилося телефонним дзвінком, який відбувся в ніч з 4 на 5 лютого. За інформацією Білого дому, Трамп в ході розмови з Порошенком повідомив, що США будуть "працювати над відновленням миру уздовж українського кордону", а прес-секретар президента Святослав Цеголко повідомив, що "особливу увагу було приділено врегулюванню ситуації на Донбасі і досягненню миру політико-дипломатичним шляхом. Сторони висловили глибоку стурбованість через ескалацію напруженості і погіршення гуманітарної ситуації, перш за все, в районі Авдіївки". Прокоментував розмову і міністр Павло Клімкін, назвавши її "класною" без особливих подробиць, що наштовхнуло багатьох на те, що спілкування пройшло не так добре як очікувалося.

На сьогоднішній день найбільш високопоставленої зустріччю Порошенко з представниками нової адміністрації Трампа можна вважати зустріч з віце-президентом США Майком Пенсом на Мюнхенській конференції з безпеки. Порошенко зазначив, що у ході бесіди було досягнуто домовленості про те, що ніякі питання щодо України "за її спиною" вирішуватися не будуть. Пенс також прокоментував зустріч в своєму Твіттері, наголосивши на важливості імплементації Мінських угод. До слова, подейкували, що саме Пенс і буде відповідальним за "українське питання" в новій адміністрації американського президента.

А що стосується зустрічі на рівні президентів, то міністр Клімкін знову заявив, що сторони продовжують її готувати, при цьому, ніяких точних дат чиновник не назвав.

А поки зустріч невтомно анонсують в українській верхівці, в США раз у раз вирушає десант українських політиків. Ще в січні Америку відвідала група народних депутатів і політичних діячів, які прилетіли на інавгурацію Трампа. Також, в лютому у Вашингтоні відбувся щорічний Національний молитовний сніданок за участю Трампа, в якому взяло участь близько 40 нардепів, в тому числі, і від пропрезидентської фракції Блок Петра Порошенка. Правда, сам сніданок не передбачає спілкування з главою США, і особисто поговорити з Трампом вдалося тільки лідерові "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Не припиняються заокеанські вояжі і до сих пір. Прес-служба БПП днями повідомила, що представники фракції відправилися до США для проведення зустрічей з "чиновниками вищого рівня Білого дому". До складу делегації увійшли найближчі соратники Порошенка — нардепи Ірина Фриз та Сергій Березенко.

Народний депутат, член фракції Блоку Петра Порошенка і заступник співголови глави групи з міжпарламентських зв'язків з США Володимир Ар'єв розповів "Апострофу", що на даний момент з новою адміністрацією президента Трампа ведуться переговори про встановлення конкретної дати зустрічі. "Щось конкретне зараз складно сказати тому що цим займається міністр закордонних справ. Йде процес, йде підготовка, просто зараз Трамп більше займається внутрішніми проблемами", — розповів Ар'єв. Парламентарій також додав, що з новою адміністрацією Трампа вже вдалося вибудувати нормальну і робочу комунікацію.

В очікуванні нової політичної еліти України

Але оптимізм представників президентського оточення не поділяють експерти, не тільки українські, а й американські. Так, днями у впливовому виданні Foreign Policy вийшла стаття, в якій говорилося, що для встановлення контактів в Білому домі Україна готова використовувати навіть колишню Міс України Олександру Ніколаєнко, яка одружена з близьким другом Трампа Філом Раффіном. Пізніше посол України Валерій Чалий спростував цю інформацію.

Директор Центру східноєвропейських перспектив у Вашингтоні Микола Воробйов розповів "Апострофу", що зустріч президентів до сих пір не відбулася через низьку довіру до керівництва України з боку нинішньої адміністрації Білого дому, а також, через нерозуміння ситуації в Україні. "Я думаю, що долю України будуть вирішувати по суті без України, більш серйозні гравці такі як Німеччина, США і Москва, і таким чином, зараз звіряються годинник якраз на цьому рівні. Потім Україні повідомлять, про що вони домовилися, так що по суті, зараз країна є об'єктом, а не суб'єктом геополітики. Я думаю, що як домовляться великі гравці так і буде потім в тому чи іншому вигляді повідомлено українській влади. Вже після цих погоджень буде і зустріч з президентом України. Трамп дуже прагматичний, його цікавить реальний результат, а він бачить, що за останні два з половиною роки Україна не поліпшила свої результати, незважаючи на великі вливання і підтримку міжнародних організацій", — прокоментував лобіст.

Експерт-міжнародник Володимир Воля висловив припущення, що всі затримки пов'язані в першу чергу з тим, що команда Трампа в повному складі запрацювала тільки в середині лютого. "Затвердження на посаду людей з команди Трампа відбувалося непросто. Рекс Тіллерсон, людина, яка відповідає за зовнішньополітичний блок був призначений тільки в середині лютого. Другий момент, який поки пояснює ці затримки, це те, що виявилося, що після інавгурації Трампа не з`явилася програмна промова президента з питань зовнішньої політики. Виявилося, що у нього немає зовнішньополітичної доктрини, щільно нею зайнялися тільки після затвердження Тіллерсона на посаді держсекретаря. Поки що на Мюнхенській конференції вони позначили більш-менш чітко частину своїх зовнішньополітичних пріоритетів, але не всі. У завершеному вигляді це з'явиться, напевно, в середині або наприкінці березня. В зв'язку з цим, вони зараз складуть якусь загальну картинку з тим, що вони озвучували з тим, що вони почули від учасників з телефонних переговорів і по зустрічах, і після цього все складеться", — розповів Воля "Апострофу".

Експерт також спрогнозував, що зустріч Трампа і Порошенко може відбутися не раніше кінця березня-початку квітня. "Російсько-українська тематика для команди Трамп виявилася непростою, оскільки вона була інструментом, який використовувала демократична партія і частина республіканських яструбів в боротьбі з Трампом. Тепер після того, як адміністрація нового президента зміцниться в своїх посадах, то я думаю, що зустріч з президентом України відбудеться не раніше кінця березня або навіть квітня. Для Трампа першочерговою буде зустріч з Путіним", — вважає міжнародник.

На думку, громадського діяча, старшого керівника, директора International investment partners LLC Сергія Носенко, Україна в США розглядається як майданчик для протистояння з РФ у військово-політичному сенсі, і первинний тут саме фактор РФ. "Тобто формування політики по відношенню до України відбудеться після рішення про побудову відносин з РФ в більш дружньому або більш напруженому форматі", — розповів він "Апостроф". — Також Носенко вважає, що активізація українських політиків на зовнішньополітичному полі — це масштабний блеф і імітація бурхливої діяльності і обман виборців. "По-справжньому новою американською адміністрацією можуть бути сприйняті тільки ті, хто здатний вести болючі діалоги всередині самої України, трансформувати їх в рішення, виконувати ці рішення і нести відповідальність за результати і за країну. Це буде нова політична еліта України – без "начальників" в голові, з баченням політичного і економічного суверенітету. Тільки з таким підходом, є сенс приїжджати до Вашингтона", — розповів Носенко.

Ймовірно, зустріч Трампа не відбудуться з Порошенком до тих пір, поки українська влада не виступить з ініціативою, яка стане вирішенням проблем, що накопичилися. Це може бути, як альтернатива мінському процесу, так і пакет антикорупційних реформ. Але в цього разу Порошенку доведеться не тільки заявити про наявність таких пропозицій, а й нарешті почати їх реалізацію, а також взяти на себе відповідальність за цей процес. Але зважаючи на ті методи, якими Порошенко намагається домогтися зустрічі з Трампом — великі реформи і персональна відповідальність поки не є пріоритетними напрямками. Якщо ситуація і далі так буде розвиватися, то основні рішення будуть прийматися за спиною України, незважаючи на обіцянки в Мюнхені.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному