RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Війна на Донбасі: один із головних сценаріїв Путіна

Перед виборами Путіна Росія не допустить соціально-економічної кризи на окупованому Донбасі

Перед виборами Путіна Росія не допустить соціально-економічної кризи на окупованому Донбасі Соціально-економічне становище на окупованому Донбасі погіршується Фото: EPA/UPG

Соціально-економічна ситуація на окупованому Донбасі погіршується, зростає напруга. Росія опинилася в такій ситуації, що напередодні виборів президента вона змушена буде збільшувати фінансування окупованих територій, а один із головних сценаріїв Володимира Путіна - анексія так званих ДНР-ЛНР. Хто буде платити за авантюру РФ на Донбасі, "Апострофу" розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко.

Безумовно, ситуація на окупованих територіях залишається складною, але потрібно ширше дивитися на ситуацію та виходити з тієї позиції, яку політику відносно них проводить Російська Федерація. З огляду на ті рішення, які приймалися, можна говорити про те, що один зі сценаріїв, який готується, – це анексія територій під вибори президента РФ у 2018 році. Володимир Путін піде на новий термін.

Ця територія – зона, де ходить рубль. Ми знаємо про створення ініціатив та активну співпрацю окупованого Донбасу з анексованим Кримом з приводу інтеграції цих територій.

Рішення про "націоналізацію" українських підприємств на окупованих територіях свідчить про те, що зв’язки з Україною обрубуються, а можливість реінтеграції та повернення зменшується. Тому цю територію розглядають як "частину" Російської Федерації або поясу невизнаних республік навколо Росії. Зараз окуповані території ведуть співпрацю з невизнаною Південною Осетією, де створена та зареєстрована компанія, яка буде здійснювати управління "націоналізованими" українськими підприємствами.

З огляду на це, Росія буде шукати варіанти фінансування окупованих територій, щоб не допустити соціально-економічної кризи. Для цього будуть залучати близьких до влади олігархів. Можливо, вони отримають ринки збуту через ці невизнанні території, щоб отримувати певний заробіток, а за це забезпечувати населення цих територій мінімально необхідним. Таке рішення дозволить зменшити навантаження на держбюджет Росії та дасть змогу олігархам та бізнесменам, що потрапили під санкції, отримати ринок збуту.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли