RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Кремль отримав новий інструмент у війні проти України: як його використають

Аналітик пояснив, з чим пов'язана резонансна заява Захарченка про "Малоросію"

Аналітик пояснив, з чим пов'язана резонансна заява Захарченка про "Малоросію" Фото: EPA/UPG

Ватажок так званої ДНР Олександр Захарченко несподівано заявив про створення "Малоросії" – нової "держави" зі столицею в Донецьку, яка має розповсюджуватися на всю територію України, за винятком Криму. Що цікаво, бойовики так званої ЛНР спростували свою участь у новому "державному формуванні". Не знайшла ця ініціатива підтримки і в Росії. Навіщо Захарченко вирішив замінити "Новоросію" на "Малоросію" і як Росія зможе використовувати цей новий інструмент у війні, "Апострофу" розповів політолог, аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Читати без сліз так званий "конституційний акт" цієї "держави" неможливо. Виявляється, "майбутня "Малоросія" має стати мостом між Сходом і Заходом", "проводити переговори в тристоронньому форматі Малоросія – Росія – Євросоюз для гармонізації відносин в загальній системі". Це цитата. Виявляється, що "Малоросія" буде виступати за збереження безвізу з ЄС і продаж сільгоспземель. І найголовніше – за відмову від ГМО. Також буде зберігатися правонаступництво "домайданної України". Але при цьому – відмова від боргів "майданного уряду". І, природно, курс на приєднання до союзної держави Білорусі та Росії, збереження незалежності й державного суверенітету. І момент, на якому всі будуть сміятися – ратифікація закону про членство "Малоросії" в СНД.

Кілька таких комічних моментів щедро пересипані цікавими пунктами, які написані іншою рукою. Там є тема федералізації і позаблокового статусу, визнання анексії Криму ("за волевиявленням народу Криму"). І найцікавіше, що в цьому так званому документі йдеться про "неспроможну державу Україна", а ДНР, ЛНР і Крим називаються єдиною територією, де збереглася законна влада.

З одного боку, це смішно, враховуючи, що "офіційний сайт" ЛНР встиг дати спростування. З іншого боку, цікавими є заяви керівника комітету Держдуми РФ у справах СНД Леоніда Калашникова, який в одному коментарі російським ЗМІ заявив, що Захарченку потрібно бути обережнішим з такими ініціативами, а в інтерв'ю іншому виданню повідомив, що створення такої "держави" можливе. Маємо не до кінця продуману, можливо, сиру ініціативу Донецька, яка не узгоджена з Луганськом. З іншого боку, маємо фактично нову тему.

Навіщо це потрібно Захарченку? Перше – при постійному буцанні з Плотницьким він хотів би бути більш зручним для Кремля. Друге, що дуже важливо – зростання незадоволення, викликане проблемами в економіці так званої "республіки". У цьому зв'язку прозвучала теза Захарченка про те, що для забезпечення законності та іншого необхідний певний період надзвичайного стану. Він буде вводитися на території "Малоросії". Яку територію на той момент буде контролювати "Малоросія" – це вже інше питання. Це те, що необхідно самому Захарченку, і, природно, він сподівається за рахунок цього на збільшення підтримки з боку Росії.

Навіщо це потрібно Росії? Я сумніваюся, що Російська Федерація почне використовувати цей факт. З одного боку, засоби масової інформації розганяють цю тему. А з іншого боку, після різкої заяви Німеччини тема "Малоросії" починає потроху вщухати.

Чим відрізняється концепція "Малоросії" від концепції "Новоросії", яка була раніше? "Новоросія", яку просували в 2014 році, стосувалася частини України, тоді можна було говорити про якісь сепаратистські настрої. А ось "Малоросія" претендує на всю територію України. Відповідно, подальше продовження конфлікту – це підтвердження тези Кремля про "громадянську війну" в Україні: є два державних утворення, які претендують на одну і ту ж територію. Таким чином можна спробувати зняти питання сепаратизму. Якщо Київ спробує висунути тезу про переформатування мінського процесу, то із зустрічними ініціативами може виступити Кремль, діставши аргумент під назвою "Малоросія".

Було таке вже в історії чи ні? У 20-ті роки, коли існувала УНР, в Харкові була Українська Радянська Республіка, яка теж стверджувала, що її суверенітет поширюється на всю територію України. Це ті ж самі старі заготовки, які можуть бути корисні в мінському процесі. Якщо Росії вдасться ввести тему "Малоросії", то тема Криму відійде на другий план. І в цьому так званому "акті Захарченка" є важливий момент – вони визнають Крим російським. Це ще один додатковий аргумент для розділення тем переговорів: Донбас окремо, Крим окремо.

Слід зазначити, що будь-які миротворчі ініціативи Кремля супроводжуються загостренням на фронті. Я не пригадую, щоб Радянський Союз, а потім Росія виступали з мирними ініціативами, не підігрівши конфлікт перед цим. Тому цілком можливо, що буде активізація бойових дій. Але її можна буде подати не як виступ проросійських або сепаратистських сил, а як війну між державами. У такому форматі це теж буде корисно для Росії. Якщо війну буде вести армія "Малоросії", то це стане підтвердженням тези Кремля про громадянську війну в Україні. Таке "утворення" на території України відкриває можливості для Росії посилити підтримку сепаратистів, оскільки вона буде заявляти, що підтримує не сепаратистів, а все населення України, яке оголосило про переформатування своєї держави.

Швидше за все, вони спробують створювати на території, підконтрольній Києву, "промалоросійські" організації точно так само, як вони створювали "проноворосійські" організації. Усе залежить від того, наскільки Київ і сама Україна адекватно, швидко і жорстко реагуватимуть на виникнення таких організацій. І тут я, чесно кажучи, швидше оптиміст, ніж песиміст.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному