RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Україна вигадала заміну візовому режиму з Росією: чим відповість Москва

Україна готує спеціальний реєстр для росіян

Україна готує спеціальний реєстр для росіян Введення біометричного контролю на кордоні, значно посилить можливості для боротьби з тероризмом Фото: EPA/UPG

В Україні відклали ідею візового режиму з Росією та вирішили по-іншому контролювати в'їзд громадян РФ на територію держави – за допомогою біометричних даних і спеціального реєстру росіян. Чи буде це рішення мати політичні наслідки і як може відповісти Росія, розбирався "Апостроф".

Реєстр ще не готовий

Рада національної безпеки і оборони під головуванням президента Петра Порошенка вирішила посилити контроль за перетином державного кордону та перебуванням громадян інших держав на території України. "Ми вводимо біометричний контроль для всіх громадян, які перетинають український кордон. Це значно посилить можливості для боротьби з тероризмом", - заявив президент.

За новими правилами українські прикордонники будуть знімати з іноземців, що в'їжджають в країну, біометричні дані, в тому числі відбитки пальців. Окремі умови в'їзду планується ввести для громадян РФ. За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, буде створено спеціальний реєстр, куди будуть вноситися дані про всіх росіян, що в'їжджають на територію України. "Громадянин РФ, який бажає прибути на територію України, повинен заздалегідь зареєструватися і надати Міністерству закордонних справ необхідні дані", - пояснив Турчинов.

Усіх громадян Російської Федерації, які вже перебувають на території України, зобов'язують зареєструватися за місцем їх тимчасового перебування, а також подавати інформацію про пересування територією України. Нові правила перетину державного кордону повинні запрацювати вже з 1 січня 2018 року. На їх реалізацію пообіцяли виділити 600 млн гривень – 300 млн грн на технічне забезпечення процесу та ще стільки ж на облаштування кордону.

У Держприкордонслужбі повідомили, що рішення про виділення їм 300 млн грн вже ухвалені. "Рішення РНБО, однозначно, буде виконано. Ми вже маємо певний досвід роботи з біометричними даними, це готувалося в рамках безвізу, ми наші пункти пропуску вже оснастили обладнанням для роботи, в тому числі, з біометричними даними. Але зараз мова йде про інший рівень цього обладнання. Ми працювали з паспортами і з можливістю зняття відбитків пальців, але це мінімальний обсяг інформації. Зараз нам потрібна більш серйозна апаратура, яка дозволяє знімати інформацію на іншому рівні, крім того, ми говоримо ще й про збір цієї інформації, аналіз, обробку та інтеграцію нашої системи з системами інших органів, яким ця інформація також буде потрібна", - розповів "Апострофу" прес-секретар відомства Олег Слободян.

За його словами, прикордонники повинні оновити 157 пунктів пропуску, в числі яких залізничні, авіаційні та морські.

У той же час у відомстві поки не знають, як виглядатиме електронний реєстр росіян в Україні. "Якщо говорити про систему попередньої реєстрації для росіян, то Державна прикордонна служба виступає користувачем інформації, тому що ми, швидше за все, будемо отримувати вже за фактом ту інформацію, яку громадяни РФ внесли на ресурс, який буде для цього створений. Де він буде створений, і яким чином буде відбуватися процес, ще треба вирішити. Ця система є елементом системи контролю перебування іноземців на території України, це масштабна система, до якої долучені ресурси Національної поліції, Державної міграційної служби і навіть МЗС. Це все ще обговорюється", - прокоментував Слободян.

В Україні хочуть створити спеціальний реєстр для росіян, які в'їжджають
на територію української держави. Фото: УНІАН

Чого чекати у відповідь

На думку заступника голови фракції "Народний фронт", народного депутата Юрія Берези, рішення про запровадження контролю на кордоні є своєчасним. "На сьогодні Україна у тій же ситуації, у якій, наприклад, є Ізраїль. І Ізраїль вживає певні кроки для того, щоб врятувати своїх громадян, і Україна повинна робити те ж саме для того, щоб убезпечити життя українських громадян. Я б від Росії відгородився великою китайською стіною, ця стіна може бути бетонна, може бути дипломатична, може бути філософська, але вона повинна розділяти нас ідеологічно. Тут тільки питання, що, можливо, на території Бєлгородської та Ростовської областей досить рано будувати стіну. От коли ми їх заберемо, вийдемо на кордон з Чечнею і Грузією, тоді там будувати будемо", - заявив у коментарі "Апострофу" депутат.

Аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич впевнений, що в нинішніх умовах облік громадян Російської Федерації, які перетинають кордон України, просто необхідний. "Це рішення назріло давно, і на відміну від запровадження візового режиму, такі речі, як реєстр, режим пропуску за біометричними паспортами або збір біометричних даних, регулюються підзаконними актами, тобто це не вимагає зміни в законодавстві. Тут питання інфраструктури, щоб було кому збирати і як зберігати ці дані", - вважає експерт.

У Росії вже обіцяли заходи у відповідь на посилення контролю на українському кордоні, яке в Москві сприйняли як введення візового режиму. "Це, по суті справи, встановлення візового режиму між нашими країнами, і його "упаковка" принципового значення не має", - заявив перший заступник голови комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич.

Аналітик Ігар Тишкевич прогнозує, що заходи у відповідь будуть не дуже суворими. "Достатня кількість заробітчан працює в Росії, і я не думаю, що для цих людей будуть проблеми. Тому що та ж сама Росія зацікавлена у наявності цих людей на своїй території, оскільки вони є носіями ідей "русского мира", вони там піддаються інформаційному впливу і, повертаючись на батьківщину, просто транслюють ті ж тези, які їм вклала в голову російська пропаганда", - вважає він.

Більше того, на його думку, у випадку симетричних заходів у відповідь з боку РФ Україна руками Кремля зможе вирішити певні проблеми. "Наприклад, маючи біометричний паспорт, частина людей, можливо, переорієнтується на менш проблемні напрямки – Польща, Чехія, Словаччина, а не буде їхати в РФ", - пояснив аналітик.

Політолог Андрій Золотарьов впевнений, що Росія вживе аналогічних заходів стосовно українців уже в 2018 році.

"З точки зору безпеки, протидії тероризму, це цілком правомірний захід, у контексті з іншими кроками залишається абсолютно певний політичний присмак. Незабаром, я думаю, це буде, скоріше, уже в 2018 році, Росія вживе аналогічних заходів стосовно українських громадян. Там і без того працює досить жорстка федеральна міграційна служба, але правовий режим для українських громадян, можливо, буде ще більш жорстким", - розповів "Апострофу" Золотарьов.

На думку експерта, влада пішла на такий крок через те, що українське суспільство не підтримує введення візового режиму з Росією. "Відштовхувалися все-таки від того, що ідею запровадження візового режиму не підтримує більшість українських громадян, точніше 51% негативно висловлюються (згідно з даними соцдослідження фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Центру імені Разумкова, - "Апостроф"), вирішили просто зробити щось подібне, але тільки дещо видозмінивши", - підсумував політолог.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України