RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Вісь зла": у Трампа є чотири варіанти щодо Росії

Україна може отримати вигоду від антиросійських санкцій

Україна може отримати вигоду від антиросійських санкцій Фото: EPA/UPG

Обидві палати Конгресу США підтримали законопроект про санкції проти Росії, тепер документ знаходиться на столі президента США Дональда Трампа. Підписання цього закону викличе бурю обурення з боку Росії і погіршить відносини між країнами. Про те, які інші варіанти дій є в американського президента, "Апострофу" розповів Reputation Management expert Борис Тізенгаузен.

Слід звернути увагу на те, що Росія в новому санкційному пакеті подана разом з Іраном і Північною Кореєю. Фактично Росію визнали частиною так званої "вісі зла". Це поняття ще Буш-молодший ввів. Тоді в цю "вісь зла" входили Іран та Північна Корея (ті, що і зараз входять) і Ірак Саддама Хусейна. Власне, після падіння режиму Хусейна це місце зайняла Росія – в пакетному варіанті розгляд санкцій проти Росії практично одноголосно пройшов Конгрес. Якщо б країни подавалися окремо – окремо за Іраном через ядерну програму, окремо за Північною Кореєю за випробування ракет і окремо за Росією, то, можливо, у Росії був би якийсь люфт. Але ось у пакетній подачі шансів у Росії не було. Дійсно, це один з найбільших за останній час санкційних пакетів, туди увійшли санкцій, ухвалені ще за каденції Барака Обами. Цей пакет карає Росію не тільки за збройне втручання на Південному Сході України, але й за постачання зброї в Сирію, і за втручання у виборчий процес у Сполучених Штатах.

Найбільший удар цей пакет завдає російському енергетичному сектору і проекту "Північний потік-2". Це той самий трубопровід, який має транспортувати газ в обхід України. У цьому випадку інтереси України і США співпали. Якщо Росія збудує "Північний потік-2", Україна фактично втрачає 2 мільярди доларів за транзит російського газу. Європа сильно обурилася з приводу нового санкційного списку. Особливо Німеччина, тому що частина німецьких компаній беруть участь в проекті "Північний потік-2" – вартість контракту близько 5 мільярдів доларів.

Новий пакет передбачає покарання не тільки російських компаній, але і світових компаній, які беруть участь у проектах, які потрапляють під дію санкцій. Якщо зовсім на пальцях пояснювати, то у Росії є проекти з видобутку газу й нафти в Арктиці, з розробки шельфових родовищ, і американські або європейські компанії, які інвестують в ці проекти понад 10 млн доларів, теж потрапляють під санкції. Фактично відбувається заморожування іноземних інвестицій в російські газонафтовидобувні проекти. Також до нового санкційного списку потрапив цілий пул персон з російського Міноборони і з російських спецслужб – ФСБ, МВС тощо. Плюс до всього, у новому списку санкцій передбачено покарання американських і європейських інвесторів, які інвестують у російські проекти з приватизації. Якщо буде доведено, що приватизація російських підприємств відбувається незаконно чи фінансовий інтерес отримують люди, які вже потрапили до санкційного списку, то компанії, які інвестують в цю приватизацію, будуть покарані. Тобто там досить широкий спектр, майже двісті сторінок тих, хто потрапляє під санкції, і за якими принципами.

Європа звинувачує Сполучені Штати у тому, що вони ведуть дуже агресивну політику на європейському газовому ринку. Штати цього й не приховують. У Польщі Трамп сказав, що хоч зараз підпише контракти і затарить усі сховища американським скрапленим газом. Наші інтереси, інтереси України, в цьому випадку теж збігаються зі штатівськими, тому що зменшення енергетичної залежності Європи дестабілізує Росію ще більше і дозволяє Європі більш вільно почуватися без цієї російської газової голки.

У Трампа зараз є кілька варіантів рішення – підписання або непідписання цього закону – тому що він фактично одноголосно проголосований в Конгресі і республіканцями, і демократами, а зараз лежить на столі у Трампа. Якщо Трамп підпише цей новий список, то можна забути про налагодження відносин з Росією надовго. Це буде дуже серйозний крок з боку Дональда Трампа. На тлі останніх скандалів з російської дипломатичною власністю це спричинить, напевно, обурення з боку Росії. Так виглядає перший варіант.

Другий варіант – Трамп не підпише цей закон. Він взагалі нічого з ним не буде робити. За законом США, якщо Трамп не підписує законопроект, і він у нього лежить десять робочих днів на столі, то він автоматично вважається підписаним – після закінчення цих десяти днів. Але цей варіант для Дональда Трампа буде вкрай негативний. Дональд Трамп – висуванець республіканців, і він фактично ігнорує їхній законопроект. Він отримає великі проблеми у себе на внутрішньополітичній арені й цілу хвилю негативу – ну, з боку демократів – зрозуміло, але і з боку своїх однопартійців-республіканців.

Третій варіант – Дональд Трамп ветує закон. Тобто він поставить своє президентське вето і скаже: "Я не готовий підписати цей законопроект". Тоді у нього буде ще більше проблем – є підстави звинуватити його в недотриманні інтересів Сполучених Штатів, і це може стати підставою для імпічменту. Я думаю, на цей крок Дональд Трамп точно не піде, тому що на тлі проблем з його оточенням і зі зв'язками з Росією – фактично вся його сім'я вже втягнута в ці скандали – він отримає, напевно, загальну ненависть і республіканців, і демократів. Навіть якщо він не підписує законопроект, Конгрес може обійти його президентське вето двома третинами голосів, просто проголосувавши ще раз. Дональд Трамп це чудово розуміє, тому свідомо закон, який обійде його вето, він не буде ветувати.

Але є найбільш слизький варіант – це четвертий варіант. Дональд Трамп ветує закон, але з певними позначками: недостатньо жорсткі санкції щодо того чи іншого сектора, тих чи інших персон. Що тоді виходить? Тоді фактично Росія отримує досить серйозний кредит часу і має можливість певні свої компанії вивести з-під санкційного списку. Якщо там уже є люди під санкціями, їх можуть вивести із складу засновників, можуть поміняти склад засновників, і компанії зможуть уникнути санкцій. Але й тут у Трампа будуть проблеми. Якщо він недостатньо обґрунтує своє вето, тоді профільні комітети почнуть додаткові розгляди. І якщо буде доведено, що Трамп просто затягував час, тоді у нього теж будуть проблеми, і він буде змушений знову повертатися до простого підписання законопроекту.

Важливий момент щодо цього пакету. По-перше, тепер законопроект про санкції, якщо буде підписаний Дональдом Трампом, отримує статус закону. Якщо раніше це були якісь рекомендаційні заходи, то зараз законопроект стане законом. Це дуже серйозний крок. І Росії зняти санкції найближчим часом, якщо вона не ліквідує ті причини, за які санкції були накладені, буде неможливо. Також цей законопроект обмежує можливості Трампа щодо зняття санкцій. Якщо раніше він міг сам знімати або частково пом'якшити санкції, то тепер це зробити неможливо. Йому буде необхідно надати достатнє обґрунтування того, чому він вирішив зняти санкції. І це має бути проголосовано в Конгресі. І я думаю, у Трампа варіантів тепер немає.

Почекаємо, що там скаже Дональд Трамп. У принципі, директор з комунікацій Білого Дому Ентоні Скарамуччі вже озвучив, що четвертий варіант можливий – Трамп буде ветувати законопроект з певними позначками. Але я думаю, що зараз вони зважують всі "за" і "проти", тривають кулуарні переговори з республіканцями, з керівниками партій. Я думаю, що йому цього зробити не дадуть, йому доведеться просто підписати закон.

Крайній термін підписання – 10 робочих днів. Тобто якщо цей законопроект буде лежати на столі у Дональда Трампа десять днів, за винятком вихідних – це буде крайній термін (11 серпня, - "Апостроф"). Або він автоматично буде вважатися таким, що набрав чинності.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві