RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

У Путіна придумали, як садити людей не тільки за лайки, але й за вихід в інтернет

Для Кремля заборона VPN має символічний сенс

Для Кремля заборона VPN має символічний сенс Фото: twitter.com/nedimon_msk

Президент Росії Володимир Путін підписав закон, що забороняє використання програм-анонімайзерів та VPN, які дозволяють обходити блокування заборонених сайтів в інтернеті. Сумнів в ефективності такого рішення викликає те, що навіть у Китаї, де інтернет більш зарегульований, ніж у Росії, вдається обходити всілякі заборони, в тому числі й на використання анонімайзерів. Це вже не перша спроба взяти під контроль інтернет - практично все літо в Росії намагаються отримати контроль над месенджерами. Показовою стала боротьба за контроль над Telegram. Які цілі переслідує російська влада, ухвалюючи таке рішення, "Апострофу" розповів російський опозиціонер Костянтин Боровий.

Це спроба контролювати інтернет. Для Кремля таке рішення має більше символічний сенс. Уже неодноразово до відповідальності притягувалися люди просто за лайки і передруки. Заборона VPN - це спроба налякати тих, хто користується незаконним програмним забезпеченням. Думаю, що це - основне завдання.

Також таке рішення розширює можливості влади з притягнення людей до відповідальності за користування програмним забезпеченням, де є вбудовані засоби VPN для обходу блокування ресурсів. Багато людей про наявність таких засобів навіть не здогадуються.

Якщо оцінювати ймовірність протестів, які будуть викликані рішенням влади посилити контроль над інтернетом, то мені здається, що якісь суттєві зміни в Росії відбуваються не завдяки внутрішнім протестам, а значною мірою завдяки тільки зовнішньому впливу. Тепер майже всім ясно, що у 80% випадків протести керовані. Тому змінити ситуацію в країні можна буде лише завдяки зовнішньому впливу і процесам, що відбуваються поза Росією.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному