RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін вигадав маленьку підлу хитрість для України - Костянтин Боровий

Пропозицією ввести миротворців Путін намагається легалізувати війська РФ на Донбасі

Пропозицією ввести миротворців Путін намагається легалізувати війська РФ на Донбасі Фото: EPA/UPG

Заява російського президента Володимира Путіна про необхідність залучення миротворців на Донбас є спробою Кремля надати агресії в Україні статусу "внутрішнього конфлікту" і при цьому не виводити війська РФ з ОРДЛО. Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив російський опозиційний політик КОСТЯНТИН БОРОВИЙ. Також він вважає пропозицію глави Кремля образливою і розкрив, у чому полягає головна хитрість Путіна.

- Чим обґрунтовані заяви Путіна про миротворців на Донбасі?

- Мета Путіна - зафіксувати агресію, назвавши її внутрішнім конфліктом, і надати цій агресії статус внутрішньоукраїнського конфлікту без виведення російських військ з території України. План, який він запропонував, передбачає фіксування миротворців тільки по внутрішньому кордону в Україні (по лінії розмежування з окупованими територіями, - "Апостроф"). Але при цьому Путін не пропонує ізолювати цю ділянку від Росії, з території якої відбувається агресія. Тобто, це в чистому вигляді спроба надати агресії статус внутрішнього конфлікту за допомогою миротворчих сил ООН.

Власне, пропозицію Путіна я вважаю образливою, тому що вона зроблена в припущенні, що навколо лише ідіоти, які не помітять маленької підлої хитрості самого Путіна.

- Захід неоднозначно відреагував на пропозицію Путіна. Чи піде Європа на такий крок або вони наполягатимуть на тому, щоб миротворці стояли біля кордонів Росії?

- Це ж не європейська проблема, а звернення до ООН. З одного боку, це, звичайно ж, пропагандистський хід - це і звернення до європейців, і спроба зменшити тиск у зв'язку з санкціями і можливим посиленням санкцій. Але це звернення до ООН.

Мені здається, що українська сторона дуже добре розуміє пропозицію Путіна, як фактичну пропозицію легалізувати агресію з боку Росії і надати їй статусу, що вже існує в різних формах в Абхазії, Придністров'ї - звичайна агресія, яка називається миротворчою операцією.

- Чи вдасться Кремлю домогтися свого?

- Багато в чому це залежить від України. Жодні пропозиції Росії неможливі, якщо їх не підтримає Україна. На жаль, певна слабкість України вже дозволила Росії, завдяки Мінську-1, Мінську-2, фактору звичайної військової агресії надати статус міжнародного конфлікту. Але я сподіваюся, що цього разу не вдасться обдурити Україну.

Європейці ж не можуть приймати рішення за Україну. Рішення на початку переговорів з Росією з приводу агресії приймала, в першу чергу, Україна. І якщо цього разу Україна не піде на поводу у агресора, то європейці підтримають таку ініціативу тоді, коли Україна сама висловиться з цього приводу. Ніхто Україну не зможе змушувати, не буде і немає таких можливостей.

- Зараз питання щодо залучення миротворців на Донбас повинна пропонувати виключно Україна?

- Путін намагається закріпити, заморозити результати агресії за допомогою так званих "миротворців", які будуть охороняти результати агресії від України. Фактично це й пропонує Путін. Захист від України - не від Росії. Якби йшлося про контроль за кордоном з боку українських митників і прикордонників, міжнародних сил, то була б хоч видимість миротворчої операції. А в даному випадку мова йде про операцію зі збереження і захисту завоювань Росії в Україні.

- Україна на це не піде, і чого зараз чекати?

- Україна на це не піде - я сподіваюся. Але залишається пропагандистський ефект, який, власне, тільки й потрібен Путіну - про те, що він миротворець. І зараз цей пропагандистський ефект дуже голосно поширюється і робиться для того, щоб знизити тиск на Росію, створити можливість зі зняття або, хоча б, нерозширення санкцій, тому що наступний етап всеосяжних санкцій може бути значно більш болючим, ніж ті секторальні санкції, які діють.

- У США висловлюють підтримку Україні, заявляючи, що пропозиція Путіна - це провокації. Чи зможе Америка дотиснути Путіна в цьому питанні?

- Держдепартамент, безумовно, буде аналізувати пропозицію Путіна. Але ці пропозиції не для світової спільноти - так, в пропагандистському сенсі вони адресовані світовій спільноті, а в практичному плані вони адресовані тільки Україні. Якщо Україна чітко сформулює свою позицію і не підтримає ініціативи агресора, то ніяких перспектив, крім пропагандистських, у цього плану немає.

Безумовно, Путін намагатиметься представити миротворчу ініціативу як нову позицію Кремля. Хоча нічого нового там немає. В Абхазії стоять так звані миротворчі війська, які охороняють бандитський режим. У Придністров'ї стоять так звані миротворчі війська, які охороняють той же бандитський режим від Молдови. Така ж ситуація в Південній Осетії. Нічого нового. Путін може називати ці введені війська миротворчими, але від цього суть агресії не змінюється.

- Путін також заявив, що якщо США нададуть Україні летальну оборонну зброю, то можливі нові зони конфліктів. Що стоїть за цією заявою?

- Я думаю, що Путін блефує. Він розуміє, що Україна, яка володіє зброєю, що дозволить їй захистити себе - це змінює ситуацію в регіоні. І не тільки на сході України, але, можливо, і в Криму. Зрозуміло, що те, що сталося свого часу в Дебальцевому, було б неможливим, якби в України свого часу були зброя (мається на увазі американська летальна зброя, - "Апостроф") і армія (на початку російської агресії, - "Апостроф").

- Як ви вважаєте, коли війська Путіна підуть з Донбасу?

- Ніяких зовнішніх сил для вирішення конфлікту, ніяких мартишок, які будуть тягати каштани з вогню для України, не буде. Поки Україна сама не прийме рішення припинити цей конфлікт, ніхто за вас вирішувати не буде. Ці території будуть звільнені від бандитів тільки тоді, коли Україна прийме таке рішення і буде захищати своїх громадян на своїй території. А коли Україна це зробить - питання до керівництва країни.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному