RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не забути про російський паспорт: за що затримали мера Одеси Труханова

Політик і його оточення проходять за корупційною справою

Політик і його оточення проходять за корупційною справою Мер Одеси Геннадій Труханов Фото: прес-служба Одеської міськради

Мера Одеси Геннадія Труханова вранці в середу, 14 лютого, було затримано в київському аеропорту "Бориспіль" співробітниками Державної прикордонної служби України і передано Національному антикорупційному бюро. Одеського міського голову підозрюють у розкраданні в особливо великих розмірах. У деталях і перспективах справи розбирався "Апостроф".

Підозру меру Одеси Геннадію Труханову та іншим чиновникам міськради (віце-меру Павлу Вугельману, директору департаменту комунальної власності Олексію Спектору та голові комісії з питань комунальної власності Василю Шкрябаю) було оголошено ввечері у вівторок, 13 лютого. У той же день під час проведення слідчих дій затримали ще трьох осіб. Національне антикорупційне бюро підозрює їх у привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

"У вересні 2016 року мерія Одеси придбала будівлю, що раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП "Завод "Краян", за 185 млн грн у приватної структури, яка на початку 2016 року сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, за 11,5 млн грн. Отримані від мерії 185 млн грн фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої зараз знаходиться в зоні АТО. Проте детективи НАБУ і прокурори САП запобігли легалізації і добилися накладання арешту на рахунки приватної компанії-продавця будівлі. З того часу постійно здійснюються спроби зняття арешту з рахунків, зокрема шляхом раптової зміни ціни договору в січні 2018 року", - повідомили в НАБУ.

Вручити особисто підозри до цього часу нікому з фігурантів не вдавалося. За повідомленнями ЗМІ, Геннадій Труханов був у відпустці ще з 26 грудня і перебував за кордоном, як і інші підозрювані. У НАБУ попереджали, що будуть вживати всіх необхідних заходів для того, щоб встановити місце перебування підозрюваних і в разі чого оголосити їх у розшук.

Проте вже 14 лютого прикордонники затримали одеського мера в аеропорту "Бориспіль", куди той прибув рейсом з Варшави. Пізніше затримали ще одного фігуранта справи – заступника міського голови Павла Вугельмана, якому також вручили підозру.

Заступник мера Одеси Павло Вугельман Фото: прес-служба Одеської міськради

Сам Труханов вже встиг заявити, що за власною ініціативою перервав своє закордонне відрядження і вирішив повернутися в Україну.

"Офіційно заявляю, що не маю наміру ні від чого ховатися. Тим більше, що правда і закон на моєму боці. Більше того, перервавши відрядження, я попросив свого адвоката офіційно зв'язатися з НАБУ і повідомити про час мого приїзду, щоб уникнути подальших спекуляцій", - написав Труханов у своєму Facebook.

Народний депутат Мустафа Найєм називає повернення Труханова добре спланованим юридичним кроком.

"Труханов – грамотна людина, йому вчора висунули підозру, а в нього ж є юристи, вони розуміють, що наступний крок – це оголошення його в розшук. А це зовсім не гарна для нього історія. Я думаю, що стратегічно для нього було правильно (розуміючи, що у нього тут активи, які він може втратити) вирішити повернутися в Україну, сподіваючись на те, що він в суді зможе сказати: "Я повернувся, я готовий здати свої закордонні паспорти, дайте підписку про невиїзд, дайте мені домашній арешт", - сказав "Апострофу" нардеп.

При цьому парламентарій сумнівається, що мер Одеси зміг домовитися, щоб з нього зовсім зняли підозри.

"Справа нескладна, це не банк, не офшори. Тут все дуже просто: взяли будівлю, продали своїй же компанії за заниженою ціною, а потім перепродали іншій компанії набагато дорожче. А якщо подивитися в реєстр, то ця компанія намагається, розуміючи, що вже не врятує всі гроші, скасувати частину арешту, вони метушаться. Цю справу буде дуже складно закрити, адже вона з'явилася не тому, що хтось проводив розслідування, вона з'явилася тому, що було очевидно для громадськості, взагалі громадськість першою забила тривогу, тому зняти з нього підозру буде вкрай складно", - упевнений нардеп.

На його думку, найголовніше зараз – це усунути Труханова від посади мера і розслідувати інші епізоди, пов'язані з ним. "Це стосується і російського громадянства, і землі, і аеропорту, і "Краяну", - пояснив він.

Політичний експерт Андрій Золотарьов вважає, що Труханова хочуть таким чином змістити з посади. "Хмари над ним збиралися давно, було очевидно, що міського голову вичавлюють з посади, але останні події тижня різко форсувалися, - заявив він "Апострофу". – У загальнополітичному плані Труханов був цілком лояльний до влади, йому складно в чомусь дорікнути. Питання скоріше в комерційному протистоянні і лише в другу чергу в політичному. Місце "хлібне", враховуючи реалії Південної Пальміри. Плюс країна вступає в новий політичний цикл, а Одеса – це один із найбільш знакових регіонів країни".

Про початок передвиборної кампанії говорить і політолог Ігор Петренко. "Можна припустити, що в подальшому буде йти "зачистка", особливо в регіонах. Я думаю, що ми будемо бачити посилення президентського впливу, можливо, заміну якихось мерів чи губернаторів, особливо враховуючи вплив того ж Труханова в Одесі та взагалі в одеському регіоні. Можливо, десь треба поставити кращого електорального менеджера, враховуючи, що ми вже вступили в передвиборну гонку. Губернаторам і мерам доведеться багато працювати в цьому напрямку, на них буде багато відповідальності", - сказав він "Апострофу".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вимагатиме для Труханова запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою застави в 50 млн грн, для його заступника – заставу в 30 млн грн, для інших фігурантів злочинної схеми – 10 млн грн. За останньою інформацією, судове засідання щодо обрання запобіжного заходу меру Одеси відбудеться у четвер, 15 лютого.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному