RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Часу залишилося мало: у Порошенка три варіанти для бунтарської Ради

На тлі конфлікту навколо ЦВК зріс інтерес до дострокових виборів

На тлі конфлікту навколо ЦВК зріс інтерес до дострокових виборів Фото: УНІАН

На тлі конфлікту навколо Центрвиборчкому знову різко зріс інтерес до ідеї можливих дострокових виборів Верховної Ради. І поки політики, експерти та журналісти гадають, чого чекати далі, глава держави – єдина людина, в руках якої знаходяться важелі для оголошення перевиборів. Чи готові в АП в разі провалу піти на радикальні заходи, розбирався "Апостроф".

Засідання погоджувальної ради ВР, яке відбулося в понеділок, 9 липня, знову продемонструвало неготовність основних політичних гравців шукати компроміс щодо нового складу ЦВК. Ця обставина ризикує викликати ще більший розкол всередині парламенту. Нагадаємо, минулого четверга через провал голосування за оновлення комісії фракція БПП влаштувала демарш, залишивши залу засідань. Але замість того щоб дати задній хід, у парламенті було створено ситуативну коаліцію, до якої увійшли всі фракції і депутатські групи, крім "Блоку Петра Порошенка". Після результативного голосування за один із законопроектів депутати розійшлися. Але сигнал про те, що парламент готовий працювати без відмашки Банкової, було отримано ...

Зустріч керівників фракцій і голів парламентських комітетів у понеділок показала: за вихідні врегулювати питання з ЦВК не вдалося. Це при тому що, за інформацією "Апострофа", дискусії в Адміністрації президента з представниками "Народного фронту" не припинялися протягом трьох днів – з п'ятниці по неділю. Але безуспішно.

Показово, що в ході погоджувальної ради голова ВР Андрій Парубій ретельно обходив тему ЦВК. Ритуальними фразами на тему Центрвиборчкому обмінялися представники двох найбільших фракцій - "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту". Глава фракції БПП Артур Герасимов заявив, що Рада в останній пленарний тиждень повинна обов'язково розглянути питання поновлення ЦВК.

"Це не просто питання, на якому наполягає наша фракція. Це обов'язок українського парламенту, а також кожної політичної сили, яка внесла свої пропозиції президенту України", - сказав він.

У свою чергу глава фракції "Народний фронт" Максим Бурбак підкреслив, що це питання потребує вирішення, але для цього президент Петро Порошенко повинен внести нове подання.

"До наступних виборів ми повинні підійти з оновленим, легітимним ЦВК. Але ситуація, коли на 13 вакантних посад є 14 кандидатів, для нас незрозуміла. Вирішити це може тільки нове подання президента", - сказав Бурбак.

Як відомо, саме ця нестиковка між кількістю бажаючих і кількістю посадкових місць в Центрвиборчкомі стала яблуком розбрату між коаліційними силами.

Поки однозначного рішення, що робити з цим дисбалансом, немає. Андрій Парубій під час брифінгу зізнався журналістам: існує ідея на законодавчому рівні збільшити кількість членів Центральної виборчої комісії, щоб всі 14 кандидатів отримали посади. Спікер не відповів, хто саме запропонував розширити склад ЦВК, однак, за інформацією "Апострофа", ця задумка – результат пошуку компромісів з боку Адміністрації президента. Це виданню підтвердили в НФ. "Але це виглядає як "імпульс" АП на кризу ЦВК. Шантаж минулого тижня не пройшов. Ось президент і відреагував", - прокоментував співрозмовник, близький до керівництва партії. При цьому він вважає, що ідея не має перспектив. "Питання Центрвиборчкому буде відкладене на осінь", - уточнив він.

Показово, що друге питання, яке поставили журналісти Парубію, стосувалося можливості виходу БПП з коаліції. "Я спілкувався сьогодні з керівництвом "Блоку Петра Порошенка", і наскільки мені відомо, не передбачається навіть постановки такого питання до порядку денного. Навпаки – є загальна налаштованість на ефективну і продуктивну роботу", - сказав спікер парламенту.

Не хочуть і чути про такий сценарій в Адміністрації президента. "Позачергових виборів не буде", - відзначили там.

Проте серед народних депутатів вже активно обговорюють таку можливість. "Президент розуміє, що шанси переобратися все більше падають, - розповів "Апострофу" нардеп Віктор Чумак. – Тому потрібна ідея, яка зможе змінити всю ситуацію, наприклад, з перевиборами до парламенту. Кидають парламент на перевибори, змінюючи дискурс з президентської кампанії. Змушують Тимошенко, Гриценка, Чумака та ще купу людей думати про те, як знову переобратися в парламент".

Про те, як можна завчасно розпустити парламент, "Апострофу" повідав нардеп від НФ Леонід Ємець. "Згідно з Конституцією, зараз є три підстави для розпуску парламенту. Перша – якщо парламент не зміг зібратися на засідання. Друга – в парламенті не було створено коаліцію протягом 30-ти днів. Питання про наявність коаліції може поставити президент. І якщо її немає, то дається 30 днів на створення. Третя – висловлення недовіри Кабміну, що призведе до його відставки. Якщо парламент не зміг сформувати новий, він може бути розпущений", - зазначив він.

Поки ж в Раді перебувають в стані ейфорії. "Ми відчули, що нарешті стали депутатами", - захоплено заявив один з членів НФ в четвер. Хоча якщо на Банковій все-таки вирішать діяти за найбільш жорстким сценарієм, саме "фронтовики" опиняться в найбільшій зоні ризику. З "нульовими" рейтингами розраховувати вони можуть хіба що на успіх на мажоритарних округах.

У БПП ще в четвер заявили, що без нового Центрвиборчкому парламент потрібно розганяти. "Країні потрібен діючий парламент. Якщо він напередодні виборів не здатний звільнити склад ЦВК, термін повноважень якого закінчився кілька років тому, він недієздатний. Такий парламент країні не потрібен", - заявив журналістам нардеп від БПП Олексій Гончаренко.

Фото: прес-служба президента

Часу вирішити, що робити з бунтарським парламентом, залишилося небагато: у Порошенка повинні знайти вихід з конфлікту навколо ЦВК за цей тиждень. Або все-таки зважитися на позачергові вибори ВР. Третій варіант – залишити все як є, можливо, пронесе – загрожує тим, що восени, у самий розпал президентської гонки, Верховна Рада стане остаточно неконтрольованою...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України