RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Великі плани Ляшка: "радикал" краде людей Яценюка і дружить з Ахметовим

У Радикальній партії почали готуватися до виборів

У Радикальній партії почали готуватися до виборів Лідер Радикальної партії Олег Ляшко Фото: УНІАН

Час відпустки у Верховній Раді для більшості політиків є найбільш плідним. Напередодні президентських і парламентських виборів основні учасники перегонів за владою активно починають готуватися до виборчої кампанії. Серед них – і "радикальний" політик Олег Ляшко. На чергові вибори у нього великі плани. Деякі з них він вже почав здійснювати. На що Ляшко з однопартійцями робитиме упор і хто допомагає їм фінансово – у матеріалі "Апострофа".

"Чистки" і поповнення в партії

Нещодавно Радикальна партія Олега Ляшка прийняла до своїх лав нового члена – нардепа та представника фракції "Народний фронт" Євгена Дейдея. Інформацію про це "Апострофу" підтвердив депутат від "радикалів" Ігор Мосійчук. Великою сенсацією ця новина не стала: Дейдей вже давно здружився з "ляшковцями". Приводом для такої дружби стало рішення Радикальної партії, на відміну від "фронтовиків", не підтримувати зняття недоторканності з Дейдея. Під час неформальних розмов депутати з фракції "Народний фронт" припускають: нардеп образився на них через голосування. Втім, виходити з фракції Дейдей не планує, бо інакше позбудеться мандата. Але те, що на майбутніх парламентських виборах він балотуватиметься від Радикальної партії, вже ясно.

"Радикали" не приховують своєї радості: завжди приємно переманювати до себе депутатів. І як розповіло "Апострофу" джерело, наближене до політради партії, таке поповнення не останнє. "З часом до нас приєднаються ще нардепи від НФ і позафракційні. Усього близько півтора десятка", - стверджує співрозмовник.

Народний депутат Євген Дейд (в центрі) з членом Радикальної партії Олега Ляшка Андрієм Лозовим (праворуч) Фото: facebook.com/strumkovskij

Паралельно в партії регулярно проходять "чистки". Кілька "радикалів" незалежно один від одного підтвердили "Апострофу", що в регіональних осередках РПЛ зараз ці процеси у розпалі – Ляшко і перші особи партії вивчають, як працюють їхні представники на місцях. Якщо людина не в змозі зібрати людей на зустріч з лідерами "радикалів", її автоматично відносять до розряду політнепридатних.

"Наші осередки працюють увесь час. На місце померлих приходять нові люди. Зараз для нас мета номер один – поповнювати регіональні представництва активними громадянами, які підтримають партію і нашу програму", - розповідає джерело "Апострофа" в депутатської фракції.

Не менш показовими стали історії про виключення з партії екс-депутата Андрія Артеменка, який потрапив на сторінки американських ЗМІ як людина, що запропонувала США провести в Україні референдум про передачу Криму в оренду Росії на 50-100 років. Подібних ізгоїв в парламенті вже кілька людей – Ігор Попов, Артем Вітко і Сергій Мельничук. Тому для "радикалів" дуже важливо створити імідж партії, у якій немає випадкових людей і чий лідер готовий контролювати все і всіх. У принципі вся кампанія РПЛ будується на одній людині – Ляшкові. Члени партії зізнаються, що вони в захваті від Олега Валерійовича, і він надихає їх на роботу. Його харизмі може позаздрити багато політиків.

Зараз Ляшко поводиться як відповідальний лідер опозиційної партії, який, незважаючи на критику влади, може дозволити собі у прямому ефірі телепередачі зателефонувати прем'єр-міністру і вимагати від нього вирішити проблему умовної баби Галі. Він поступово став відходити від образу політичного коміка, із якого він почав свою кар'єру. Але деякі його особливості зберіг і доповнив. Так, Ляшко дозволяє собі висловлюватися нецензурно на адресу якогось чиновника або навіть використовувати ненормативну лексику в своїх виступах в Раді. Звичайно ж, такі гарячі промови "радикала" швидко набирають популярність в інтернеті, чим він приваблює нових прихильників серед електорату. У той же час Ляшко відмовився від знаменитих вил, але залишився вірним коровам. Навіть зараз він примудряється чи не в кожному своєму виступі згадати про цих тварин, не забуваючи зізнаватися їм у любові. Таке ставлення до великої рогатої худоби виявилося заразним, і багато українських політиків вирішили стати конкурентами Ляшка в боротьбі за увагу корів і сільського електорату.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко на Житомирщині Фото: liashko.ua

Від корови до промисловості Ахметова

Тому РПЛ задумалася про залучення нових виборців, яким риторика "радикалів" не близька – промисловий електорат, працівники заводів і фабрик. Із цим пов'язані часті візити Ляшка в східні регіони країни, де зосереджена найбільша кількість промисловості. Він став частіше говорити про вугільну галузь, модернізацію українських підприємств, підтримку вітчизняного продукту (мова йде про ухвалений в першому читанні законопроект "радикалів" №7206 з милозвучною назвою "Купуй українське, плати українцям").

Зацікавився промисловістю Ляшко неспроста. Перші проблиски інтересу до цієї, здавалося б, абсолютно не властивої йому теми з'явилися ще в 2016 році. Уже тоді він зачастив з візитами в Маріуполь і на підприємства компанії "Метінвест", що належить олігарху Рінату Ахметову. І в медійному житті партії спостерігалися зміни: все частіше представники фракції з'являлися в ефірах телеканалу "Україна", який, як відомо, також належить Ахметову.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко відвідав підприємства групи "Метінвест" в Маріуполі Фото: liashko.ua

У цей період з'явилися і перші розмови про те, що олігарх вирішив спонсорувати "радикалів". Звичайно ж, у партії ніхто не підтверджував цю інформацію. Але це не завадило Ляшку з борця з олігархами перетворитися на людину, яка досить позитивно ставиться до Ахметова. На одному з каналів він навіть назвав донецького бізнесмена "гарантом незалежності України" і похвалив його за прагнення продавати український товар замість того, щоб красти. Тоді ж виявилося, що головний "радикал" країни вболіває за донецький "Шахтар". Втім, можливо, це збіг...

У Радикальній партії не дуже люблять, коли у них запитують про відносини Ляшка з Ахметовим. Будь-яке фінансування з боку олігарха вони заперечують, стверджуючи, що партія живе за рахунок членських внесків (близько 7 тисяч гривень з людини), підтримки українських підприємців, а також за рахунок своїх бізнесменів – Сергія Рибалки (власник компанії S. Group) і Сергія Скуратівського (будівельний бізнес).

Депутати від Радикальної партії Олега Ляшко в кулуарах Верховної Ради Фото: liashko.ua

Одне з наближених до політради партії джерело "Апострофа" погоджується, що навіть цих грошей замало, особливо в період виборів. "Так, Ахметов нас спонсорує. Ми це всі прекрасно розуміємо, але відкрито про це не говоримо", - розповідає "Апострофу" член РПЛ.

На питання, навіщо вони олігарху, співрозмовник відповідає просто: збіглися інтереси. Нібито Ахметов побачив у Ляшку потенціал і прагнення дійсно змінити економічний стан країни. Те ж саме і Ляшко відчув у Ахметові. Джерело зізнається, що в якійсь мірі вони лобіюють інтереси бізнесмена, але це дає позитивні результати не тільки для нього, але і для вітчизняної промисловості.

Результатом цієї співпраці стало призначення взимку цього року колишнього директора Маріупольського меткомбінату ім. Ілліча Юрія Зінченка головою виконкому Радикальної партії. Експерти пов'язали появу в команді Ляшка людини з орбіти Ахметова (підприємство, яке очолював Зінченко, входить до структури "Метінвест") з усе більшим зближенням "радикалів" і найбагатшої людини країни.

Ще один показовий момент: у грудні минулого року після позбавлення депутатського мандата Андрія Артеменка (нагадаємо, президент Петро Порошенко забрав у нього український паспорт у зв'язку з наявністю в скандального нардепа подвійного громадянства) його місце посіла Валерія Заружко. Її пов'язують з командою Ахметова. За інформацією "Апострофа", Заружко знаходиться в дружніх відносинах з Наталією Ємченко – директором зі зв'язків з громадськістю та комунікацій компанії СКМ, колишнім депутатом Донецької облради від Партії регіонів. Наявність Заружко у списку РПЛ може свідчити, що контакти між Ахметовим і Ляшком почалися ще до парламентських виборів-2014.

Нинішній депутат від Радикальної партії Валерія Заружко (по центру) та прес-секретар компанії СКМ Наталія Ємченко (праворуч) Фото: instagram.com/valeria_zaruzhko/

Зазначимо, що тоді ж у політичних колах ходили чутки про те, що в Ляшка інвестує Сергій Льовочкін – екс-глава Адміністрації президента часів Януковича. Льовочкін розглядав молодого "радикала" як свого роду таран, який за гроші міг голосно і з родзинкою критикувати неугодних політиків. Також вони навіть дружили і разом любили грати у волейбол. Їх відносини зіпсувалися пізніше, після парламентських виборів. У Ляшка звинувачували Льовочкіна в бажанні надмірного контролю партії, у повній монополії, що не влаштовувало лідера Радикальної партії. У одному з інтерв'ю глава РПЛ зізнавався, що за домовленістю з Льовочкіним до виборчого списку у 2014 році потрапив комбат "Айдара" Сергій Мельничук, якого пізніше, вже після того, як стосунки з Льовочкіним зіпсувалися, зі скандалом виключили з фракції.

У екс-регіонала розповідають іншу версію. "Поки Ляшко їздив на "Жигулях" і входив у довіру, їх спілкування ще підтримувалося. Але коли він почав вести розпусний спосіб життя, Льовочкін не захотів бути "батьком" цього проекту. Ляшко перестав бути для нього привабливим, щоб нести за нього відповідальність", - розповів співрозмовник "Апострофа", близький до Льовочкіна, натякаючи на чутки про особисте життя Олега Ляшка.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко Фото: liashko.ua

У Льовочкіна не заперечують того, що "радикал" завжди шукав собі нових спонсорів. І в тому, що його "підхопив" Ахметов, немає нічого дивного.

"Ляшко в той час (в 2016 році, – "Апостроф") багато критикував Яценюка (Арсеній Яценюк, на той момент прем'єр-міністр, - "Апостроф"). Останньому не подобалися ці атаки, і він звернувся до Ахметова, щоб той взявся за Ляшка", - розповів співрозмовник.

Але навіть після відставки Яценюка олігарх не відмовився від цього проекту. При цьому самі "радикали" на цьому не зупиняються. У партії "Апострофу" розповіли, що РПЛ зараз зацікавила багатьох бізнесменів, які також готові вкласти свою лепту в цей політпроект. "Пропозиції надходять. Але від кого саме, ми не знаємо. Для Ахметова це навіть добре. Чим більше буде охочих нас спонсорувати, тим менше доведеться витрачати грошей йому", - запевняє член партії.

Зразковий сім'янин

Паралельно з пошуками політичних меценатів "радикали" активно працюють над образом свого лідера. Постійні згадки про скандальне відео, на якому Ляшко зізнається у зв'язках з чоловіком, досі шкодять її іміджу. Щоб показати себе зразковим сім'янином, Олег Валерійович став частіше з'являтися на публіці з дружиною Росітою і донькою Владиславою, яка, між іншим, не носить його прізвище і по батькові. А в червні цього року після 20 років спільного життя він розписався з Росітою. У партії жартують, що саме Росіта стала ініціатором шлюбу, мовляв, їй вже набридло в дівках ходити. Але погоджуються, що це правильний хід перед виборами, якщо Ляшко налаштований на крісло президента.

2 червня 2018 року лідер Радикальної партії Олег Ляшко одружився на своїй цивільній дружині Росіті Сайранен, з якої разом прожив 20 років Фото: facebook.com/O.Liashko

Для електорату з промислових регіонів це також важливо. Ляшко, будучи сам собі політтехнологом і політконсультантом в одній особі, це чудово розуміє. І якщо радикал зможе своїм сімейним життям переконати електорат, що розмови про його орієнтацію – фейк, то у нього є шанси відібрати якийсь відсоток голосів у кандидата від політичних сил південного сходу.

Хто буде допомагати Ляшку формувати смисли та ідеї на майбутніх виборах? По-перше, сам Ляшко, який не один раз продемонстрував талант пропонувати і реалізовувати креативні ідеї самостійно. По-друге, як повідомили джерела "Апострофа" у Верховній Раді, в його штабі був помічений відомий політолог Вадим Карасьов. Утім, останній у коментарі "Апострофу" спростував свій зв'язок з "радикалами". Хоча це не заважає йому хвалити Ляшка. "Більшість українських політиків бояться критикувати ЄС і Захід в цілому через політичний страх, занадто близькі відносини або залученість в контрабандні потоки лісу. У той же час головний "радикал" не намагається всидіти на двох стільцях між лояльністю європейських еліт і інтересом українських виборців. Зайнявши чітку позицію – Україна понад усе, а інтерес українця важливіший за геополітичні розклади і підігрування старшим політичним партнерам", - сказав він одному зі ЗМІ кілька днів тому.

Серед ключових завдань у РПЛ – набрати не менше 20% на парламентських виборах і, звичайно ж, виграти президентські. "Він хоче золотий пам'ятник за життя", - жартують в партії. На що він готовий заради цього, стане зрозуміло вже з осені...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному