RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Зустріч Путіна і Меркель: чого боятися Україні

Дипломат про майбутню зустріч канцлера Німеччини і президента РФ

У суботу, 18 серпня, президент Росії Володимир Путін прибуде до Німеччини, де проведе зустріч з канцлером Ангелою Меркель. Це вже друга зустріч російського та німецького лідерів в цьому році: у травні Меркель прилітала до Сочі. Під час візиту Путіна в Німеччину, як повідомив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, сторони планують обговорити міжнародні питання, зокрема конфлікт на Донбасі, та економічні, серед яких будівництво газопроводу "Північний поток-2" в обхід України.

Своєю думкою про те, що для зустріч може означати для Києва, з "Апострофом" поділився дипломат Василь Філіпчук.

Хочу нагадати, що це вже друга зустріч Путіна і Меркель. Вона є красномовною демонстрацією того, що недалекоглядні політичні рішення, які базуються на тому, що вся Європа буде помирати за нас у боротьбі з Росією, безґрунтовні. Європа з її лідерами базують свої рішення на багатьох чинниках, серед яких економічний інтерес, прагматизм. Інтерес до діалогу з Росією присутній та об'єктивний.

Дуже часто є абсолютно егоїстичні настрої тієї ж Німеччини. Варто згадати історію, коли з'явилася пропозиція з боку російської компанії "Росатом" побудувати атомну станцію в Угорщині. Тоді Німеччина тривалий час блокувала це рішення та критикувала Угорщину. Але щойно "Росатом" домовився з [німецьким концерном] Siemens, що той забезпечить частину обладнання для цієї електростанції, позиція Німеччини і Європейського Союзу змінилася: вони перестали протистояти будівництву цієї атомної електростанції і дали зелене світло. Тобто країни змінюють свою політичну позицію в залежності від того, яка у них є економічна зацікавленість.

Так, зараз Німеччина є нашим основним союзником у Європі і дотримується, мабуть, найбільш жорстких позицій стосовно російської агресії в Україні. Але той факт, що канцлер Німеччини вже двічі зустрічається з Путіним цього року, багато про що свідчить. Скільки цього року український президент зустрічався з канцлером Німеччини особисто, в форматі тет-а-тет? Ми маємо розуміти: очікувати, що РФ буде залишатися в міжнародній ізоляції тривалий час, дуже наївно.

Я не думаю, що Меркель і Путін домовляться про щось радикально нове, не думаю, що буде "Ялта-2". Нинішня міжнародна ситуація не сприяє таким радикальним домовленостям, але те, що вони будуть шукати точки зближення, і те, що в виграші буде точно не Україна, - факт. Для нас це ще одне нагадування, що необхідно бути ще більш конструктивними і пропонувати шляхи вирішення, а не робити все, щоб заглибити конфлікт.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України