RU  UA  EN

Середа, 17 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Меркель тисне на Путіна по Донбасу, але це Україні не допоможе

Глен Говард про небезпечну ситуацію в Азовському морі

Глен Говард про небезпечну ситуацію в Азовському морі Фото: EPA/UPG

Якщо Росія отримає тотальний контроль над Азовським морем, це може закінчитися серйозним ударом для економічної системи на сході України. Крім того, російським угрупованням буде набагато легше провести військову операцію в будь-якій частині азовського узбережжя.

Разом з тим, канцлер Німеччини Ангела Меркель намагається домогтися від президента РФ Володимира Путіна якихось поступок на Донбасі, але врятувати регіон можуть тільки самі українці. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів президент американського фонду Jamestown Foundation Ґлен Говард.

Про ситуацію в Азовському морі

Ситуація дуже серйозна. Україна вже втратила Крим і зараз ризикує зовсім втратити контроль над Азовським морем - я маю на увазі не військові, а комерційні втрати. Якщо Україна залишиться без торгівлі сталлю з Маріуполя, це буде землетрусом для економічної системи Донбасу. І це дуже серйозно.

Тим більше, ми вже рік бачимо ці процеси. Коли Росія потихеньку будувала міст через Керченську протоку, то ми заздалегідь знали, що так буде. І тут у мене виникає питання: що робили люди в Києві - керівництво держави, Міністерство оборони, - чому вони не передбачали цю ситуацію? Чому Україна не звертала увагу ООН на це? Ніхто і руки не підняв. Ніхто не звертався з цим питанням до Держдепартаменту США, Ради національної безпеки. Навіть посол України в Вашингтоні жодного разу не підняв питання ситуації в Азовському морі і, навіть, в Керченській затоці. Чому Україна цього не зробила? Це велика загадка для мене.

Про Донбас

Українські військові повинні розуміти: якщо Росія має морську перевагу в Азовському морі, їм буде набагато легше провести військову операцію в будь-якій частині азовського узбережжя. Вони можуть відправити спецназ в будь-яку точку, і їхнє завдання набагато легше здійснити з повним контролем Азовського моря. Це великий мінус для військової стратегії України на Донбасі, тому що російські солдати можуть в будь-який час потрапити в будь-яку частину тилу.

Про зустріч Меркель з Путіним

США цьому не раді, і це важливо для стратегії щодо "Північного потоку-2", з приводу якого Німеччина, схоже, досягає угоди з Путіним. Є інформація, що така угода є. Але я можу стверджувати, чи правдива вона.

Читайте також: Путін не зважиться на масштабні дії в Україні, але є інша небезпека - генерал

Меркель дуже незадоволена тим, як президент Трамп обходиться з Німеччиною. І багато союзників на кшталт Туреччини теж вкрай незадоволені. Це насправді криза у відносинах США з Європою і Німеччиною зокрема.

Меркель хоче, щоб Путін продовжував експортувати газ через Україну в обмін на завершення Німеччиною будівництва "Північного потоку-2". Меркель домагається, щоб Путін зробив щось на Донбасі. Але врятувати Донбас можуть тільки українці - українські військові. Отримати Донбас назад можна лише одним способом - забравши його назад військовим шляхом.

Повну версію інтерв'ю читайте на "Апострофі" найближчим часом.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України