RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

З прицілом на село: хто та чому б'ється за Аграрну партію

Боротьба за контроль над Аграрною партією дивним чином збіглася з початком президентської кампанії

Боротьба за контроль над Аграрною партією дивним чином збіглася з початком президентської кампанії Фото: agropartiya.org.ua

Старт нового політичного сезону не обійшовся без гучних партійних скандалів. В епіцентрі подій опинилася Аграрна партія, в якій сталася спроба зміщення з посади глави політсили Віталія Скоцика. Партійні лідери звинувачують один одного у співпраці з різними одіозними персонажами – звучать прізвища кума президента Росії Віктора Медведчука, олігарха-вигнанця Ігоря Коломойського, а також лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Втім, в історії з переділом впливу всередині Аграрної партії не обійшлося без Адміністрації президента, де напередодні президентських виборів розуміють, яким важливим електоральним бонусом володіє Аграрна партія і її функціонери на місцях. У перипетіях конфлікту розбирався "Апостроф".

Аграрна партія – політсила, яка існує не один десяток років. В її лавах у різний час перебували екс-голова Верховної Ради Володимир Литвин, нардеп від "Батьківщини" Іван Кириленко. У новітній час в ній встигли побувати нинішній висуванець у президенти Роман Безсмертний, який пізніше покинув партію за власним бажанням, а також чинні нардепи від "Блоку Петра Порошенко" Леонід Козаченко і Олександр Бакуменко, яких зі скандалом виключили з лав партії у 2017 році.

Абсолютно новий виток у своєму партійному житті аграрії отримали в 2014 році, коли лідером політсили став Віталій Скоцик. Партія оновила свій бренд (над ним, до речі, працював відомий політтехнолог Сергій Гайдай) та створила нову команду. Тоді ж партію стали пов'язувати з ім'ям відомого підприємця-аграрія Юрія Косюка, близького до Петра Порошенка, який також встиг попрацювати в Адміністрації президента. Публічно в партії близькість до Косюка не визнають і стверджують, що фінансують політсилу аграрії з усієї країни, і існує вона за рахунок членських внесків.

Цінність партії, чиї загальнонаціональні рейтинги завжди коливаються в межах статистичної похибки, полягає в тому, що вона має досить солідне представництво на місцях (особливо в сільській місцевості), а на останніх виборах в об'єднані територіальні громади виявилася серед лідерів, поступившись в "командному заліку" лише БПП і "Батьківщині". Тому такий ласий електоральний шматок, нехай і локального значення, не могли залишити без уваги великі політичні сили. І, як наслідок, партію регулярно трясе.

Серйозний конфлікт розгорівся влітку цього року. Частина політради Аграрної партії, зокрема, голови Київської обласного та міського осередків партії Олег Корбан і Михайло Поживанов звинуватили главу партії Віталія Скоцика у співпраці з Ігорем Коломойським і партією УКРОП. Глава секретаріату УКРОПу Денис Борисенко публічно спростував дану інформацію, хоча опоненти продовжують наполягати на своєму. Також Скоцика звинуватили в тому, що він нібито брав гроші на фінансування партії у скандального екс-міністра Едуарда Ставицького часів Віктора Януковича через свого радника Олександра Левіна.

Сам Скоцик цю інформацію спростував. "З Ставицьким ніколи не зустрічався і ніяких переговорів з ним не вів", - прокоментував він "Апострофу". Однак зазначив, що Левін залишається його радником і продовжить курирувати міжнародний напрямок.

Скоцик також поспішив звинуватити Корбана, Поживанова і екс-главу Київської обласної державної адміністрації Володимира Шандру в тому, що вони співпрацюють з Віктором Медведчуком, і в його інтересах зараз намагаються захопити партію.

"Це була багатоетапна робота, і, власне, з цією метою був інтегрований в Аграрну партію України Володимир Грановський (політтехнолог, який працював з Медведчуком - "Апостроф")", - сказав Скоцик нашому виданню. Також у Скоцика звинувачують Поживанова-Шандру-Корбана в тому, що вони хочуть влаштувати рейдерське захоплення партії на користь Тимошенко.

Неофіційно один із співрозмовників "Апострофа" зізнався: частина Аграрної партії дійсно симпатизує "Батьківщині".

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко Фото: tymoshenko.ua

"Деякі представники Аграрної партії навіть зверталися безпосередньо і пропонували підтримку кандидату від "Батьківщини". І запевняли, що не вважають за потрібне фінансово підтримувати повністю непрохідного главу своєї партії", - прокоментував співрозмовник, запевнивши, що ні про яке рейдерське захоплення мова не йде. Також співрозмовники "Апострофа" називали й інші прізвища політиків, які бажали отримати контроль над Аграрною партією. Зокрема, звучало ім'я близького до Віталія Кличка парламентарія Артура Палатного.

Частина керівництва Аграрній партії не заперечує, що не проти об'єднання з іншими політсилами, але робити це мають намір вже не зі Скоциком.

"Ми не проти об'єднання з ким завгодно, але це рішення не може бути вождистським. Написано в статуті, що президія політради дає добро на всю зовнішню діяльність, а Скоцик почав це робити самостійно. У нас є люди, які Коломойського люблять, є люди, які Ахметова люблять, але всі хотіли приймати рішення колегіально, а він це порушив", - прокоментував "Апострофу" ситуацію Михайло Поживанов.

Можна було б не звертати уваги на ці внутрішньопартійні перипетії, якби не одне "але": наближення президентських і парламентських виборів, через які Аграрна партія стає ласим шматочком для багатьох політиків, зокрема, і окремих персон, що мають відношення до Адміністрації президента. За інформацією "Апострофа" і Поживанов, і Корбан пов'язані з першим заступником глави Адміністрації президента Віталієм Ковальчуком, а також і екс-генпрокурором Віталієм Яремою. Що ж до Скоцика, то і він зберігає тісні зв’язки з АП - тільки не з Ковальчуком, а з іншими людьми, близькими до президента. Утім, сам Поживанов в коментарі будь-які зв'язки з Адміністрацією президента спростовує.

"Я не думаю, що цим хтось цілеспрямовано керує. А ось якщо Скоциком хтось керує з Адміністрації президента, то я можу допустити, що він комусь продався. Була інформація, що він у Левіна брав мільйони доларів, може його за це зловили і він став несамостійним", - сказав Поживанов "Апострофу".

На думку нардепа від "Батьківщини" Вадима Івченка, знайомого з ситуацією в Аграрній партії, до її формування дійсно доклала руку Адміністрація президента. На його думку, головна мета – відтягнути певну кількість голосів у "Батьківщини". Але пізніше у Порошенка, вважає політик, все ж таки почали втрачати вплив над низкою найбільш авторитетних аграріїв, що мають значні обігові кошти.

"Бізнесмени-аграрії не хочуть бути контрольованими і не вважають Скоцика тим лідером, який може скласти конкуренцію двом основним кандидатам у другому турі. Представники Адміністрації Порошенка навіть намагалися говорити з кожним окремо. Але нічого це не дало", - розповів він "Апострофу".

Лідер "Аграрної партії" Віталій Скоцик Фото: agropartiya.org.ua

Видання також звернулося за коментарем до Романа Безсмертного, який протягом досить тривалого часу зберігав неабиякий вплив в партії.

"Якщо існує інформація, що з одного боку процесом керує Віктор Медведчук, а з іншого – АП, то, як мінімум, це змушує задуматися над тим, а що ж там відбувається. Але зазвичай такі процеси відбуваються або через повноваження, або через ресурси", - висловив свою думку Безсмертний.

На уточнююче запитання "Апострофа", чи не просили колишні партійці Безсмертного повернутися, він відповів, що до нього звернулися по допомогу.

"Після повернення до Києва у мене буде кілька зустрічей. І я зустрінуся, тому що з цими людьми я деякий час попрацював і ми не чужі", - сказав політик.

Публічно ж в партії розраховують, що найближчий з'їзд партії все розставить по місцях. Опоненти Скоцика впевнені, що його усунуть від займаної посади, і партія в найближчі пару місяців буде займатися праймеріз для президентських виборів, щоб визначитися зі своїм кандидатом. Однак поки що все йде до того, що нинішній лідер партії все ж таки зуміє утримати кермо влади в своїх руках. Це дасть змогу йому одноосібно домовлятися з топ-політиками відносно того, яким чином розігрувати "аграрну" карту під час президентської кампанії.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному