RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Відданий друг президента: Луценко затіяв подвійну гру

Генпрокурор активізувався на політичному поприщі неспроста

Генпрокурор активізувався на політичному поприщі неспроста Фото: УНІАН

Напередодні президентських виборів багато політиків починають шукати собі запасні аеродроми, розуміючи, що навесні наступного року вони можуть опинитися не у справ. Не став винятком і нинішній генеральний прокурор Юрій Луценко. Втім, він вчинив хитріше: з одного боку, політик почав активно вести переговори з метою знайти союзників, з іншого – всіляко демонструє команді президента Петра Порошенка свою відданість і потрібність. Про амбіції Луценка і його плани зберегтися в політичних розкладах – в матеріалі "Апострофа".

Незважаючи на те, що Юрій Луценко, який обіймає одну з найвпливовіших посад в Україні – посаду генпрокурора, публічно демонструє максимальну лояльність до чинного президента, це зовсім не означає, що він не турбується про свою подальшу політичну кар'єру. І за можливості шукає різні варіанти для того, щоб підстелити соломку. Адже президентські вибори не за горами, і трапитися може всяке...

Більша активність генпрокурора в медіа – регулярні інтерв'ю і походи на телеканали, які раніше були рідкістю – свідчить про його невпевненість у завтрашньому дні. Також варто відзначити появу відеороликів в Facebook, що відверто змахують на передвиборну рекламу. До того ж у ЗМІ почали активно розганятися чутки про те, що Луценко нібито веде переговори про участь у парламентських виборах із ще одним впливовим політиком – київським мером Віталієм Кличком.

Публічно Луценко не заперечує, що градоначальник столиці може стати одним з потенційних союзників у новій політичній грі.

"Так, я дійсно спілкуюся з приводу майбутньої парламентської кампанії з Кличком. Ми ведемо про це дуже хороші розмови. Але не тільки з ним", - повідомив Луценко в одному з нещодавніх інтерв'ю.

Минулої п'ятниці в ефірі "Прямого" генпрокурор вже прямим текстом заговорив про можливість об'єднання з мером Києва. "Я вважаю, що ми однодумці. Не виключаю, що ми можемо створити загальну політичну силу", - сказав він.

Віталій Кличко, відповідаючи на питання "Апострофа", чи ведуться переговори з Луценком, не виключив реальність створення такого союзу.

"Я дійсно веду переговори з багатьма політиками в Україні з приводу наступного року, і один з важливих викликів наступного року – парламентські вибори. Від того, яким буде парламент, залежить розвиток України. Я знаю, що багато сил зараз мріють про реванш. І нам важливо, щоб Україна не змінила європейський вектор розвитку. У цьому ключі я веду переговори з багатьма політиками, зокрема з Юрієм Луценком", - повідомив мер виданню.

Фото: УНІАН

Однак неофіційно один з найближчих соратників Кличка у розмові з журналістом "Апострофа" цю інформацію спростовує. За його словами, це вкидання, яке навмисно поширюють політичні гравці. Іншими словами, подібна ситуація – не більш ніж маніпулювання з метою наростити собі політичну вагу в очах опонентів, так і в середовищі своїх політичних партнерів.

Тим не менш свою політичну гру Луценко все-таки веде: і навіть недвозначно дає зрозуміти, що після виборів, незалежно від того, хто стане президентом, залишати політику не збирається.

"Я вважаю, що мій політичний досвід і можливість сказати "ні" (а якщо треба, то і набагато грубіше) по всіх восьми телефонах потрібен тут до закінчення президентських виборів. А після цього за будь-якого результату я маю намір підготуватися і перейти в українську політику. Хочу підкреслити – за будь-якого результату виборів", - говорить глава ГПУ.

Прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у розмові з "Апострофом" на питання про політичні амбіції свого шефа відповіла, що все, що Луценко хотів сказати на сьогодні, він вже сказав. "Поки працюємо на фронті ГПУ", - прокоментувала вона.

Тим не менш "фронт" генпрокуратури – не єдиний в діяльності Луценка. Один зі співрозмовників видання, знайомий з ситуацією, повідомив: нинішній чиновник з Різницької (вулиця в Києві, де розташована будівля Генпрокуратури) розраховує на те, що йому вдасться зібрати навколо себе групу з нинішніх представників "Блоку Петра Порошенка" і повести її на парламентські вибори у вигляді окремого проекту.

"Він буде грати в парламент. Він розуміє, що БПП зруйновано і виникне кілька осколків. Він хоче або очолити один з них, або бути його частиною", - повідомило джерело.

Фото: УНІАН

За словами співрозмовника, з Луценком готові йти його давні соратники – депутати Олександр Третьяков і Гліб Загорій. У фракції БПП на них орієнтується близько 22-23 осіб, що є чималим політичним ресурсом. Гроші на кампанію зібрати в такому разі не проблема, дає зрозуміти співрозмовник. Крім усього іншого у Третьякова, як неодноразово повідомляли ЗМІ, є пов'язаний з ним гральний бізнес – найбільший лотерейний оператор "Українські національні лотереї". Та й Загорій – співвласник найбільшого фармацевтичного підприємства "Дарниця" – людина небідна.

Крім цього, як стало відомо "Апострофу", Луценка в його діяльності підтримує і екс-глава Адміністрації президента Борис Ложкін, якого пов'язують дружні стосунки з уже названими Третьяковим і Загорієм.

До команди Луценка також варто віднести екс-нардепа, а нині політтехнолога Банкової Віктора Уколова, який, за інформацією "Апострофа", є в спільному з Луценком і Сарган чаті. Але отримати підтвердження від Уколова нашому виданню не вдалося: колишній народний депутат не відповідав на дзвінки.

Фото: facebook.com/VikUkolov

Також варто згадати відомого у вузьких колах журналіста Юрія Дорошенка, який раніше "світився" у штабі "Батьківщини". Туди його привів нинішній спічрайтер Порошенка Олег Медведєв. Пізніше він опинився в ГПУ в управлінні по зв'язках зі ЗМІ. Крім того, відразу кілька співрозмовників "Апострофа" повідомили про те, що зараз Луценко консультують піарники Третьякова і Загорія на постійній основі.

У Луценка вже є власна партія, яка, щоправда, наразі особливо ніде не світиться. Ще в 2014 році партія Луценка "Народна самооборона" трансформувався в рух "Третя українська республіка". Пізніше політсилу з такою назвою зареєстрували в Міністерстві юстиції, і у разі рішення про похід у парламент її реанімують.

На думку політичного експерта Петра Олещука, поведінка Луценка свідчить про те, що він не дуже вірить у перспективу чинного президента і тому шукає для себе шляхи відходу. "Луценко – амбіційний політик, і він намагається йти вгору в політиці завжди. При цьому у Луценка є дуже корисне для українського політика вміння вчасно покинути тонучий корабель. Це було і у випадку з соціалістами, і у випадку "Нашої України" з Ющенком, і врешті-решт з Юлією Тимошенко", - сказав "Апострофу" політолог.

Інша справа, що Луценко як досвідчений політик розуміє, що занадто самостійною грою він може зіпсувати відносини з президентом Петром Порошенко (як відбулось у випадку з стрімким охолодженням відносин між прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом і главою держави). Тому генпрокурор не забуває публічно заявляти про себе як про представника команди президента. Така двояка поведінка дає йому свободу для маневру: з одного боку, він демонструє Порошенку свою відданість. А з іншого – набиває собі ціну. Мовляв, я – самостійний політик, куди хочу – туди йду, але, якщо ви хочете, я залишуся. Однак не просто так...

Фото: УНІАН

Є й інша версія бурхливої активності Луценка: це може бути грою на випередження із прицілом на парламентські вибори, які пройдуть восени 2019 року. Зараз соцопитування незмінно показують рівень підтримки "Блоку Петра Порошенка" в межах 6-7%. Навіть у разі перемоги Порошенка на президентських виборах на парламентських його іменній політичній силі навряд чи вдасться повторити результат 2014 року (тоді президентський блок набрав 21,8% голосів). Не кажучи вже про те, щоб забезпечити одноосібну більшість у Верховній Раді.

До того ж у наступному скликанні парламенту з високою часткою ймовірності ми не побачимо давніх союзників БПП з "Народного фронту". А значить, для формування коаліції в новому парламенті президенту потрібні будуть союзники. Тому голові держави знадобляться інші політпроекти-партнери. Для реалізації такого задуму і може знадобитися партія Луценка-Кличка.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України