RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Порошенка мовчки спостерігають: Гройсман придумав "стратегію" і збирає людей на вибори

На Банковій уважно стежать за діяльністю глави уряду

На Банковій уважно стежать за діяльністю глави уряду Фото: kmu.gov.ua

Про плани брати участь у парламентських виборах прем'єр-міністр Володимир Гройсман публічно заявив ще навесні. Йти на них прем'єр має намір з власною партією. Більш того, для цього він вже створив окрему структуру і формує навколо себе команду. Про політичні плани глави уряду – у матеріалі "Апострофа".

Громадська організація під вибори

У прем'єр-міністра Володимира Гройсмана вже почали підготовку до парламентських виборів. За інформацією "Апострофа", в оточенні глави уряду відмовилися від використання для цих цілей його "кишенькової" партії "Вінницька європейська стратегія", а вирішили формувати базис для нової політсили з нуля.

Наприкінці літа, 21 серпня, Міністерство юстиції зареєструвало нову громадську організацію – "Українська стратегія успіху" (УСУ). Її офіс розташований в центрі столиці – на вулиці Шовковична, в бізнес-центрі Horizon Office Tower.

Серед засновників організації значиться тріо цікавих політичних діячів – Євген Золотарьов, Олександр Саєнко та Вадим Денисенко.

У організації немає ні сайту, ні сторінки в соцмережах (втім, в Facebook можна знайти порожню сторінку, яку "явно" застовпили наперед), ні будь-яких згадувань у ЗМІ. Це досить дивно, враховуючи той факт, що засновники громадської організації – відомі люди в політичних колах.

Вадим Денисенко – народний депутат від фракції "Блок Петра Порошенка", в минулому відомий журналіст. Є представником Кабміну у Верховній Раді. Олександр Саєнко є міністром Кабінету міністрів, відповідає за документообіг і госпдіяльність уряду.

Про третього члена УСУ – Євгена Золотарьова – зараз рідко хто згадує. У минулому він разом зі скандально відомим Владиславом Каськівим (колишній голова Держагентства з інвестицій та нацпроектів за часів президентства Януковича, - "Апостроф") та Андрієм Юсовим був одним з лідерів популярної в часи Помаранчевої революції організації "Пора", яка пізніше трансформувалася в однойменну партію. Після того, як керівники "Пори" пересварилися між собою, Золотарьов зник з інформаційного поля, зайнявшись виборчими процесами (зокрема, допомагав Павлу Різаненку стати нардепом на мажоритарному окрузі №97 у Київській області). Попадання Золотарьова в цю команду пояснюється просто: він – давній знайомий Вадима Денисенка.

Фото: Апостроф

Відразу кілька джерел "Апострофа" в оточенні Гройсмана підтвердили, що ця громадська організація створена для підготовки прем'єра до парламентських виборів в 2019 році. Більш того, у прем'єра вже почав свою роботу передвиборний штаб.

Звичайно, у громадської організації не може бути свого повноцінного штабу. Водночас їй нічого не заважає акуратно вести політичну діяльність у такому статусі, а ближче до виборів перереєструватися, ставши партією.

У самого Гройсмана будь-яку інформацію про роботу штабу заперечують. "Навіщо зараз цим займатися, якщо до виборів у парламент цілий рік!" – дивується один із засновників організації. Однак підтверджує: саме з УСУ Гройсман піде на вибори.

Більш того, за інформацією "Апострофа", набір команди під вибори у Гройсмана вже стартував.

У прес-службі Гройсмана на питання "Апострофа" про цілі УВУ відповіли наступним чином: "це звичайна громадська організація". Говорячи про роль Саєнка та Денисенка, прес-секретар прем'єра Василь Рябчук зазначив: "Просто Денисенко збирається допомагати прем'єр-міністрові просувати ключові і важливі для держави реформи".

Підготовка до виборів зсередини

У вересні на базі громадської організації в Києві відбулася зустріч з регіональними представниками. Там була озвучена головна мета громадської організації – пошук і об'єднання прихильників прем'єра і уряду для підтримки урядових реформ. Саме вони візьмуть на себе частину організаційної роботи. "Цим цілям краще відповідає формат громадського руху. Тим більше що передвиборча кампанія офіційно ще не стартувала", - пояснює співрозмовник "Апострофа", що був присутній на цьому заході.

На зустрічі засновники УСУ визначилися з їхніми основними функціями. "Золотарьов відповідає за пошук прихильників в регіонах і формування регіональної сітки, Саєнко очолює Офіс реформ при Кабінеті міністрів і відповідає за їхню координацію, а також за низку ключових напрямків у Кабміні, на Денисенка покладено комунікацію з громадськістю", - продовжує джерело.

За інформацією інших джерел "Апострофа", передвиборний штаб, який ще офіційно не запрацював, очолив Олег Кузан. В оточенні Гройсмана підтверджують: така людина працює з ними, і на цьому етапі він займається оргроботою. Кузана у команду прем'єр-міністра, за даними джерела "Апострофа" близького до Гройсмана, привів Золотарьов, якого він знає ще з часу активної діяльності партії "Пора-ПРП", в якій Кузан був першим заступником керівника виборчого штабу. Досвід в роботі з кандидатами на виборах і партіями у нього чималий: політтехнологіями він займається близько 30 років.

Олег Кузан Фото: varianty.lviv.ua

У підпорядкування Кузану неофіційно вже призначені й керівники регіональних штабів Гройсмана за низкою областей. "Апострофу" відомо, що за центральні області відповідатиме Юрій Міндюк – політтехнолог, який раніше працював з партією "Правий сектор". Сам Міндюк в коментарі журналісту не захотів про це говорити. Імена інших регіональних керівників штабів в УСУ називати відмовилися.

Поки ці люди розробляють стратегії участі в парламентських виборах, самого прем'єра до вільного плавання особисто готує його давній знайомий, нинішній радник Мирослав Кошелюк. Випускник Московського державного університету, політтехнолог, кандидат психологічних наук допомагає будувати політичну кар'єру Гройсману ще з часів його роботи мером Вінниці. Нинішній імідж прем'єра – це також заслуга Кошелюка.

"Це він (Кошелюк, - "Апостроф") робить з Гройсмана господарника, близького до народу. Ви помітили, що Володимир Борисович завжди виступає без листочків, добре володіє всіма цифрами, досконально ознайомлений з будь-якою проблемою і може дати фору будь-якому політику? Це все завдяки Кошелюку, який готує необхідні матеріали для виступів, а прем'єр їх уважно вивчає. Гройсман його завжди слухає. Це єдина людина в його оточенні, якій він повністю довіряє", - розповідає один зі співрозмовників "Апострофа", знайомий з ситуацією.

Володимир Гройсман Фото: kmu.gov.ua

Незважаючи на те, що рейтинги прем'єра – невисокі, він має досить високий рівень довіри серед політиків. Але ситуація може кардинально змінитися після офіційного представлення партії і команди для участі у виборах. Тим більше що наразі з людьми на місцях у прем'єра не густо. Відомо, що працювати з Гройсманом готовий мер Вінниці Сергій Моргунов. Решта – поки що в процесі відбору.

В Адміністрації президента уважно стежать за діяльністю прем'єра. Але що-небудь говорити про це там відмовляються. Один з представників близького оточення Петра Порошенка підтвердив, що вони знають про УСУ, але стверджує, що "Гройсман брати участь у парламентських виборах не буде". Ймовірно, в АП досі не можуть пробачити прем'єру відмову стати VIP-агітатором президента на виборах і будуть шукати будь-які шляхи тиску на нього для недопуску до виборів.

Не варто забувати і про Юлію Тимошенко, яка, за інформацією "Апострофа", також вела переговори з Гройсманом. Один з пунктів – участь прем'єра в президентських виборах з метою відібрати голоси у Порошенка. Жодна зі сторін не погодилася ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію. Але заперечувати наявність комунікації не стали.

При цьому у Гройсмана запевняють, що він на президентські вибори не піде: мовляв, йому це нецікаво. Усі свої сили він кине на парламентські вибори. І ключове питання зараз – де взяти гроші. Члени організації впевнені, що спонсорувати роботу штабу буде точно не Гройсман. "У нього немає стільки грошей", - зазначає один з організаторів УСУ. Не виключено, що прем'єру доведеться просити допомоги в олігархів.

"З олігархами у Володимира Борисовича з усіма хороші відносини. Тільки з Ігорем Коломойським не склалися, останній жорстко "мочить" прем'єра", - зазначає співрозмовник. Але говорити про будь-яких спонсорів ще поки рано, додає він. Маючи запас часу – повноцінний старт політпроекту відбудеться, швидше за все, вже після президентських виборів – у Гройсмана є можливість підготуватися і знайти собі людей в команду, а також спонсорів, готових забезпечити його похід у Верховну Раду.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному