RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стежками нардепа Лозового: епічні пригоди українських політиків за кордоном

"Апостроф" зібрав найяскравіші закордонні провали українських можновладців

"Апостроф" зібрав найяскравіші закордонні провали українських можновладців Фото: із відкритих джерел

Українські політики, крім законодавчого, мають ще один незаперечний талант - потрапляти в різні неприємності за кордоном. При цьому найчастіше їм вдається виходити сухими з води, підмочивши тільки політичну репутацію. Однак цей "капітал" до чергових виборів швидко просихає і відновлюється. Найяскравіші закордонні епік фейли українських можновладців зібрав "Апостроф".

Липові євро

Героєм останнього гучного закордонного провалу став нардеп від "Радикальної партії" Андрій Лозовий. Днями поліція Праги зняла Лозового прямо з літака на Київ за те, що в duty free при купівлі подарунка для мами нардеп розрахувався фальшивими євро. Як пояснив сам Лозовий, за чеським законодавством спроба розрахуватися фальшивими банкнотами прирівнюється до їх виготовлення, тому замість рейсу на Київ, народний обранець відправився в подорож до найближчої поліцейської дільниці.

"Вісім годин тримали там (коли шмонали, для чогось заглядали у вуха)", - поскаржився Лозовий.

Невідомо, куди б ще встигли заглянути чеські правоохоронці, якби за Лозового вчасно не вписалися не тільки колеги по фракції, а й вище керівництво країни: глава МЗС Павло Клімкін, головні поліцейські України Сергій Князєв і В'ячеслав Аброськін, посол у Чехії Євген Перебийніс, консул Валерій Борисов та інші поважні люди. А як не вписатися, якщо нардеп за фактом виявився не злочинцем, а жертвою.

"Став жертвою валютних аферистів. Помічник міняв гроші - і йому дали фальшиві (він зараз у поліції в Україні пише про це заяву)", - додав Лозовий.

Слава богу, що історія закінчилася благополучно, і нардеп навіть встиг на наступний день після інциденту прийти в парламент, однак у всій цій "лозовіаді" незрозумілими залишаються кілька моментів. Згідно з декларацією Андрія Лозового у нього готівкою зберігається 150 тисяч євро. Звичайно, ці гроші за рік можна і витратити, у такому випадку, чому б не обміняти гривні на євро в офіційному відділенні банку, виключивши ризик нарватися на аферистів? Безумовно, у банку курс обміну менш вигідний, ніж у придорожніх обмінниках, зате проблем немає.

Народний депутат Андрій Лозовий Фото: УНІАН

Ще один момент: використання народним депутатом Лозовим свого помічника, який отримує зарплату від держави, на придбання євро, тобто в особистих цілях. У соцмережах деякі блогери зазначають, що ця історія пахне корупцією. Цікава і сама поведінка Лозового. Як сказано в офіційній відповіді управління поліції у справах іноземців Республіки Чехія, іноземець спробував заплатити за товар вартістю 440 євро трьома банкнотами номіналом 200 євро. Продавщиця перевірила купюри спеціальним пристроєм, який показав, що вони - фальшиві. "Коли вона висловила підозри щодо автентичності купюр, іноземець з магазину швидко пішов. На підставі опису іноземця поліцейські почали пошуки, які були успішні", - йдеться у відповіді чеських поліцейських. Поведінка Лозового, а саме - його втеча з місця інциденту - викликає чимало запитань.

До речі, незважаючи на нечисленність фракції "радикалів" у парламенті, до неї, чомусь, закордонні неприємності так і липнуть. Так, у червні на легкомоторному літаку в Польщі розбився соратник Ляшка нардеп Юрій Чижмарь. Депутат отримав поранення, але вижив.

А взагалі, українські політики і все, що пов'язано з авіацією, - речі несумісні, як масло і вода. Чого тільки варта епічність "заварушка" під градусом, влаштована Юрієм Луценком, ще коли він був головою МВС, в аеропорту Франкфурта-на-Майні, або рятувальна операція в Непалі радника голови МВС Зоряна Шкіряка, що стала класикою того, як робити не варто.

Експериментальна марихуана

Нардеп від БПП Володимир Ар'єв також неодноразово потрапляв у неприємності за кордоном. Наприклад, цього літа народний обранець разом із дружиною Наталкою Фіцич вирішив відпочити від київської метушні і провести відпустку в Афінах. Але щойно Ар'єв прилетів у сонячну Грецію, як там почалися лісові пожежі, і нардепу довелося терміново евакуюватися. Відпустка була зіпсована.

Однак Ар'єв відомий українському виборцю за іншим гучним скандалом, який стався в далекому 2006 році в польському аеропорту "Варшава - Окенце". Тоді прикордонники вилучили у нардепа і його дружини трошки марихуани. В Україні за цим фактом проти Ар'єва було порушено кримінальну справу, але її благополучно спустили на гальмах. "Регіонали", які на той момент були в опозиції до влади, вимагали жорсткого розгляду цього інциденту, але сам нардеп закликав усіх розслабитися і не нагнітати обстановку, так як запевнив, що віз косячок із Амстердама виключно в рамках журналістського розслідування.

Народний депутат Володимир Ар'єв Фото: УНІАН

До слова, українські чиновники не вперше потрапляють в наркоскандали за кордоном. Звичайно, до російських дипломатів із валізами кокаїну нашим ой як далеко, але проколи трапляються. Так, у вересні 2016 року розгорівся скандал, в епіцентрі якого опинився консул України в Ізраїлі Анатолій Писаревський. При відвідуванні дипломатом українського громадянина в одній із в'язниць Ізраїлю, наглядачі знайшли в швах спортивного костюма, який Писаревський ніс в'язню, білий порошок. Утім, український консул заявив, що порошок йому не належить, його просто підставили.

33 нещастя Рудьковського

Чартерний рейс до міста кохання Париж. Супутниця - молода, красива дівчина. Вишукані вина, нічні прогулянки по набережній Сени. Здавалося б, що може бути більш романтичним, і де тут місце неприємностям? Але тільки в разі, якщо ти не міністр транспорту, летиш в Париж не за державний рахунок, а твоя супутниця - законна дружина, а не відома топ-модель. Саме завдяки такій схемі в 2007 році потрапив у халепу екс-міністр транспорту Микола Рудьковський, який злітав у столицю Франції разом з моделлю Олександрою Ніколаєнко і витратив, за даними СБУ, 390 тисяч гривень бюджетних коштів.

Колишній міністр транспорту України Микола Рудьковський на лаві підсудних слухає рішення Печерського районного суду, 11 лютого 2008 року Фото: УНІАН

Три роки на нервах, і в 2010 році справу проти Рудьковського закрили, однак на цьому закордонні пригоди чиновника не закінчилися. У травні 2018 року, за повідомленнями ЗМІ, Рудьковського затримала міграційна служба ОАЕ за пред'явлення підробленого іракського паспорта, протримавши кілька днів у місцевій в'язниці.

Вийшовши з в'язниці, Рудьковський потрапив в нову халепу, але вже в Росії: екс-міністр був заарештований московськими правоохоронцями за "пустощі" 2014 року. Тоді чиновник необачно опинився в натовпі протестувальників під російським посольством у Києві. Рудьковський запевняв мітингувальників, що робив все, щоб Крим не був окупований. У цей момент одна з активісток вклала чиновнику в руку камінь, мовляв, не словом, а ділом доведи ненависть до агресора і кинь камінь у будівлю посольства. Вирішивши, що час розкидати каміння відстрочити не можна (адже непошкодженим із натовпу активістів "регіонал" міг і не вийти), Рудьковський зробив кидок. Але в жовтні 2018 року настав час збирати каміння: за російським законодавством "Напад на осіб чи установи, які користуються міжнародним захистом" - це кримінальна стаття. І якщо Андрію Дещиці після кричалки про Путіна вистачило витримки в РФ не потикатися, то Рудьковський, чомусь до сусідів поїхав, за що і поплатився.

Фешен-провали

Окрема категорія неприємностей, які підстерігають українських політиків, - це "модні халепи". Це найбільш підступні проблеми, адже якщо з пенсіями, наприклад, все зрозуміло: підвищити пенсію - це добре, урізати пенсію - це погано, то з кроєм костюма, фактурою тканини, посадкою, кольором взуття, краватки - спробуй розбери, що стильно, а що - і для грибного полювання не підійде.

Так, у липні 2016 року топ-новиною російських ЗМІ стали не події в Сирії і навіть не ситуація в Україні, а дірявий носок Петра Порошенка, який президент ненавмисно засвітив під час саміту НАТО в Польщі. Декілька днів на фронті панчішно-шкарпеткових новин Порошенко панував неподільно, затьмаривши навіть відомого цінителя цієї частини чоловічого одягу прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Фешен-провалом свого часу відзначилася і давня соратниця Порошенко, екс-глава НБУ Валерія Гонтарева. Під час економічного форуму в швейцарському Давосі до строгого ділового костюма Гонтарева підібрала угги. Білі. Утім, у січні в горах досить холодно, тому зрозуміти людину можна.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному