RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Американці розуміють реальність: навіщо в Україну приїхала важлива людина Трампа

Андрій Бузаров про причини візиту заступника держсекретаря США Девіда Гейла в Україну

В Україну прибув заступник державного секретаря США з політичних питань Девід Гейл. У нього заплановано зустрічі з керівництвом країни і політичними лідерами, а також із представниками українського громадянського суспільства. Однак політичний аналітик Андрій Бузаров висловив "Апострофу" думку, що не варто шукати в цьому візиті ознак благовоління США до якогось конкретного кандидата.

Я думаю, що не варто шукати підводних каменів. Напередодні майбутніх президентських виборів в інтересах американського чиновника провести зустрічі з усіма основними кандидатами: Порошенком, Тимошенко, Зеленським, Гриценком, Бойком. Коли приїжджав Курт Волкер, він не зустрічався з одним якимось кандидатом, він зустрічався і з Тимошенко, і з Бойком, і з Льовочкіним, і з президентом Порошенком. Це нормальна позиція.

На сьогоднішній день американці дуже акуратно ставляться до політичної ситуації в Україні. Вони чудово розуміють, що зараз - розпал президентської кампанії, є величезна кількість компромату, і це тільки початок - буде ще другий тур і парламентські вибори. Американці будуть робити все, щоб не підтримувати когось відкрито (або невідкрито) і будуть вести діалог із усіма.

Крім того, президентські вибори не стануть кінцем політичних розбіжностей у суспільстві, а навпаки, можуть погіршити їх, як сталося після парламентських виборів у Республіці Молдова. Досвідчені американські політтехнологи краще, ніж їхні українські колеги, розуміють реальність. Хто б не виграв президентські вибори, не зможе покласти край політичній кризі.

Читайте: Мир, дружба, жуйка: як Лукашенко може розіграти карту виборів в Україні проти Путіна

В український парламент за будь-якого розкладу потраплять різні політичні сили. І щоб сформувати більшість, яка повинна виконувати законодавчу функцію, потрібно буде шукати діалог з усіма. Хто б не отримав президентський пост, йому складно буде сформувати більшість, яка повинна дотримуватися прозахідного курсу. Там не вийде тиснути на когось. Не можна буде сказати: зараз приїдуть американці і по попі надають.

Ми зараз будемо бачити ту ситуацію, яка відбувалася в країнах Балтії, коли суспільство буде нестабільно. Вибори в Молдові показали чіткий розкол суспільства. Щось подібне буде відбуватися в Україні, тому що у нас є діючий військовий конфлікт: щотижня гинуть люди, руйнується інфраструктура. Візит Девіда Гейла вказує на підтримку США України як держави, але не вказує на підтримку американцями якогось одного кандидата.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України