RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Слуги народу": чи зможе Верховна Рада співпрацювати з новим президентом

Через президентські вибори робота парламенту майже паралізована

Через президентські вибори робота парламенту майже паралізована Фото: Олександр Гончаров/Апостроф

Президентські вибори практично паралізували роботу парламенту. Народні депутати чекають 21 квітня, коли країна може отримати нового президента - Володимира Зеленського. Від цього залежить, які процеси виникатимуть в Раді до парламентських виборів. Про можливі сценарії та виклики, - у матеріалі "Апострофа".

У четвер, 11 квітня, Соціологічна група "Рейтинг" опублікувала перші перед другим туром президентських виборів рейтинги кандидатів Петра Порошенка і Володимира Зеленського. Як і прогнозувалося, шоумен значно випереджає чинного президента.

Так, за Зеленського готові віддати голос 51% респондентів, а за Порошенка - 21%. У коміка непогана підтримка як серед молодих українців, так і серед людей старшого віку. І голоси в другому турі він може отримати практично у всіх регіонах країни.

У Петра Порошенка прекрасно розуміють, що за такий короткий термін повернути симпатії виборця нереально, але вірити в диво не перестають. Точніше, найбільше в це диво вірить сам президент, вселяючи почуття цієї впевненості всім оточуючим. Наприклад, у понеділок, 8 квітня, він прийшов на засідання фракції "Блоку Петра Порошенка", де зібралися 120 народних депутатів. Президент вирішив підбадьорити парламентаріїв, переконуючи їх, що перемозі бути. Тільки не всі члени фракції поділяють ентузіазм Петра Олексійовича.

"Порошенко не переможе", - впевнено заявляють деякі члени БПП, але не під запис. Вголос вони активно критикують Володимира Зеленського і помірно хвалять президента. А наодинці з собою обмірковують, що ж робити в разі перемоги шоумена.

Це питання хвилює практично весь парламент, який є недієздатним ось вже третій тиждень. У Раді ніяк не можуть розглянути всі правки резонансного мовного законопроекту, оскільки президентські вибори повністю паралізували роботу парламенту.

Далі - ще гірше. Оскільки всі налаштовані на перемогу Зеленського, то відверто готуються до подальших неробочих пленарних тижнів. І так до парламентських виборів. Це стосується голосувань насамперед за ті законопроекти, які є важливими для нового президента.

"Зеленському потрібно буде домовлятися практично з усіма. Але ніхто не захоче цього робити до парламентських виборів. Наприклад, мажоритарники не дуже бажають когось підтримувати, щоб не розсіювати своїх виборців. Тому парламент буде поляризованим", - прогнозує один з депутатів БПП, представник групи "Удар" в розмові з "Апострофом".

На думку співрозмовника, якби вибори в Раду відбулися через два-три роки, парламентарії були б більш поступливими. А так як більшість вже почали передвиборчу кампанію, то домовлятися з можливим новим президентом їм поки немає сенсу, вважає співрозмовник.

При цьому в парламенті не виключають, що в команді Зеленського спробують створити якусь коаліцію імені партії "Слуга народу". Туди можуть увійти депутати групи "Відродження", співголовою якої є бізнес-партнер Ігоря Коломойського - Віталій Хомутиннік, а також народні депутати-члени партії "Укроп".

Зазначимо, що представники Зеленського поки нікого не представили з членів команди, яких необхідно призначати шляхом голосування в парламенті.

Втім, не всі депутати готові на одноразову співпрацю. Деякі поспішають "перефарбуватися" і заскочити в останній вагон. Наприклад, депутат Віталій Купрій на початку минулого тижня заявив про створення в Раді міжфракційного об'єднання "За наступного президента Зеленського". Приєднатися до нього ніхто не захотів.

"Ті, хто має виходи на Зеленського, а точніше на Коломойського, ведуть переговори безпосередньо. А ті, у кого таких зв'язків немає, шукають, як їх знайти", - резюмує співрозмовник в БПП. І не виключає, що навіть члени команди Порошенка зараз шукають такі виходи.

В "Опозиційному блоці" крила олігарха Ріната Ахметова прогнозують, що до парламентських виборів буде створена коаліція під Зеленського і туди побіжить багато депутатів. "Я думаю, там буде 80-90 осіб", - вважає нардеп від ОБ. Таким чином, багато нардепів, які працювали на Петра Порошенка, спробують загладити свою провину перед суспільством, сказав депутат "Апострофу".

Співрозмовник видання також підкреслив, що в ОБ не готові об'єднуватися з Володимиром Зеленським, через те, що він в принципі підтримує курс в НАТО і ЄС.

Завмерли в очікуванні і в "Народному фронті". У понеділок, 8 квітня, лідер партії Арсеній Яценюк в черговий раз зустрічався з регіональними представниками, вислухав їхню позицію і прийняв рішення - відкрито нікого не підтримувати. "Наступного дня до мене підійшов один з нардепів БПП поцікавитися про позицію НФ. Довелося його засмутити, що Порошенка ми не підтримаємо", - розповідав "Апострофу" один з "фронтовиків".

Але що робити, якщо президентом стане Володимир Зеленський, у фракції НФ поки не знають. Народні депутати, орієнтовані на міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, виступають проти Петра Порошенка. Але як кажуть в самому НФ, це ще не означає, що вони будуть членами команди Зеленського.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному