RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Інавгурація Зеленського: важливі факти та досвід попередників

Процедура інавгурації президентів України має багату історію

Процедура інавгурації президентів України має багату історію Фото: UNIAN

13 травня у Верховній Раді стартує пленарний тиждень, під час якого визначиться дата складання присяги новообраним президентом, Володимиром Зеленським. Але навіть у цьому питанні між Зеленським та народними депутатами виникли розбіжності. Поки всі думають, коли ж Володимир Олександрович офіційно займе крісло президента, "Апостроф" вирішив згадати, як проходила інавгурація у всіх його попередників.

Присяги п'яти президентів

Вперше це сталося в 1991 році. Головою держави тоді обрали Леоніда Кравчука. Досвіду інавгурації у тодішніх політиків, звичайно ж, не було. Тому до спільного мозкового штурму, як організувати цей процес, були підключені всі. Так і виникла ідея присягати на стародавньому першому українському виданні - Пересопницьке Євангеліє.

Сама інавгурація проходила скромно під пісню "Молитва за Україну" у виконанні хору ім.Верьовки. Ані гімну, ані Конституції, ані навіть президентського крісла в парламенті на той час ще не було. Тому після інавгурації Кравчук зайняв крісло спікера.

Під час першої інавгурації другого президента країни Леоніда Кучми, єдиною відмінністю була поява процедури передачі влади. Леонід Кравчук і Леонід Кучма зустрілися біля Маріїнського палацу, де потиснули один одному руки та провели офіційну фотосесію. Але не обійшлося без ексцесів. Зустріч попередника і наступника затрималася через запізнення Кравчука. Тому Кучма був змушений чекати першого президента під Радою.

А от вже в 1999-му році, коли Леоніда Даниловича переобрали президентом, всі недоліки попередніх церемоній були враховані. Вперше були використані булава, гербова печатка, колар і штандарт президента. Також вперше на інавгурації були присутні іноземні делегації. Але зібратися всім у парламенті не вдалося. Через натягнуті стосунки Кучми з депутатами було прийнято рішення провести інавгурацію в Палаці "Україна".

Для третього президента Віктора Ющенка інавгурацію також організовували двічі. Вперше це сталося в листопаді 2004 року, вже під час першого Майдану. Тільки в українській політиці цю інавгурацію ніхто не визнав. Її церемонія була імпровізованою та відбувалася після того, як спікер ВР вже закрив засідання. Нагадаємо, що тоді суперником Віктора Ющенка був Віктор Янукович, якому ЦВК зарахувала сумнівну перемогу у другому турі. Але Помаранчева революція змусила провести третій тур, в якому переміг Ющенко.

Тому друга, вже офіційна інавгурація Віктора Ющенка, відбулася в січні 2005 року. Привітати з перемогою обраного президента приїхали в кілька разів більше іноземних делегацій. Ющенко був настільки щасливий, що розцілував Конституцію і Пересопницьке Євангеліє. А потім влаштував присягу ще й на Майдані, де проходила Революція. Там же організували святкування.

Ющенко був настільки щасливий, що розцілував Конституцію і Пересопницьке Євангеліє Фото: UNIAN

Четвертому президенту Віктору Януковичу не були такі раді. Все почалося з випадкового закриття перед ним вхідних дверей парламенту. Не допомогло навіть те, що перед інавгурацією для Януковича влаштували службу в Києво-Печерській Лаврі. На п'ятирічній термін його особисто благословляв голова РПЦ, патріарх Кирило. Але напевно, рука у нього була не дуже щасливою.

Процес інавгурації був стандартним, тільки не всі її відвідали. Наприклад, не прийшли екс-президенти Кравчук і Ющенко, Юлія Тимошенко, котра програла у другому турі, а також вся її фракція.

Зі своїм попередником, Віктором Ющенко, Янукович зустрівся в його кабінеті, де і відбулася передача влади. Але до кінця терміну Віктор Федорович не досидів - втік з України внаслідок Революції Гідності.

У 2014 році, у важкий для країни момент, українці обрали нового президента - Петра Порошенка. Передавати владу йому було нікому. Але це не завадило провести традиційну церемонію інавгурації.

Хоча з перших хвилин вона також не обійшлася без ексцесів: одному з військовослужбовців роти почесної варти стало погано і він випустив з рук зброю. Багато хто вважав це поганим знаком.

Одному з військовослужбовців роти почесної варти стало погано і він випустив з рук зброю Фото: GettyImages

У залі засідань Ради Порошенко присягнув на вірність українському народу, тримаючи руку на Конституції та Пересопницькому Євангелії. Вся його промова була присвячена тривожним подіям в країні, європейському майбутньому України та розвитку армії. Звичайно, Порошенко сподівався, що йому вдасться повторити подвиг Кучми і пройти на другий термін. Але цього не сталося і тепер він змушений передавати владу Володимиру Зеленському.

Інавгурація "зеленого" президента

4 травня Зеленський вперше зустрівся зі спікером Андрієм Парубієм та представниками фракцій, щоб обговорити дату інавгурації. Були запропоновані 19 та 28 травня. Депутати наполягали на другій даті, а Зеленський зі своїми представниками, хотіли провести церемонію саме 19 травня.

"Є різні думки у лідерів фракцій, а тому дату Україна, напевно, дізнатється тільки 14 травня на засіданні Верховної Ради", - розповів Зеленський журналістам після зустрічі. Склалося враження, що кожен залишився при своїй думці. І остаточна дата буде визначена голосуванням у Раді.

Але того ж дня Зеленський поквапився відправити офіційний лист Парубію з проханням провести інавгурацію все ж таки 19 травня.

"В умовах зовнішньої агресії для нашої країни надзвичайно важливо уникнути "вакууму влади" і якомога швидше забезпечити набуття повноважень обраним президентом України", - сказано у зверненні.

Суперечки навколо того, коли це станеться, тривають. Багато хто боїться, що Зеленський розпустить парламент, тому намагаються тягнути час. Інші роблять відсилання до історії. Так, керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, нагадав, що 19 травня - день жалоби.

"Дата вкрай невдала - це День пам'яті жертв політичних репресій, визначений указом Президента в 2007 році. Тобто, в цей день проводяться жалобні заходи, а в усій Україні, обмежені розважальні заходи та розважальне мовлення на ТБ", - написав він у своєму Facebook.

У команді Зеленського на це не реагують. Як повідомив "Апострофу" спікер штабу Дмитро Разумков, пропонувати іншу дату вони не планують.

Інший член команди - сценарист телесеріалу "Слуга народу" Юрій Костюк в інтерв'ю ЗМІ розповів, що на інавгурацію вони готують "фішечки". Але офіційну частину буде збережено. "Є історичні процедури, які ми повинні поважати та виконувати. А згодом – ми ще щось придумаємо. Ми в процесі обговорення, не хочу розкривати всі секрети. Я думаю, що такої інавгурації ще не було. Можу сказати, що буде цікаво", - розповів Костюк.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України