RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Мінус Фірташ: що чекає українських олігархів

У разі екстрадиції в США, Дмитро Фірташ може стати дуже цінним свідком

У разі екстрадиції в США, Дмитро Фірташ може стати дуже цінним свідком Фото: UNIAN

Австрійська епопея українського олігарха-втікача Дмитра Фірташа, схоже, добігла кінця. Верховний суд Австрії 25 червня дав добро на екстрадицію Фірташа в США. Тепер, після здійснення всіх юридичних формальностей (під рішенням суду свій підпис ще повинен поставити міністр юстиції Австрії), титановий магнат в найближчі 7-10 днів може бути виданий владі США. Що чекає Фірташа в США і що означатиме дане рішення для України, розбирався "Апостроф".

Олігарх, який не зміг

Персоною Дмитра Фірташа правоохоронці США зацікавилися ще весною 2014 року, коли в Австрії на олігарха наділи наручники за запитом ФБР. Американці звинуватили швейцарську компанію українця Bothli Trade AG в дачі хабара владі Індії за отримання ліцензії на видобуток титанової руди. Сировина, за даними ЗМІ, призначалася для чиказького авіагіганта Boeing.

Після арешту в Австрії Фірташ вийшов під заставу в 125 мільйонів євро і кілька років оскаржував свою екстрадицію в США. Більш того, олігарх навіть намагався через Конституційний суд Австрії домогтися визнання договору про екстрадицію між США і Австрією неконституційним. Проте всі юридично-акробатичні етюди лоєрів титанового магната не принесли успіху, і тепер на Дмитра Фірташа чекає не дуже приємна подорож в Штати і зустріч з місцевою Фемідою, а там…

Про що розповість Фірташ

...А там Дмитро Фірташ може стати неймовірно цінним свідком.

"У США є така річ, як угода з правосуддям: в обмін на певну інформацію людина уникає покарання або отримує покарання більш м'яке", - розповідає "Апострофу" аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

"Я думаю, що Фірташу є що сказати. Якщо він почне говорити в США, то дуже багатьом в Україні його свідчення не сподобаються, та й не тільки в Україні. Наприклад, багато що не сподобається пану Соросу (за даними ЗМІ у Фірташа був конфлікт з американським мільярдером Джорджем Соросом за можливість контролю над українською ГТС – "Апостроф") . Багато не сподобається Петру Порошенку (наприклад, деталі зустрічі Фірташа і Порошенка у Відні – "Апостроф"), а також людям, які раніше входили в найближче оточення Фірташа, але вже поквапились політично поховати свого колишнього партнера", - додав "Апострофу" політолог Кость Бондаренко.

Ймовірно, в Штатах український олігарх-утікач все ж таки погодиться на угоду з правосуддям, адже захищати його в Україні навряд чи хтось зважиться.

"Питання екстрадиції громадянина України вирішується іншими державами, питання порушення кримінальної справи вирішується іншими державами. Тільки у випадку, з Сенцовим і Савченко, коли громадян України судили в інших державах, Україна створювала великий шум і скандал, а зараз набрала в рот води", - зазначає Бондаренко.

На думку Ігара Тишкевича, через Фірташа американська сторона отримає величезний обсяг важливої інформації.

"Американська правоохоронна система дізнається про діяльність частини наших фінансово-промислових груп за останні років 15. Це буде інформація про виведення грошей з України, про контрабанду, тіньові угоди. Це торкнеться практично всіх, адже якщо простежити історію наших ФПГ в політиці та у бізнесі, то за останні 20 років кожен з кожним працював за певними напрямками. А там, де є історія співпраці, там є і документальні підтвердження. По-друге, США отримають інформацію про реальні механізми впливу на політику, депутатів, політичні партії, починаючи від спонсорства, закінчуючи спайкою з правоохоронною системою", - пояснив Тишкевич.

Багато цікавого український олігарх зможе розповісти і про російську владу, корупційні газові схеми, а також про "РосУкрЕнерго".

Як США використовують цю інформацію?

"Природно США зможуть тиснути на українських політиків. Це можна буде робити безпосередньо, але, враховуючи, що велика частина українських парламентаріїв залежать від ФПГ, то для США більш логічно буде тиснути не на самих депутатів, а на їхніх господарів, тобто олігархів. А якщо олігархи наші будуть в чомусь незговірливі, аналогічні розслідування почнуться стосовно інших керівників ФПГ. Таким чином, може з'явитися новий баланс сил, і якщо в Україні сформується незалежна від олігархів група політичних еліт, вона зможе вступити в діалог з США, щоб за допомогою американців вийти на новий формат політичного процесу з меншим впливом на нього наших олігархів. Щоб забезпечити захищеність своїх позицій, цілком можливо, що ФПГ почнуть думати про нові методи впливу на політику, тобто перехід до цивілізованого лобізму", - запевняє Тишкевич.

Але поки Фірташ ще мовчить, його колеги по елітному клубу можуть почати ділити активи бізнесмена вже найближчим часом.

"Зараз дуже цікаво, що буде з активами Фірташа, адже якщо він відправиться в США, не потрапить під домашній арешт, а, наприклад, за ґрати, незрозуміло наскільки довго ці активи будуть належати безпосередньо Фірташу, - коментує ситуацію "Апострофу" фінансовий аналітик Сергій Фурса. – Глобально це елемент української деолігархізації. Можна сказати, що це позитивно позначиться на ринку газу, де Фірташ і компанія блокують будь-які зміни, зберігаючи монополію. Крім того, це сигнал усім іншим українським олігархам, які тепер, напевно, всі стануть безвізовими і дуже домашніми".

"За активами Фірташа вишикується ціла черга наших олігархів, які можуть почати війну за них, в розрахунку на те, що навіть майбутня угода з українською державою залишить активи у власності тих, хто їх мав на момент угоди", - додає Тишкевич.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України