RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У наших списках є людина з громадянством Росії - глава штабу партії Зеленського

Олександр Корнієнко про те, як перевіряли кандидатів від партії "Слуга народу""

Олександр Корнієнко про те, як перевіряли кандидатів від партії "Слуга народу""

Партія "Слуга народу" має найбільшу підтримку суспільства. Навіть незважаючи на чималу кількість сумнівних людей як у партійному списку, так і в мажоритарному. Лідери партії користуються цією довірою та не поспішають пояснювати, як до них потрапили багато цікавих особистостей. "Так вирішила партія", - універсальна відповідь голови штабу та 7-го номеру в списку партії ОЛЕКСАНДРА КОРНІЄНКА. У розмові з "Апострофом" майбутній нардеп побічно зізнався, що велика частина їхніх представників на виборах була відібрана без належної перевірки. А на велику кількість моментів, з якими можна ознайомитися у відкритих джерелах, вони просто закривали очі. Про те, хто відповідав за набір людей в списки, чим можуть бути корисними в політиці коміки та телеведучі, пан Корнієнко розповів "Апострофу".

- На даний момент, "Слуга народу" - єдина партія, рейтинг якої спромігся подолати межу в 15% і навіть наблизитися до 50%. На вашу думку, за місяць до виборів конкурентам вдасться збити вашу народну підтримку?

- Не уявляю навіть, як це можна зробити. Я не знаю, що готують наші конкуренти в плані чорних технологій. Але одним з головних досягнень президентської кампанії для України, я вважаю те, що "чорнуха" перестала працювати. Це були відео, де Володимира Зеленського збиває КАМАЗ, поширення фейків по регіонах. Наприклад, в кожній області були люди, що відповідають за "чорнуху". Одні писали, що ми одразу ж після перемоги продамо землю і віддамо всіх у рабство, в Харкові навіть поширювали інформацію, що ми нібито заберемо всіх в армію воювати проти Донбасу. Але це все одно не спрацювало. Люди в усьому самі розібралися.

- Ви вже робили власні виміри? Скільки реально відсотків партія отримає на виборах?

- Ми розраховуємо, що 21 липня люди прийдуть і висловлять свою думку. Той відсоток, який буде, на той ми і розраховуємо.

- Президентські вибори відбулися навесні, в більш-менш політичний час. Нині ж соціологи кажуть, що ваш виборець влітку навряд чи прийде голосувати, бо він буде у відпустці. Ви такий варіант не виключаєте?

- Нещодавно вивчав результати дослідження, в якому 25% людей підтвердили, що будуть в цей день не вдома. Але більше половини з них сказали, що голосувати прийдуть.

Статистика Державного реєстру виборців показує, що місце голосування вже змінило 27 тис осіб. Звичайно, на президентських виборах ця цифра була трохи більшою за 300 тисяч. Але динаміка є. Як ми пам'ятаємо, більшість людей змінює місце голосування в останні дні.

Щодо явки - навряд чи ми зможемо повторити президентські вибори. Але люди прийдуть. Тому що вони хочуть перевиборів. Ми днями ознайомилися з опитуванням міжнародних організацій, яке показало, що у нас зараз фантастичний шанс: люди довіряють президенту і готові довіритися нашій політичній силі. Також виріс показник відповіді на питання "чи впливає Ваш голос на щось". Після президентських виборів українці повірили, що вони реально впливають на ситуацію, їх чують. Відповідно, мотив прийти на виборчу дільницю 21 липня нікуди не зникне.

- Як ви вважаєте до кінця року рейтинг Зеленського впаде?

- У нас є така звичка мислити рейтингами...

- Окей, давайте не рейтингами, а підтримкою. Вона збережеться на такому ж рівні?

- Я не знаю, що буде до кінця року. Я знаю, що президент має намір робити, те, що обіцяв, і він вже це робить.

- Хто був відповідальним за набір людей в партію?

- Цим займалася ціла група людей: я, Дмитро Разумков, наші партійні організації.

- Скільки було витрачено часу на пошуки людей в партійний і мажоритарний списки?

- Той час, який нам дало законодавство. По суті, ми почали цим займатися з моменту підписання указу Зеленським про розпуск парламенту (21 травня, - "Апостроф").

- Тобто часу перевірити всіх не було?

- Ми доклали максимум зусиль. Але розуміли, що не можемо цього зробити цілком якісно. І президент про це говорив на з'їзді. Тому ми відразу оголосили постпраймеріз, який закінчимо до 6 липня, як і обіцяли.

- До цього часу ще хтось може бути виключений?

- Можливо. Дискусії ведуться.

- Скільки людей?

- Я не готовий відповісти.

- Зміни можуть торкнутися двох списків?

- Ні, постпраймеріз ми робимо тільки за партійним списком. Тому що на мажоритарці постпраймеріз відбудеться 21 числа. Якщо кандидат зміг переконати кілька десятків тисяч виборців, це найкращий показник. І це точно більше тієї кількості осіб, які нам пишуть, що цей кандидат поганий. І це більше, ніж та кількість журналістів, які також про це сигналізують.

Але через те, що у нас поки ще система закритих списків, ми вирішили провести постпраймеріз саме за партійним списком. Щоб виборець не отримав кота в мішку. І ми раді, що інші партії також почали так робити.

- Ви неодноразово говорили, що не знаєте про продаж місць у списку "Слуги народу". Тому я хочу уточнити: ви не знаєте або такого бути не могло?

- Ми говорили, якщо у когось є такі факти, нехай приходять і розповідають.

- А як ви це уявляєте? Той, хто купив або продав, прийде до вас і заявить про це?

- Може так званому покупцеві не подобається його номер у списку (сміється). Якщо без жартів, нам розповідають різні історії, подробиці. Ми це все вивчаємо.

- Є підтвердження?

- Я думаю, їх і не може бути.

- У такому разі, чому Ірину Панченко виключили з партії, якщо такого не може бути (73 номер у списку, у ЗМІ її називають "столичною тусовщицею")?

- Партія провела додаткове вивчення матеріалів.

- І дійшла до висновку, що в список вона потрапила за гроші?

- Ні, ми вивчили ситуацію і прийняли рішення виключити. Суспільство сигналізувало, ми відповіли.

- Ви особисто з нею знайомі?

- Знайомий.

- Шкодуєте, що довелося її виключити з партії?

- Що значить шкодую? Партія прийняла таке рішення. Ми ж не сім'я якась або дружня організація.

- Але втрачати кадри також неприємно.

- Можливо.

- Давайте візьмемо 22 номер - Андрія Холодова. За інформацією "Чесно", на його дружину і брата зареєстровані підприємства, пов'язані з утриманням МАФів. А в Інстаграмм на сторінці Оксани Марченко, телеведучої та дружини Віктора Медведчука, можна знайти фотографії з тією ж дружиною Холодова. Під фотографією Оксана Марченко написала, що стала хресною їх дитини, а на хрестинах був присутній і сам Медведчук.

- Справді?

- Ви хоч його перевіряли? Чи на журналістів сподівалися?

- Журналістам ми завжди раді.

- Якщо так, то ЗМІ писали, що він в Україні практично не живе.

- ЦВК перевірила, питань не було.

- А його родинні зв'язки з Медведчуком?

- Що значить родинні? У нас немає інформації, що вони спілкуються або якось тісно пов'язані.

- Як він потрапив до вас у список? Хто його запропонував?

- Він підприємець...

- У вас багато в списку підприємців. Але якось на них виходили.

- Дискусія, хто кого запропонував, не дасть нам ніякого результату. Багато прізвищ звучали від кількох людей. Людей, що відповідають нашим вимогам, не так і багато.

- Але наявність Холодова в списку наштовхує на питання, як він там опинився? Чим він зміг вас підкупити?

- Чому обов'язково підкупити?

- Та інформація, якою володіють журналісти, на це наштовхує.

- Більшість інформації, яку пишуть в інтернеті щодо багатьох людей, з'явилася не так давно. Але якщо він в прохідній частині списку, значить партія вирішила, що він може там бути.

- А що ви думаєте про 68 номер - Володимира Козака? Зовсім недавно журналісти повідомили, що у нього є близькі зв'язки з мером Харкова Геннадієм Кернесом. Сестра Козака одружилася із сином Кернеса. ЗМІ пишуть, що після об'єднання сімей вашому кандидату дісталася компанія з виробництва соків та харчових продуктів, якою раніше володів син мера.

- Я ще не чув про це. Я ж не моніторю всю пресу.

- Але чому? Це ж одна з головних задач. Плюс, ви відповідаєте за кандидата, адже він представляє вашу команду.

- Значить ми зараз вивчимо питання Козака.

- А питання 99 номера, Михайла Соколова, який досі є громадянином Росії, вивчене?

- Він стверджує, і так воно і є, що він громадянин України. Михайло вже вступив у дискусію з цього приводу. Він намагається відповісти на цю претензію, пояснює, чому Росія не знімає з нього громадянства.

- Вас не насторожують люди з російським громадянством, та ще й у вашому списку? Може він чийсь агент?

- Будемо розбиратися з цим. Факти подвійних громадянств ми розбираємо окремо. Вони є не тільки за списком, але ще і по мажоритарці.

- А хто відповідав за формування мажоритарного списку?

- Партія висувала кандидатів.

- До цього в "Слузі народу" ви займалися регіонами. Тобто, через вас пройшли всі ці люди?

- В якійсь мірі, так.

- Які були критерії, окрім відсутності посвідчення нардепа?

- Це розуміння того, навіщо людина йде до Верховної Ради від конкретної території, що вона збирається для неї зробити і, звичайно ж, репутаційна історія.

- А як справи з репутацією у Олега Семінського, який йде по 205 округу? Враховуючи той факт, що він був викрадений в 2012 році через конфлікт навколо компанії "Нафтогазвидобування", та несподівано повернувся навесні 2015 року?

- Ми його запитували, нас відповіді влаштували.

- І що він вам розповів?

- Це вже залишиться між нами.

- Але він же ваш кандидат, представляє вашу партію по 205 округу...

- Я детально не вивчав цю історію. Знаю, що він був директором великої компанії. Зараз він займається іншим бізнесом, зрозумілим і прозорим. Якщо виборець буде його про цей період питати, він відповість. Я вже говорив, - постпраймеріз буде 21 числа.

- Це ясно. Але ви, як партія, запропонували цих людей. Тому спочатку питання будуть до вас. Ваші відповіді в черговий раз підтверджують інформацію, що ви набирали всіх підряд в мажоритарний список, щоб його заповнити. І саме тому ви не представили його на з'їзді і навіть до подачі кандидатів у ЦВК, як обіцяли.

- Ні, це не так.

- Добре, зараз перевіримо. Ірина Борзова, яка йде по 14 округу, потрапила в мажоритарний список, тому що вона дочка Наума Барулі, який керує зараз "Лігою сміху"?

- Не все так плоско. Вона активістка. У неї є бачення, що робити на цій території. Плюс Ірина медійно сильна, готова спілкуватися. Вінницька область (по якій вона йде) - це ж форпост минулої влади.

- А наявність бізнесу в Криму, компанії "Профіль-Н" у сфері ресторанного бізнесу, це теж сильна сторона?

- Треба розбиратися, що за бізнес.

- Що значить розбиратися? Ви повинні були вже перевірити. Адже вона продовжує його тримати, переоформила згідно з російським законодавством і платить податки Росії в окупованому Криму.

- При обранні депутатом вона перестане це робити. Наскільки я знаю, вона не займається цим бізнесом.

- А хто займається?

- Мабуть той, кому вона передала. Я не знаю, це їхня особиста справа, як вони своїм бізнесом займаються.

- Ми на тому етапі, коли немає особистого. Це ваші люди і вам нести за них відповідальність.

- Краще звернутися до неї з цим питанням.

- Тобто глибоких перевірок щодо її бізнесу не було?

- Якісь були перевірки, задавали їй питання. Користувалися інформацією з реєстру. У будь-якому випадку вона мусить вийти з цього бізнесу.

- Вивчаючи мажоритарний список, дуже ріже око велика кількість представників "Укропу" від вас у Волинській та Дніпропетровській областях. Особливо потішило, що по 20 округу йде радник голови Волинської облради, тобто Ігоря Палиці, В'ячеслав Рубльов. Крім того, в Дніпропетровській області по 40-му округу йде депутат Полтавської облради від "Блоку Петра Порошенка" Олександр Трухін, ще відомий, як власник "Воднолижного клубу "Сентоза", що входить до складу групи "Приват". Тому виникає питання: вам радив цих людей Ігор Коломойський?

- Як ви собі уявляєте цю комунікацію?

- Дуже просто. В інтернет злито достатньо дзвінків Ігоря Валерійовича, щоб зрозуміти, як він вирішує такі питання.

- Нічого не радили ні він, ні люди, пов'язані з ним.

- Поки що це виглядає, ніби області "зливаються" під його людей, які потім в парламенті будуть працювати в його інтересах.

- 21 числа подивимося, хто куди пройде і хто в чиїх інтересах буде працювати.

- А що сталося з кадрами в Івано-Франківській області? На 23 окрузі йде Андрій Сторожук - помічник нардепа Олександра Шевченка, бізнес-партнера Коломойського і один з лідерів "Укропу". По 84 округу йде Ігор Фріс - помічник-консультант все того ж Шевченка. По 88-му - Андрій Шевченко, який спонсорував президентську кампанію знову-таки Шевченка. А на 86 окрузі - Олександр Матусевич - депутат Івано-Франківської облради від "Укроп". Вам Шевченко просто надіслав список, кого потрібно зареєструвати?

- Це зв'язки, які формують журналісти.

- Тут особливо нема чого формувати. Чітко видно помічників і спонсорів. І вся інформація є у відкритому доступі.

- Багато, хто був помічниками депутатів.

- Але в цьому випадку виглядає так, ніби Шевченко вам рекомендував цих людей.

- Це ваше бачення.

- А ваше яке?

- Нам рекомендували цих людей регіональні організації.

- Для чого вам у списку стільки коміків, телеведучих, журналістів?

- Їх не так багато - 5% у списку.

- Як на мене, то це багато. Тому що це люди без політичного досвіду, розуміння. Їм потрібен час на розгойдування.

- Такі люди вміють розбиратися у всьому швидко зі старту. Наприклад, у 49-му окрузі йде Сергій Сивохо. В тій ситуації, в якій опинилася ця частина української землі (49-й округ знаходиться в місті Дружківка Донецької області, - "Апостроф"), потрібні сильні особистості, які можуть навколо себе згуртувати людей, дати надію.

- Чим може бути корисний ведучий Олександр Скічко?

- Днями Скічко запросив мене як представника центрального штабу на економічний форум в Черкасах. Він зараз їздить по селах, спілкується з людьми про ситуацію в регіоні. Це нормальна робота мажоритарника. Не роздавати гречку, а збирати економічні форуми. Якби всі так робили, то ситуація була б кращою.

- Окей, а додаючи в список блогера Максима Бужанського, який відкрито підтримує "регіоналів", ви що хотіли донести до виборця?

- У нього раніше була така позиція. Зараз потрібно уточнити.

- Ви не уточнювали?

- Я дивився його Фейсбук. Начебто він вже таку риторику вже не веде. Ми запитували у всіх кандидатів, чи розуміють вони відповідальність за виконання програми. Всіх, хто відмовлявся або не міг виразно відповісти, ми відкидали.

- Як проходив перевірку ваш мажоритарник по 92 округу Валерій Колюх, помічник нардепа-втікача Олександра Онищенка?

- Тему помічників ми вже обговорювали.

- Бути помічником Олександра Шевченка - одна справа. А бути помічником Онищенка, якій втік, боячись кримінальної відповідальності, це інше.

- Наскільки я розумію, Колюх після цих подій зосередився на науковій діяльності (Валерій Колюх працює професором кафедри політичних наук КНУ імені Тараса Шевченка, - "Апостроф").

- Навіщо вам у парламенті представники забудовників? Наприклад, у Львівській області це - Орест Саламаха, "Будінвестком", в Одеській - Руслан Плохий, гендиректор будівельної компанії "Житлобудсервіс-2". Крім того, батько останнього, Ігор Плохий, був у свій час нардепом від "Партії регіонів" і співвласником будівельної фірми "Гефест", яка запам'яталася скандальними забудовами в Одесі.

- По-перше, діти за батьків не відповідають. По-друге, ці люди пов'язані з управлінням або підприємництвом. Ми їх так розглядаємо. Ми слідкували, щоб людина була з реального сектора, мала досвід управління.

Тому що у списку мажоритарників своя система. Якщо в партійному списку у нас є 30-40 експертів, то на округ не можна відправити експерта. Там потрібна людина, яка буде готова зустрічатися з людьми та вирішувати їхні проблеми.

- Але забудовник добре розбирається, де йому будувати.

- Забудовник розбирається в управлінні, як вести бізнес, що таке люди, як ними управляти. По суті мажоритарник, я зараз дуже перебільшую, - це як найголовніший депутат місцевої ради певної території. Тому що він за своїм статусом може звертатися до місцевих рад.

Ми на депутатів-мажоритарників не дивимося окремо, нас цікавить їхня команда. Наприклад, якщо пройдуть всі наші депутати по Київській області, їм разом буде простіше вирішувати проблеми регіону.

- Чи є побоювання, що забудовники, потрапивши до парламенту вирішуватимуть свої бізнес-питання?

- Так може говорити той, хто не розуміє, як працює будівництво. Будівництво - це місцева влада. І всі дозволи потрібно отримувати у місцевих рад. Вплив депутата на місцеві ради невеликий в такому сенсі. "Порєшать" щось в парламенті забудовнику буде складно. Щоб поміняти під себе закон, потрібно домовитися з великою кількістю людей. Крім того, наша фракція таким не буде займатися в принципі.

- Як ви зараз готуєте своїх кандидатів до роботи у Верховній Раді?

- Ми плануємо в серпні, з тими, хто пройде,виїхати на тиждень за місто і попрацювати. У нас буде цілодобове навчання, робочі групи, напрацювання, побудова горизонтальних зв'язків з комітетами. Це буде курс молодого бійця, після якого ми зможемо впевнено йти в Раду.

- А Миколі Тищенку (кандидат по 219 округу) який дістанеться комітет? Ресторанний?

- Потрібно у нього запитати.

- До речі, в Інтернеті, та й по Києву, ходять чутки, що в 90-ті роки він був кримінальним авторитетом. У вас ця інформація підтвердилася?

- Мені здається, що всі, хто був кримінальними авторитетами вже отримали терміни або кудись поділися з країни. Нехай правоохоронні органи розбираються.

- Але у вас ця інформація підтвердилася?

- Як можна підтвердити інформацію 1990 років, якщо багатьох людей з того часу вже навіть немає в живих? Багато що пишуть в інтернеті.

- У яких областях ви розраховуєте набрати максимум?

- Ми розраховуємо на всю Україну. Президентська кампанія показала, що ми зшиваємо країну. Окрема ситуація залежить від того, як попрацюють наші кандидати, штаби в регіонах.

- Останнім часом у політичних колах кажуть, що ви плануєте цього року провести дострокові місцеві вибори. Ця інформація відповідає дійсності?

- Ми у всіх своїх рішеннях будемо спиратися на запит суспільства. Якщо стосовно парламенту будь-яке опитування показувало, що довіри немає до Ради, то з місцевими виборами потрібно вивчити ситуацію. Це більше обговорюють журналісти, ніж ми в партії. І це більше схоже на вкидання. Потрібно аналізувати, від кого воно виходять і що за ним стоїть. Можливо, хтось хоче посварити нас з місцевими елітами. Тому що це питання задають мені і наші місцеві організації, і кожен з різним відтінком. Хтось каже, що не готовий, хтось навпаки. Але все залежить від запиту українців.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному