RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Хімічна люстрація": чи зможе Зеленський заново очистити владу

Перший удар Володимир Зеленський завдав по своїх

Перший удар Володимир Зеленський завдав по своїх Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський направив до парламенту законопроект про люстрацію. Цього разу в Зе-команді пропонують люструвати всіх, хто був при владі з 2014 по 2019 рік. Чим це обернеться, з'ясовував "Апостроф".

З чого все починалося

Законопроект під номером 10444 про внесення змін до деяких законодавчих актів, які стосуються розширення влади, президент Володимир Зеленський вніс 12 липня. Документ пропонує розширити дію люстрації на топ-чиновників, які працювали до інавгурації Зеленського через "зловживання ними своїм службовим становищем при виконанні посадових обов'язків".

Дія закону про люстрацію поширюється на президента, народних депутатів, голову Верховної Ради і його заступників, а також членів Вищої ради юстиції.

Також люстрацію пропонується поширити на кандидатів в народні депутати усіх рівнів, кандидатів на посаду президента, посади сільських, селищних і міських голів і старост.

Законопроектом також пропонується поширити 10-річну заборону займати "люстраційні" посади, щодо топ-чиновників - голів центральних органів виконавчої влади, які перебували на своїх постах з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року і не звільнялися за власним бажанням.

Попередній закон, прийнятий в 2014 році, забороняв обіймати конкретні посади протягом 10 років, тим, хто з 25 лютого 2010 по 22 лютого 2014 року більше одного року займали деякі державні посади. Також це стосувалося і тих чиновників, які працювали менше року (з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року), і не були звільнені за власним бажанням. У список посад входили: прем'єр-міністр, Генпрокурор, голова СБУ, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів, глава Адміністрації президента, заступники і керівники на держслужбі і ін.

В Україні закон отримав велику підтримку. А от Венеціанська комісія звернула увагу на те, що люстрація може застосовуватися тільки в тому випадку, якщо доведена вина всіх, хто потрапляє під її дію. І ні в якому разі вона не може бути використана з метою політичної розправи.

Насправді ж, люстрація застосовувалась лише до тих, хто не мав ніяких зв'язків і кого не шкода було "прибрати". Але якщо були контакти з потрібними людьми, чиновникам вдавалося зберегти своє крісло або навіть отримати підвищення. Наприклад, екс-губернатор Київської області та колишній глава міліції в області за часів Віктора Януковича, Олександр Терещук спромігся очолити обласну адміністрацію завдяки невеликій шпаринці в законі. У тодішній Адміністрації президента запропонували Терещуку звільнитися з посади керівника поліції і перевестися в Національну гвардію. Там він пробув не дуже довго, але отримав можливість уникнути люстрації. І це стало одним із прикладів того, як колишня влада питання люстрації вирішувала в с своїх інтересах.

На даний момент під дію закону "Про очищення влади" потрапило 921 чоловік. Також більшість чиновників були автоматично звільнені після вступу в силу закону.

Боротьба проти люстрації

Ті, кого не влаштовувала люстрація від Петра Порошенка, розгорнули з нею боротьбу. Ще в 2015 році Верховний суд звернувся до Конституційного суду з вимогою перевірити, чи відповідає даний документ Конституції. Також в КС з поданням звернулися і 47 нардепів від "Опозиційного блоку".

Судді не могли прийняти рішення протягом 4 років. Лише 4 липня поточного року суд мав розпочати розгляд справи на підставі подань Верховного суду та нардепів. У той же день під стінами будівлі зібралися активісти і представники деяких політичних партій, серед яких були "Голос" і "Європейська солідарність" (ЄС). Але засідання не відбулося, нібито через те, що двоє суддів не прийшли і їхніх голосів не вистачало. Мітингувальники, включаючи лідера ЄС - Петра Порошенка, сприйняли це як свою маленьку перемогу.

Джерела "Апострофа", знайомі з ситуацією, кажуть, що КС повернеться до цього питання, але вже у вересні. Зараз все судді поквапились піти у відпустку.

Але в ці плани втрутився Володимир Зеленський, який запропонував свій законопроект про люстрацію. кожен день ламаю голову: що з ними (чиновниками, -" Апостроф ") робити. Може обміняти їх всіх на наших полонених? Може одягнути в браковані бронежилети, які вони закупили, та відправити на передову? Думаю, найменше, що можна зробити зараз - позбавити їх усіх можливості брати участь в управлінні державою ", - заявив президент у своєму відеозверненні 11 липня.

Бий своїх, щоб чужі боялися

Законопроект досить дивний. У разі його прийняття під розширену люстрацію, наприклад, потрапляють члени команди Зе. Зокрема, призначений самим Володимиром Зеленським, секретар РНБО Олександр Данилюк, який з 2016 по 2018 роки був міністром фінансів.

З іншого боку, цей проект закону "добрий" для нової влади, оскільки блокує шлях повернення у владу старим політикам. Наприклад, Петру Порошенко, прем'єру Володимиру Гройсману і народним депутатам VIII скликання.

До речі, про законопроект зі схожим змістом кількома днями раніше заявив відомий юрист, екс-глава Адміністрації президента (за часів Віктора Януковича), Андрій Портнов.

"Друзі, розробив короткий законопроект про зміну закону про люстрацію - забороняється займати будь-які державні посади особам, призначеним в період правління попереднього политичного режиму з 22 лютого 2014 року по 20 травня 2019", - повідомив Портнов в своєму Telegram.

Консультував чи юрист команду президента в підготовці законопроекту, коментувати у Зеленського відмовилися. Представник президента в парламенті Руслан Стефанчук в ефірі передачі "Право на владу" сказав лише, що законопроект розроблявся на Банковій. А сам Портнов в коментарі "Апострофу" не підтвердив, але і не спростував свою можливу допомогу. А в своєму Telegram Портнов підтримав президента.

"І не має ніякого значення, ухвалять (законопроект) чи ні. З цього моменту почалася абсолютна маргіналізація та девальвація того закону про люстрацію, який під керівництвом Порошенка,"Блоку Петра Порошенка" та НФ був прийнятий в 2014-му році", - написав Портнов.

Але з реалізацією ініціативи Зеленського є проблеми. Згідно Регламенту ВР, внесені законопроекти, які не були прийняті в першому читанні до закінчення строку повноважень парламенту анулюються. Тобто, їх доведеться повторно вносити, коли до роботи приступить дев'яте скликання парламенту. Тому зараз законопроект про "хімічну кастрацію", як назвав його Стефанчук, більше нагадує піар-хід Зе-команди перед виборами та чистої води популізм.

Залишається відкритим питання, чи внесе повторно Зеленський свій законопроект, та чи не стане цей документ новим засобом розправи над неугодними, як це сталося з попередньою "редакцією" люстрації.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному