RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Інформаційна катастрофа: у чому ще Зеленський програв Путіну

Нова влада не змогли роз'яснити людям суть "формули Штайнмайєра"

Нова влада не змогли роз'яснити людям суть "формули Штайнмайєра" Фото: president.gov.ua

Новина про те, що Україна все ж таки погодилася на підписання так званої "формули Штайнмайєра" не дає спокою українському інформаційному простору вже другий день. Але замість того, щоб вийти та доступно пояснити суспільству, що саме відбулося в Мінську, під яким документом поставив свій підпис Леонід Кучма, що станеться з державним кордоном та яким буде анонсований новий закон про особливий статус окремих районів Донбасу, в команді президента відбулися досить невиразним брифінгом , який тільки додав питань. Замість того, щоб вести комунікацію зі своїми ж громадянами, українська влада вважає за краще віддавати це на відкуп російським ЗМІ.

1 жовтня, учасники Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання конфлікту на Донбасі погодили так звану "формулу Штайнмайєра", яка була запропонована в 2015 році тодішнім головою МЗС Німеччини, нинішнім президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмайєром. Ця формула неодноразово ставала приводом для "страшилок", хоча швидше за все, переважна більшість українського суспільства просто не знає, що вона собою являє, які ризики дійсно несе та як після підписання в Мінську, зміниться ситуація на Донбасі. Причина такого незнання проста: команда нового президента не вважає за необхідне безпосередньо спілкуватися зі своїми виборцями, відповідати на складні запитання та проводити роз'яснювальні кампанії. Тим часом, в суспільстві, яке вже не перший рік переживає війну, втрату територій, загибель своїх громадян на Донбасі, будь-які підозри щодо здачі національних інтересів викличуть не просто протест, а можуть обернутися дійсно трагічними наслідками.

Про те, що в Мінську був підписаний якийсь документ, в українському суспільстві дізналися з російських ЗМІ - першими новину про це, посилаючись на свої джерела, дали російські інформаційні агентства ТАСС, "Інтерфакс" та РІА "Новости", після чого, українські медіа були змушені по крихтах збирати інформацію про те, що ж сталося.

Читайте: Всього лише символ: навіщо Україні потрібна "формула Штайнмайера"

В Офісі президента в цей же день влаштували раптовий брифінг глави держави, на якому Володимир Зеленський, здавалося б, і мав розповісти всі деталі підписання "формули Штайнмайєра". Однак брифінг викликав ще більше питань, мережею покотилися вигуки про капітуляцію, а під Офісом президента з мітингом зібралися націоналісти. Але навіть після цього, ні Зеленський, ні хтось інший, знайомий з ситуацією, не вважав за потрібне звернутися до українського суспільства з детальним роз'ясненням. Навіть більше того: Зеленський не вважав за потрібне виступити наступного дня в парламенті перед народними депутатами, хоча у нас, як і раніше, парламентсько-президентська форма правління, як би кому не хотілося зосередити всю владу в одних руках. А тому логічно було б припустити, що такі речі необхідно викласти й Верховній Раді. Замість цього, Зеленський зустрівся тільки з главами фракцій та зі своєю фракцією "Слуга народу", і то, витративши на цю зустріч не більше півгодини. Роз'яснювати пункти підписаної формули відправили народного депутата від СН Богдана Яременка.

Пізніше, з огляду на силу резонансу, в Мережі почали з'являтися скріни підписаного Леонідом Кучмою документа, які трохи згодом виклала на своїй сторінці і прес-секретар Кучми Дарка Оліфер. Однак і ця публікація не додала ясності. Відповідей, на безліч запитань, схоже, немає і у багатьох представників "Слуги народу". Головне, на чому наполягають представники влади - це підписання - важливий момент для переговорів в Нормандському форматі. Однак, що саме будуть обговорювати на зустрічі в Нормандському форматі, в якому вигляді пройдуть вибори, чи пройдуть вони взагалі, що буде з державним кордоном та розведенням військ, (тут важливо було б уточнити - чиїх військ), коли і в якому вигляді буде розроблений новий законопроект щодо спецстатусу Донбасу - ці та багато інших запитань поки залишаються без відповідей, ще більше розбурхуючи і без того вибухонебезпечне українське суспільство.

Читайте: Привид Веймарської республіки: куди приведе Україну мир від Зеленського

Все це виливається в один невтішний висновок: у нової влади справжня катастрофа з комунікаціями. На всіх рівнях. І якщо якийсь час з цим можна було жити, з огляду на більш ніж високий рівень підтримки суспільства, то зараз, коли Україна зіткнулася з такими викликами, це може привести до дуже серйозних наслідків.

Небезпечною розкішшю з боку Офісу президента було б дати Росії знову виграти інформаційну битву на нашому ж полі. Нова команда просідає, як мінімум, у веденні інформаційної війни, не кажучи вже про все інше. І якщо найближчим часом не почати виправляти свої помилки, не перестати вести кулуарщину, особливо в тому, що торкається державних інтересів, то команді Зеленського буде вже не до рейтингів. Ми маємо дуже небезпечного сусіда, а значить повинні завжди бути на крок попереду. Хоча б інформаційно.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному