RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Північний потік-2": як Данія допомагає Путіну ізолювати Україну

Чому "Північний потік-2" становить серйозну загрозу для України і навіть для ЄС

Чому "Північний потік-2" становить серйозну загрозу для України і навіть для ЄС Північний потік-2 Фото - Getty Images

У Європі впав останній бастіон, який протистояв Росії в плані будівництва "Північного потоку-2". Як стало відомо, датське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво "Північного потоку-2". Таким чином, Данія надала Росії дозвіл на прокладку по своєму континентальному шельфу ділянки газопроводу.

Раніше аналогічні дозволи на будівництво "Північного потоку-2" дали Німеччина, Фінляндія і Швеція. "Апостроф" розповідає, чим ця ситуація небезпечна для України.

Що таке "Північний потік-2" і навіщо він Росії

Магістральний газопровід "Північний потік-2" буде проходити з Росії до Німеччини через Балтійське море. Він є фактичним дублікатом "Північного потоку", довжиною 1200 км. Різниця між ними - в точках виходу: СП-1 - Виборг, СП-2 - Усть-Луга.

Прокладка газопроводу проходить через виключні економічні зони і територіальні води Німеччини, Данії, Росії, Фінляндії та Швеції.

Загальна очікувана потужність "Північних потоків" становить близько 110-120 млрд кубометрів газу на рік.

У Росії запевняють, що "Північний потік-2" - виключно економічний проект, хоча очевидно, що його головна мета - удар по Україні, з якою у Росії в 2019 році закінчується контракт на транспортування газу в країни ЄС. Крім того, є побоювання, що посадивши Європу на газову голку, Росія зможе шантажувати країни ЄС.

Завершення будівництва СП-1 очікується в листопаді 2019 року, а СП-2 - уже в грудні 2019 року.

Чому це небезпечно для України

Якщо будуть запущені обидві гілки "Північного потоку", газотранспортна система України фактично стане купою металобрухту, оскільки Росія цілком і повністю відмовиться від транзиту газу через Україну. Таким чином, українська ГТС буде використовуватися тільки усередині країни, що, швидше за все, призведе до її подальшого занепаду, оскільки ГТС України вже давно потребує модернізації. А якщо система буде потрібна тільки Києву - то і гроші на модернізацію доведеться шукати в Україні.

Це також і удар по держбюджету України. Транзит російського газу в ЄС приносить Києву в середньому близько 20 млрд гривень щорічно.

У Росії запевняють, що "потоки" тільки збільшать обсяги транзиту газу в ЄС, а українська ГТС буде так само використовуватися. Але, на думку експертів, це лише порожні слова, оскільки у Росії просто немає такої кількості газу, яку можна буде транспортувати через "Північні потоки", українську ГТС, а також "Турецький потік". Логічно, що першою на виключення з рівняння стоїть українська ГТС.

"Просування першого "Північного потоку" супроводжувалося обіцянками збереження українського транзиту і завантаження нового газопроводу "нещодавно законтрактованим" газом в обсязі 60 млрд кубометрів. Зрозуміло, президент Росії, який навряд пропустив хоча б одну церемонію підписання газпромівського контракту, знав, що ніяких 60 млрд кубометрів немає. І дійсно, "Північний потік" був заповнений лише за рахунок скорочення українського транзиту. Але слова про дотримання інтересів України були зручні європейським політикам і зрозумілі простим телеглядачам і читачам новин", - заявив "Апострофу" директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін.

Він також зазначає, що "Північний потік-2" з його програмою оптимізації націлені не просто на ліквідацію українського транзиту, а й на те, щоб наступні покоління громадян України ніколи не змогли заробити на транзиті російського газу".

Крім того, Україна буде мати проблеми і з реверсними поставками газу з ЄС. Якщо раніше Київ міг просто платити країнам ЄС і вибирати обумовлений обсяг газу ще на території України, то тепер умови будуть іншими. А значить, потрібен буде реальний реверс, що призведе до подорожчання газу для українців.

Що кажуть в Європі

Тим часом в Німеччині привітали рішення Данії, але заявили, що Україна повинна зберегти роль транзитера газу.

Представник німецького уряду Штеффен Зайберт заявив наступне: "Ми завжди говорили, що у "Північного потоку-2" є політичний вимір, і ми завжди говорили, що транзит газу через Україну повинен зберігатися в майбутньому".

Він також зазначив, що днями канцлер ФРН Ангела Меркель розмовляла з президентом Росії Володимиром Путіним, і вони обговорювали продовження транзиту газу через Україну в ЄС.

Зазначимо, що 28 жовтня в Брюсселі відбулися газові переговори України і Росії за посередництва ЄС. І, незважаючи на те, що представники Києва і Москви залишилися задоволені результатами переговорів щодо транзиту, європейська сторона висловила розчарування.

"На жаль, повинен сказати, що я розчарований сьогоднішнім результатом, і я заявляю про це відкрито", - заявив віце-президент Єврокомісії з питань Енергосоюзу Марош Шефчович.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному