RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Битва за землю тільки починається: як Зеленський переконав "слуг" голосувати за ринок і що буде далі

"Слуги народу" зробили перший крок до ринку землі, але попереду справжній бій за землю

"Слуги народу" зробили перший крок до ринку землі, але попереду справжній бій за землю Фото: unian

Верховна Рада, 13 листопада, проголосувала за скандальний законопроект про ринок землі в першому читанні. Документом пропонується скасувати багаторічний мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Питання очікувано викликало великі суперечки в парламенті й навіть блокування трибуни. В результаті за нього проголосували тільки депутати фракції "Слуга народу" й позафракційні нардепи, що відносяться до груп впливу певних олігархів. Про те як проходив бій за землю в стінах українського парламенту, в матеріалі "Апострофа".

Питання відкриття ринку землі - одне з найбільш дискусійних за всю історію української політики. Тому через нього ламали списи представники різних фракцій протягом останніх декількох місяців. Ледь прийшовши до влади президент Володимир Зеленський пообіцяв нарешті відкрити ринок землі, що відразу викликало гаряче обговорення в стінах парламенту та уряду. Загалом на цю тему, в парламент було подано 11 законопроектів, однак основним залишився один - 2178-10, підготовлений депутатами фракції "Слуга народу". Саме його зі скандалом і без обговорення альтернативних варіантів рекомендував до прийняття профільний парламентський комітет.

Коротенько суть законопроекту полягає в тому, що з 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на продаж земель сільськогосподарського призначення, концентрація землі в одних руках буде передбачена на рівні 35% території об'єднаної територіальної громади, 8% території області та 0,5% - на рівні країни. Спочатку в тексті законопроекту пропонувалося дозволити іноземцям, які не орендували землю більше трьох років, купувати її після 1 січня 2024 року. Цей момент був одним з найбільш дискусійних, тому Володимир Зеленський прийняв рішення винести це питання на референдум. Відповідна правка мала бути внесена в проект закону між першим та другим читанням.

Цей законопроект викликав суперечки навіть в самій фракції "Слуга народу", яка і була ініціатором розгляду документа. Питання відкриття ринку землі мало обговорюватися на засіданні фракції в понеділок, проте до нього черга так і не дійшла. Як пояснювали пізніше нардепи-"слуги", обговорювалися інші проблемні питання, в тому числі, держбюджет на 2020 рік.

Станом 12 листопада, коли і планувалося спочатку голосувати за законопроект, потрібної кількості голосів за прийняття документа не було, а під стінами ВРУ мітингували фермери та Всеукраїнська аграрна рада (ВАР), яку привезла "Батьківщина". Щоб акумулювати голоси нардепів, Зеленський навіть зняв відео, в якому закликав підтримати його ініціативу щодо впровадження прозорого ринку землі. Як розповідали співрозмовники "Апострофа" в "Слузі народу", станом на вечір вівторка у фракції СН готові були підтримати законопроект лише близько 200 нардепів. Переконувати їх все ж таки проголосувати за ринок землі вранці 13 листопада прибули сам Зеленський й глава Офісу президента Андрій Богдан.

еленський навіть зняв відео, в якому закликав підтримати його ініціативу president.gov.ua

"Він (президент) говорив про те, що не дозволить продаж землі іноземцям до проведення референдуму та оприлюднення його результатів. Велика частина фракції виступила за референдум та прислухалася до слів Зеленського", - переказав один з нардепів- "слуг" "Апострофу". Також, за словами ще одного джерела у фракції, значна частина тих, хто був проти - це мажоритарники. "Багатьом мажоритарникам, наприклад, зі Львова, пишуть фермери, мовляв ми не підтримуємо цю ініціативу, ми вас повісимо на вилах. Звичайно, частині депутатів, особливо тим, хто вперше потрапив в політику, було страшно це читатит. Вони бояться за свою репутацію, за свою підтримку в майбутньому", - пояснив "Апострофу" один з парламентаріїв з СН.

Читайте: Вторгнення арабських шейхів: головні ризики законопроекту про ринок землі

Поки за стінами Ради тривав протест, організований ВАР, в залі парламенту представники "Батьківщини" та "Опозиційної платформи - За життя" блокували трибуну. Нардеп Вадим Рабинович з прикріпленим до коміра мікрофоном, кричав з трибуни про те, що не можна продавати землю, а його однопартійці намагалися не пустити на виступ профільного міністра Тимофія Милованова. Це ледве не закінчилося бійкою, оскільки до трибуни підтяглася "важка артилерія" у вигляді "слуг" Юрія Корявченкова та Миколи Тищенка, однак представникам інших фракцій вдалося вгамувати бешкетників.

За всім цим спостерігав Володимир Зеленський і хоча в Раді його не було, він періодично розмовляв з главою фракції СН Давидом Арахамія. Останній, як пізніше розповідали нардепи, вмовляв частину депутатів, зокрема, від "Голосу" проголосувати за законопроект. "Він переконував: або зараз, або ніколи вже не проголосуємо", - повідомив один з представників партії "Голос". Однак це не допомогло, фракція "Голос", так само як і представники ОПЗЖ, "Батьківщини" і "Європейської солідарності", не збиралися голосувати за законопроект.

"Насправді, вони ображені, що відсторонені від процесу, а тому обурюються", - прокоментував це представник СН.

Одним з опонентів законопроекту також стала представник Кабміну в парламенті, народний депутат від СН Ірина Верещук. Пізніше навіть з'явилися чутки про те, що Верещук усунуть з її посади за інакомислення, однак глава фракції Арахамія спростував цю інформацію. За словами Верещук, її головні претензії до законопроекту - кількість земель, які може потрапити в одні руки. "Наприклад, 35% земель с/г призначення в межах територіальної громади. Також 8% в межах області, це десять людей будуть управляти, а де запобіжники? А 0,5% в межах України - це 200 000 га, занадто великий ризик. Президент каже, що ми будемо обговорювати це між першим та другим читаннями. А чому ми не можемо внести це прямо зараз? Чому я повинна вірити в те, що можливі якісь зміни?", - прокоментувала Верещук "Апострофу".

Вже у другій половині дня, в Раді таки поставили на голосування законопроект 2178-10. В результаті "за" проголосували 240 нардепів - 231 від "Слуги народу" (інші позафракційні). Інші фракції очікувано не дали голосів. Зокрема, "Батьківщина" пішла в опозицію, а "Голос" продовжив критику документа.

"За" проголосували 240 нардепів - 231 від "Слуги народу" Апостроф / Олександр Гончаров

"Ключовий момент - ніякої інформації про якісь референдуми не було до понеділка. Комунікація з нами була в форматі: у нас і так є 230 голосів, а тому який сенс вам щось пояснювати? Хоча ми пропонували зібратися і визначити те, чого не буде до другого читання. Наприклад, як ми забезпечимо механізм захисту малого і середнього бізнесу, як ми будемо домагатися реальної ціни за землю, тому що є ризик, що без участі держави ринок землі може бути просто захоплений великими аграрними олігархами. Просто буде легалізований "сірий" ринок. Якщо цих запобіжників немає, то ми не готові голосувати незрозуміло за що", - прокоментував "Апострофу" нардеп від "Голосу" Ярослав Юрчишин.

Втім, за словами одного зі співрозмовників "Апострофу", ситуацію врятували нардепи умовної "групи Коломойського", яку в "Слузі" очолює Олександр Дубинський. Хоча ще напередодні ця група виступала "проти".

"Група Коломойського, Веревського (співвласник "Кернел-груп", - "Апостроф"), у якого в міністерстві економічного розвитку є свої люди, група Авакова - всі в підсумку підтримали. "Проти" голосувала лише група Іллі Павлюка (екс-помічник Ігоря Калетника, - "Апостроф") ", - розповіло джерело виданню.

"Багато в чому допомогла сила переконання Зеленського, який вранці був досить різким на фракції, плюс його обіцянки про референдум щодо гострих питань; десь допомогла критика Батьківщини та Опозиційної платформи, - нам треба було показати монолітність і ми її показали. Але основна битва ще попереду. Вона буде до другого читання, там буде набагато складніше домовитися", - пояснює один зі "Слуг народу".

В СН обіцяють допрацьовувати документ, а також, разом з іншими документами, що стосуються обіцяного народовладдя, внести на розгляд парламенту законопроект про референдуми. За словами глави аграрного комітету Миколи Сольского, до другого читання в законопроекті про ринок землі очікується не менше сотні правок. "Але до Нового року ми повинні впоратися", - підкреслив депутат.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному