RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Провокація або диктатура: всі подробиці нового гучного скандалу в партії Зеленського

У чому Арахамія звинувачує Скороход та що відомо про її чоловіка

У чому Арахамія звинувачує Скороход та що відомо про її чоловіка Фото: Апостроф / Колаж

У Верховній Раді після гарячих баталій навколо відкриття ринку землі, виник новий скандал. Як не дивно, тут теж не обійшлося без історії з прийняттям проекту закону про ринок землі. Зокрема, нардеп від "Слуги народу" Анна Скороход, яка голосувала проти, заявила з трибуни парламенту, що їй цинічно помстилися за відмову підтримати відкриття ринку землі. "Апостроф" розповідає про ситуацію, що склалася і про те, що сказали всі учасники скандалу.

Це помста!

Народний депутат від "Слуги народу" Анна Скороход, яка не так давно розплакалася прямо під час засідання парламенту, заявила з трибуни, що напередодні було затримано її цивільного чоловіка Олексія Алякіна. За її словами, таким чином, їй помстилися за те, що вона голосувала проти проекту закону про ринок землі.

"За мої політичні уподобання, мої політичні погляди і за те, що я не голосувала так, як мені вказувала фракція, за дорученням одного із заступників (голови) Адміністрації президента (нардеп обмовилася, маючи на увазі Офіс президента, - "Апостроф")... був затриманий мій чоловік. Незаконно", - сказала нардеп з трибуни.

Вона заявила, що причина саме в її голосуваннях в Раді, у відстоюванні позиції про те, що ГТС України повинна залишитися в держвласності, а також "червона кнопка проти... відкриття ринку землі".

Вона знову заявила, що рішення про затримання незаконне, а підставою для нього стало звернення Російської Федерації від 2017 року. Скороход додала, що два роки до її чоловіка жодних питань не було, а після голосування - відбулося затримання.

Вона звернулася до президента Володимира Зеленського та правоохоронців із проханням припинити беззаконня і захистити її сім'ю.

Пізніше в спілкуванні з журналістами вона заявила, що їй у фракції фактично закривають рот. Не дозволяють ходити на ефіри, а також висловлювати свою думку з тих чи інших питань.

Чи так все просто

Навколо заяви Скороход в Раді відразу ж піднявся шум. Нардепи вимагали створити тимчасову слідчу комісію, яка б розслідувала заяву нардепа, бажали їй "триматися", засуджували владу за нечоловічу поведінку, натякаючи на вагітність Скороход.

Виступив з трибуни і глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Виявилося, що все не так вже й просто. Говорячи про Алякіна, він запропонував усім бажаючим поцікавитися про те, хто це такий в Google. Також він заявив, що не знайомий з ситуацією щодо затримання, але його фракція до цього відношення не має.

У той же час від Арахамії дісталося й самій Скороход. Пізніше, коли засідання закінчилося, Арахамія розговорився з журналістами.

За його словами, і Алякін, і Скороход - ті ще жертви. Він заявив, що у фракції нібито давно були незадоволені поведінкою Скороход, а також тим, що її позиція часто йшла всупереч фракційній, допустивши, що вона взагалі являє собою міну уповільненої дії у фракції.

"Що стосується самої пані Скороход, я буду виносити особисто рішення про виключення її з фракції, тому що їй немає ніякого сенсу перебувати серед нас, не підтримуючи жодного рішення фракції. Подивіться всі голосування. Навіщо вона нам у фракції?" - обурився Арахамія.

Говорячи про її чоловіка, він зізнався, що "знав, що є така стрьомно виглядаюча людина в розшуку".

Він уточнив, що Скороход пропонувала "винагороду" нардепам, які повинні були в усьому слухатися її на засіданнях комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, а її чоловік - міг з'явитися на засідання комітету та погрожувати присутнім.

Також Арахамія допустив, що, незважаючи на те, що Скороход є членом фракції "Слуга народу", вона може виконувати чиюсь волю ззовні. На його думку, на це натякає і те, що право виступити їй передали нардепи від "Опозиційної платформи - за життя".

"Вона взяла слово від ОПЗЖ. Це така спроба диверсійної операції всередині "Слуги народу". Це не "Слуга народу", - сказав він.

Глава фракції також заявив, що погрозами її чоловіка повинні зайнятися в НАБУ.

Скороход - агент Кремля?

У свою чергу нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус заявив, що Скороход своїми правками, які зривали анбандлінг "Нафтогазу", фактично грала на руку "Газпрому".

"Ми розуміємо, що зараз в "Нафтогазі" йдуть важкі дискусії з "Газпромом". Якщо ми не відповідатимемо європейським правилам, "Газпром" буде використовувати цю формальну зачіпку для того, щоб не продовжувати транзит газу через Україну, і коли вона фактично своїми правками допомагала "Газпрому" в цій історії, щоб "Нафтогаз" мав проблеми на цих переговорах, то це вже почало викликати деякі питання", - розповів він.

У цьому контексті Арахамія допустив, що можливо Росія взяла в заручники Алякіна, проти якого там відкрито справу, і змусила його дружину грати на руку Москві.

Богдан переходить всі межі

Втім, у фракції є й інша думка щодо ситуації зі Скороход. Зокрема, нардеп-мажоритарник від "СН" Антон Поляков стверджує, що нардепам напередодні дійсно влаштували "веселий" вечір через ринок землі.

"Те що говорить Скороход, частково правда. Офіс Президента дійсно переходить всі межі і дає вказівки Рябошапці. А за вчорашнє голосування проти землі Богдан особисто обдзвонював деяких депутатів і погрожував виключенням з фракції", - написав Поляков в соцмережах.

Хто такий Олексій Алякін

За неофіційними даними, Алякін - бізнес-партнер українського бізнесмена Павла Фукса, проти якого в Росії також порушено справу за фінансові махінації.

Алякін народився в Ташкенті, а згодом жив в Росії. З 1997 року мати Алякіна була заступником голови головного управління Центрального банку Росії по Москві. Його брат - заступник голови правління Россельхозбанка.

Сам Алякін в Росії був одним із співвласників банку "Пушкіно". Ще один співвласник банку - Фукс, який купив частку в банку саме у Алякіна. Після того, як банк був доведений до банкрутства, в Росії проти Алякіна порушили кримінальну справу за розкрадання 600 мільйонів рублів. Сам же він в 2014 році втік до України, де отримав громадянство, стверджуючи, що справа проти нього була відкрита за політичними мотивами.

Однак в 2018 році українське громадянство Алякіна було анульовано. У Держміграційній службі заявили, що він надав фальшиві документи щодо українського походження своєї бабусі. Пізніше Алякін був затриманий СБУ за запитом Росії.

Втім, згодом через суд Алякін повернув собі громадянство і його відпустили з-під варти.

За що затримали Алякіна

Адвокат Сергій Тарасюк підтвердив, що Алякіна було затримано через розшуку в Росії.

"Він оголошений у розшук, був затриманий рік тому, тимчасове затримання вже пройшло, він, скажімо так, пройшов через всі процедури, і зараз йде процедура екстрадиційної перевірки", - розповів адвокат.

Зараз Алякін знаходиться в ізоляторі тимчасового тримання, а запобіжний захід для нього можуть обрати, на думку Тарасюка, 15 або 16 листопада.

Згодом з'явилася позиція Генеральної прокуратури щодо затримання Алякіна. При цьому ГПУ не називає його прізвища і називає громадянином РФ.

Як зазначається, затримання дійсно відбулося 14 листопада 2019 року. Його проводили співробітники Національної поліції в зв'язку з тим, що Алякін перебуває в міжнародному розшуку в зв'язку із обвинуваченнями у шахрайстві в особливо великих розмірах в Росії.

"Питання про екстрадиційний арешт вирішується в судовому порядку. Екстрадиційну перевірку проводить прокуратура Києва, за її результатами буде зроблено висновок про відсутність або наявність обставин, які можуть перешкоджати видачі. Раніше даний громадянин намагався уникнути екстрадиції шляхом оформлення громадянства України через надання міграційній службі неправдивих відомостей", - пояснили в ГПУ.

Там також додали, що 7 листопада 2019 року Шостий апеляційний адмінсудом Києва знову скасував українське громадянство Алякіна, в результаті чого 11 листопада 2019 року його розшук було відновлено.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному