RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Зустрічі Зеленського з Путіним - бути: чого чекати Україні

Дата саміту "нормандської четвірки" остаточно узгоджена

Дата саміту "нормандської четвірки" остаточно узгоджена Фото: mfa.gov.ua

Дата зустрічі в "нормандському форматі" узгоджена остаточно. 9 грудня о Парижі президенти України, Франції, Німеччини та Росії мають намір обговорити шляхи досягнення миру на Донбасі. Це підтвердив журналістам прес-секретар глави Кремля Дмитро Пєсков.

Чого очікувати Україні від майбутнього саміту та чи принесе він реальні результати - розбирався "Апостроф".

Є два сценарії: обережний та ідеальний

Напередодні "нормандської зустрічі" міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив про два можливі сценарії переговорів: обережний та ідеальний. Обережний підхід зафіксований в короткому комюніке. Він передбачає створення підгруп щодо політичної, економічної та гуманітарної безпеки, які працюватимуть в рамках "Мінського процесу". "Якщо всі чотири лідера прийдуть до того, що треба закінчувати з війною і для цього є три-чотири кроки, які треба зробити - то це буде ідеальний сценарій. Але поки що наші очікування засновані на мінімально можливому варіанті", - додав дипломат.

За словами Пристайка, не варто очікувати, що європейські лідери об'єднаються на саміті проти Росії: "За весь цей час ми не чули від німців та французів, що вони грають в нашій команді проти Росії. Це неможливо, тому що Росія з самого початку скаже: ми вчотирьох зібралися за столом, а ви нам говорите, що насправді тут троє проти одного. Це неефективний шлях ведення переговорів, і офіційні сторони ніколи такого не підтверджували. Вони для того і сидять за столом, щоб збалансувати ці переговори", - сказав дипломат.

РФ намагається посадити Україну за стіл переговорів з бойовиками

Разом з тим, російська сторона намагається максимально знизити рівень діалогу з "нормандського формату" до прямих переговорів між Україною та підконтрольними РФ бойовиками. За словами російського дипломата, постійного представника Росії при ОБСЄ Олександра Лукашевича, спроби Києва перемістити основні дискусії щодо ключових аспектів у "нормандський формат" "викликають обурення".

З цієї причини українська сторона побоюється "саботажу" Росією "нормандського формату". Усвідомлюючи таку можливість, керівник українського МЗС заявив про готовність посилити риторику на саміті.

"У нас є тека з варіантом "номер два", на той випадок, якщо варіант "номер один" не спрацює. У ній написано, якщо мінський процес не реалізується, то треба мати альтернативні варіанти дій. Я вже багато разів говорив, що це може бути операція з підтримання миру", - сказав Пристайко.

За його словами, лідери держав давно вже обговорюють можливість змін, які передбачають можливість місії з підтримання миру.

Міністр закордонних справ України заявив, що на випадок провалу миротворчої операції, дипломатична система має ще кілька варіантів дій, з якими вже ознайомлений президент. У чому вони полягають Пристайко не повідомив.

Міжнародна тимчасова адміністрація - альтернатива "Мінську"

У свою чергу, експерти доволі давно приступили до пошуку альтернатив "Мінському процесу". Так, на думку співробітників Міжнародного центру перспективних досліджень, ефективним інструментом мирного врегулювання на Донбасі, може стати введення перехідною Міжнародної тимчасової адміністрації (МВА).

"У світовій практиці МВА є формою легітимного забезпечення управління протягом перехідного періоду на території, де не діють офіційні державні структури. ООН неодноразово застосовувала МВА в різних ситуаціях, які виникали в результаті деколонізації (Західний Іран, Намібія), розпаду держав (колишня Югославія), внутрішнього конфлікту (Камбоджа) або іноземної окупації (Східний Тимор) ", - відзначають експерти МЦПД.

На їхню думку, МВА на Донеччині може займатися цілою низкою питань, зокрема: розведенням сторін та роззброєнням; створенням тимчасових поліцейських сил і судової системи, забезпеченням цивільних прав і свобод; соціальним захистом і відновленням економіки.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному