RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як Україна відзначила річницю Майдану: фото, відео і всі подробиці

21 листопада відзначили шосту річницю початку Євромайдану, який переріс в Революцію Гідності

21 листопада відзначили шосту річницю початку Євромайдану, який переріс в Революцію Гідності Фото: соцмережі

У четвер, 21 листопада, Україна відзначала День Гідності та Свободи, встановлений на честь початку двох доленосних революцій у новітній українській історії: Помаранчевої революції 2004 року і Революції Гідності 2013 року. У цей день пройшло багато урочистих заходів.

"Апостроф" стежив за подіями в онлайн-режимі.

23:58 Глава київської поліції Андрій Крищенко заявив, що порушень на сьогоднішніх акціях в столиці не було, увечері на Віче прийшло близько 5 тисяч осіб:

"Жодних правопорушень не було. За нашими підрахунками, на віче перебувало більше 5000 людей і до охорони порядку було задіяно близько 1000 поліцейських і нацгвардійців. Традиційно працювали поліція діалогу, кінологи і вибухотехніки. Все пройшло спокійно".

22:30 На акцію багато хто прийшов з портретами загиблих на Майдані і співав реквієм "Пливе кача по Тісіні".

Фото - соцмережі

22:04 Вакарчук на Вічі: "Перша річ, яка нам потрібна, — це розум, який дозволить нам робити правильні висновки, який дозволить нам не хибити в складних ситуаціях, який дозволить нам тримати в фокусі нашу головну мету — перемогу.

І річ друга, яка нам дуже з вами сьогодні потрібна, — це єдність. Тому що дуже просто, особливо в сучасних політичних обставинах, втратити цю єдність. Я як людина, яка останнім часом стикається з політикою і з нею на «ти», знаю, як складно тримати цю єдність серед людей, які мають одну велику мету, але так чи інакше можуть по-різному на неї дивитися. Не дамо нікому роз'єднати нас. В нас одна спільна мета, яка щойно була вами так сміливо озвучена: це — наша перемога.

І, нарешті, третя річ, яка нам з вами дуже сьогодні знадобиться, — це завзяття, терпіння. Це — не зупинятись перед труднощами. А труднощів буде багато".

21:20 Учасників Віча закликають приносити 8 грудня до Адміністрації президента бочки і намети і в разі, якщо Зеленський привезе з переговорів "мир", влаштувати новий Майдан.

За даними нашого кореспондента, на акції зібралося близько тисячі осіб.

20:13 На Майдані в Києві проходить Віче.

Фото - соцмережі

19:26 Польскі дипломати вшанували пам'ять загиблих на Майдані.

19:21 На Алеї Героїв Небесної Сотні проходить вечірній поминальний молебень в храмі архістратига Михаїла і українських новомучеників УГКЦ. Люди принесли з собою квіти і лампадки.

17:55 Що люди думают через 6 років після подій на Майдані. Опитування в центрі Києва:

16:27 Зеленський під час заходів, присвячених річниці Євромайдану, заявив про необхідність результатів розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності.

"Нам потрібні реальні результати розслідування справ Майдану", - сказав він.

Спілкуючись з членами сімей Героїв Небесної сотні і учасниками Євромайдану, президент підтвердив, що розслідування справ Майдану продовжиться.

12:10 У День Достоїнства та Свободи українці поклали квіти і запалили свічки в Києві, віддавши данину пам'яті героїв. Як відомо, 18 лютого 2014 року стало початком трагічного етапу Революції Гідності. Протягом трьох днів у центрі столиці загинули більше ста людей і більше тисячі отримали поранення.

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

11:50 Політики активно вітають українців зі святом у соціальних мережах.

10:50 Зеленський з дружиною вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні. Президентське подружжя встановило лампадки біля пам'ятного Хреста на місці їх загибелі.

У заході також взяли участь прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, голова СБУ Іван Баканов та інші посадові особи. Присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання.

1 / 1
1 / 1
1 / 1

09:25 Президент України Володимир Зеленський взяв участь в урочистостях, приурочених до Дня Гідності та Свободи. Він підкреслив, що всі винні в розстрілах на Майдані обов'язково повинні бути покарані.

"На жаль, в цій боротьбі ми заплатили найвищу ціну - це людські життя. У місці, де ми зараз знаходимося, незабаром неодмінно з'явиться музей Революції Гідності. Це дуже важливо, однак, будемо відверті, для вшанування пам'яті кожного загиблого музею дійсно недостатньо", - сказав він.

Також Зеленський з дружиною Оленою поставили свічки перед хрестом у центрі Києва, який встановлений у пам'ять про загиблих під час Революції Гідності на початку 2014 року.

Програма святкових заходів:

  • 12:00-13:00 - "Метемпсихоз", виставка тривимірних картин, ляльок-мотанок і неоскульптур на тему перевтілення душі, відкриття мистецького проекту Олі Рондяк, Інформаційно-виставковий простір Музею Майдану, 2-й поверх Будинку профспілок, Україна.
  • 14:00-17:00 - "Київ незламний", мистецький захід - кіно, фото, музика за участі режисера Філа Стронґмена, фотографа Володимира Шуваєва та піаністки й художниці Влади Бучко, колонна зала КМДА, вулиця Хрещатик, 36.
  • 16:00-18:00 - відкриття виставкового простору й виставки з однойменною назвою "М3: Майдан. Меморіал. Музей" на місці будівництва Музею Революції Гідності, алея Героїв Небесної Сотні, 5.
  • 18:00-19:00 - молитва за Небесною Сотнею й запалення свічок у каплиці на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві, екуменічний храм архистратига Михаїла та українських новомучеників УГКЦ;
  • 19.00-23.00 - віче на Майдані Незалежності "Ми маємо гідність!", яке організовує Рух Опору Капітуляції без використання партійної символіки, організатори закликають взяти із собою жовтий скотч як символ боротьби українців за свою державу і свободу.

Варто відзначити, що День Гідності та Свободи є "спадкоємцем" Дня Свободи, так як 22 листопада українці з 2005 по 2011 рік відзначали події Помаранчевої революції. Попереднє свято скасував президент-утікач Віктор Янукович.

День Гідності та Свободи був затверджений указом п'ятого президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року "Про День гідності і свободи". Згідно з документом, День гідності і свободи був введений для затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії.

Читайте також

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві

Чорноморський фронт: що чекає на російських окупантів у Криму

ГУР Міноборони проводить підготовку до проведення великої операції в окупованому Криму